Home Mozaik Marchig i Zandel premijerno izveli „Proces Oskaru Piškuliću“, recital o šefu riječke...

Marchig i Zandel premijerno izveli „Proces Oskaru Piškuliću“, recital o šefu riječke OZNA-e!

690
0

Riječka književnica Laura Marchig i pisac Diego Zandel, inače sin riječkog prognanika, premijerno su u Torinu izveli „Proces Oskaru Piškuliću“, recital o šefu riječke OZNA-e, javlja TV Koper/Capodistria.

Autorica Laura Marchig to definira kao “docu-recitalom”. Jer “Proces Oskaru Piškuliću”, koji je riječka autorica napisala u suradnji s Diegom Zandelom, temelji se, upravo, na “dokumentu”. Recital se temelji na intervjuu s Piškulićem, šefom OZNA-a, jugoslavenske političke policije 1945. godine u Rijeci. Intervju je objavljen 1990. u La Voce del Popolu, a vodila ga je upravo tada mlada novinarka Laura Marchig. Talijansko pravosuđe je postupak protiv Piškulića organiziralo upravo nakon tog razgovora. Optužnica ga je teretila da je “namjerno prouzročio smrt, samo zbog činjenice da su autonomisti, iako antifašisti”. Neviu Skullu ispaljen je hitac u vrat, Giuseppe Sincich, ubijen je mitraljezom, a Mario Blasich, inače invalid, zadavljen jastukom u krevetu, kako je tada izvijestila agencija Ansa. Optuženi je oslobođen zbog proceduralnih razloga i nenadležnosti suda.
“Želimo baciti malo svjetla na ove tragične događaje – objašnjava Laura Marchig za Radio Capodistria – o tragičnoj epizodi naše povijesti od koje su svi oprali ruke. To je na kraju učinilo i talijansko pravosuđe. Na ovaj način želimo vratiti pravdu za žrtve”, istaknula je.

Proces Oskaru Piškuliću” upriličen je večeras u Torinu u sklopu “Propeedeutike, akcije, susreta i događaja uoči manifestacije Europske prijestolnicu kulture 2020.

“Svakako se nadamo da će se recital ponoviti. Postoji veliki interes Zajednice Talijana u Rijeci ali i drugim mjestima”, zaključuje Marchig.

Recital, na kojem su sudjelovali isti Laura Marchig i Diego Zandel, koproducirale su udruga Slobodna Država Rijeka, organizacija Circolo Istriani, Fiumani e Dalmati te nedavno osnovana umjetnička družina Fedra Art Project.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here