Home Najnovije Lungomare Kantrida Preluk – od šetnice ništa do daljnjega

Lungomare Kantrida Preluk – od šetnice ništa do daljnjega

850
0
Piše: Predrag Miletić

Rijeka uskoro dobiva novi hotelski kompleks Hilton na Costabelli koji je potpuno promjenio vizuru tog dijela grada. U više navrata gradilište su posjećivali gradonačelnik sa suradnicima koji su posebno naglašavali da će građani Rijeke pored novog turističkog kompleksa dobiti i novu šetnicu. Novi hotel Hilton je pred samim otvaranjem i već sad je vidljivo uređenje obale ispred njega kao i nova šetnica. No, bolji poznavatelji tog kraja primijetiti će da je nova šetnica u stvari ona ista šetnica koja je postojala i prije i koja se protezala do nekadašnjeg teniskog igrališta. Dakle, građani Rijeke u stvari neće dobiti ništa više od onog što su imali od prostora za šetnju i rekeaciju na Costabelli.
Prvotna zamisao je bila produžiti šetnicu od Hiltona do plaže Bivio u dužini od 300 metara što bi činilo zaokruženu rekreacijsko kupališnu zonu na prostoru Costabelle. Nažalost, to nije učinjeno. Postavlja se pitanje čemu najave izgradnje nove šetnice ako od nje nema ništa. Odgovor treba postaviti gradskoj upravi.
Na šetnici na Costabelli i danas stoji Spomen ploča iz 1978. godine na kojoj piše da „radni ljudi Rijeke“ započinju gradnju obalnog šetališta Kantrida od 3. Maja do Preluka. Gradnja je tih godina prilično sporo krenula da bi tek 1983. godine bila dovršena dionica od Preluka do nekadašnjeg teniskog igrališta tzv.Jonhson. Daljnja gradnja u pravcu Kantride je iz nepoznatih razloga stala. Prije pet godina gradnja obalne šetnice se nastavlja na potezu od 3.maja do stadiona Kantrida, a nekoliko godina ranije i 200 metara šetnice ispod bazena Kantrida do Villa Nore. U proračunu za 2021. godinu pojavljuje se stavka izrade idejnog rješenja gradnje obalne šetnice od Bivija do Bazena Kantrida što u stvari znači – „neće tako skoro“.
Obalna šetnica Kantrida (gradnja službeno započeta 1978. godine) daleko je od konačnog završetka zahvaljujući prije svega pasivnoj politici gradske vlasti koja čitav niz godina promovira tzv Riječke šetnice. Nažalost, te Riječke šetnice su daleko od nečega poput npr. Opatijskog lungomarea. Šetnica uz Rječinu od Hartere do mlina Žakalj još uvijek nije završena i pri tome je zapuštena. Šetnica na Pećinama ne postoji u punoj dužini.
Mala općina Malinska uspjela je izgraditi šetnicu u dužini od gotovo 10 km u samo nekoliko godina. Grad Rijeka potez od 6 km šetnice od Kantride do Preluka gradi 43 godine a još nije izgrađeno niti polovina staze. U više navrata gradska vlast je naglašavala kako se radi o „izuzetno skupom zahvatu“ kao da se radi o gradnji autoceste, a ne pješačke staze širine ne veće od 4 metra. I na gradnji obalne šetnice ova gradska vlast pokazuje potpunu inertnost i nezainteresiranost.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here