Home Mozaik Matador Network: Za najčišće more u Europi, preskočite Italiju i Grčku i...

Matador Network: Za najčišće more u Europi, preskočite Italiju i Grčku i posjetite ovu zemlju!

221
0
pexels nathanael schmer 24974791
pexels nathanael schmer 24974791

Hrvatska prekrasna jadranska obala okrunjena je šampionom čistih kupališnih mjesta, prema nedavnom izvješću Europske komisije i Europske agencije za okoliš (EEA), prenosi portal Matadornetwork.

Izvješće je analiziralo podatke iz 2023. godine i procijenilo čistoću vode oko 22 tisuće kupališta u 29 država članica EU-a. Hrvatska je izbila na prvo mjesto s impresivnih 96,7 posto kupališta klasificiranih kao “izvrsna” u pogledu kvalitete vode. To znači da 905 od 936 testiranih lokacija (894 obalne i 42 kopnene rijeke i jezera sa slatkom vodom) zadovoljavaju najstrože standarde EEA-e. Grčka, Cipar i Austrija bili su drugoplasirani.

Izvješće EEA također je istaknulo sveukupno poboljšanje kvalitete vode za kupanje u Europi. Diljem kontinenta sve više lokacija ispunjava standarde “izvrsne” kvalitete vode. Ovaj pozitivan trend vjerojatno je posljedica stalnih napora europskih zemalja da provedu strože propise i poboljšaju praksu pročišćavanja otpadnih voda.

Postignuće Hrvatske nije samo statistika već odraz njezine nepokolebljive predanosti očuvanju svoje ekološke baštine. Jadranska obala ove zemlje poznata je po svojim kristalno čistim tirkiznim vodama, plažama i otocima koji padaju u oči te opuštenim gradovima na plaži.

Najljepša mjesta za kupanje

Neka od najboljih mjesta za kupanje uključuju otok Vis, najudaljeniji naseljeni otok na kojem se nalazi plaža Stiniva, skrovita uvala uklesana u vapnenačke litice. Zaputite se ovamo ako želite pobjeći od gužve. Ili, razmislite o Zatonu, maloj lučkoj zajednici deset minuta od Dubrovnika. Ova romantična šljunčana plaža ima najčišću vodu koju sam ikad vidio i, po mom mišljenju, jednako je lijepa kao obala Amalfija – bez cijene ili hodanja.

Ako vam ne smeta dijeliti plažu s drugima ili ako Hrvatsku posjećujete u rujnu kada je voda još topla, ali ima znatno manje turista, razmislite o plaži Zlatni rat na otoku Braču. Poznato je s dobrim razlogom. Poznata kao Zlatni rog, plaža strši u plitku, mirnu tirkiznu vodu.

Druga popularna opcija su Pakleni otoci u blizini Hvara. Otok Hvar ima mnogo lijepih plaža, ali izlet brodom na Paklene otoke čini vrhunski jednodnevni izlet. Možete istražiti šljunčane plaže poput uvale Palmižana ili pronaći skrovita mjesta u uvali Vlaka ili otoku Jerolim.

Mnoge hrvatske kopnene slatke vode su zaštićene. Propisi o plivanju postoje kako bi se očuvao osjetljivi ekosustav zemlje, ali još uvijek postoje određena područja gdje možete uživati ​​u osvježenju. Nacionalni park Krka poznat je po kaskadnim slapovima. Kupanje je dopušteno u za to predviđenoj zoni ispod završnog slapa, Roškog slapa, gdje je rijeka Krka izdubila mirna jezerca. Ovo mjesto može biti prometno ljeti, pa razmislite o tome da ga posjetite ujutro ili u predsezoni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here