Home Sport Rusi se hvale da je Hrvatska sudjelovala na “alternativnoj BRICS Olimpijadi”

Rusi se hvale da je Hrvatska sudjelovala na “alternativnoj BRICS Olimpijadi”

131
0
hrvatska briks

Tisuće sportaša iz različitih sportova, uključujući velike i manje poznate discipline, okupili su se u ruskom gradu Kazanu na šestim Igrama BRICS-a. Ovaj međunarodni sportski događaj održava se usred političkih napetosti i isključenja Rusije s velikih sportskih manifestacija zbog njene invazije na Ukrajinu. Igre BRICS-a otvorene su u srijedu, na Dan neovisnosti Rusije. Na otvorenju je naglašena važnost sporta za nacionalni identitet zemlje. Od invazije na Ukrajinu u veljači 2022., Rusija je suočena s izopćenjem iz najprestižnijih međunarodnih natjecanja i sportskih organizacija. Iako će neki ruski sportaši moći sudjelovati kao neutralni na Olimpijskim igrama u Parizu 2024., njihovi rezultati neće biti priznati Rusiji.

Igre BRICS-a kao alternativa Olimpijskim igrama?

U tom kontekstu, Igre BRICS-a postale su način za Rusiju da skrene pažnju sa svojih kontroverznih poteza i naglasi tvrdnje o navodnim predrasudama i nepravednom tretmanu od strane međunarodnih sportskih tijela. Dmitry Chernyshenko, zamjenik premijera i ključni organizator igara, izjavio je u svibnju da “naša zemlja uvijek pridržavala načela da je sport izvan politike, ali stalno smo uvučeni u politiku, jer oni razumiju važnost sporta u životima naših ruskih ljudi”. Oleg Matytsin, bivši ruski ministar sporta, naglasio je da Igre BRICS-a nisu zamišljene kao zamjena za Olimpijske igre, ali naziv igara nosi snažnu alternativnu konotaciju. BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) razvio se iz skupine koja promiče ulaganja u geopolitički blok koji se postavio kao protuteža Sjevernoj Americi i Europskoj uniji. Udruženje sada uključuje i Iran, Egipat, Etiopiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Kontroverze oko sudionika: Republika Srpska i druge neslužbene države

Ove godine, Kazan je domaćin najvećih i najraznovrsnijih Igara BRICS-a do sada, s natjecanjima u 27 sportova. Na programu su poznati sportovi poput tenisa, hrvanja i dizanja utega, kao i manje poznate discipline poput wushua, taolua i akrobatskog rock ‘n’ rolla. Organizatori očekuju oko 4000 sudionika. Prema tvrdnjama organizatora, broj zemalja koje sudjeluju premašuje 90. Među sudionicima se ističe i Republika Srpska, konstitutivni entitet Bosne i Hercegovine, što dodatno naglašava kontroverznu prirodu ovog događaja. Popis sudionika uključuje i Abhaziju i Južnu Osetiju, gruzijske regije pod ruskom kontrolom, što je izazvalo dodatne kritike.

Rusi tvrde da je Hrvatska sudjelovala na igrama BRICS-a, a Hrvatska je imala – 0 sportaša!?

Na službenim stranicama ovog sportskog događaja, organizatori su napisali da je preko 90 zemalja sudjelovalo na Igrama BRICS-a, uključujući Hrvatska. Rusi su na otvorenju ovog događaja čak prikazali hrvatsku zastavu kao jedan od sudionika “alternativne Olimpijade“. Međutim, kada potražite na službenim stranicama Igre BRICS-a koji su točno sportaši iz Hrvatske sudjelovali na ovom natjecanju, slijedi iznenađenje. Nitko iz Hrvatske nije sudjelovao (0 sportaša). Isti je slučaj za dosta zapadnih zemalja koje su uvrštene kao sudionici, a nisu uopće imale sportaše na Igrama BRICS-a. Rusi su dakle fiktivno “napumpali” broj sudionika na njihovoj Olimpijadi da bi sakrili dojam da su uglavnom – izolirani ili u društvu egzotičnih diktatura.

Croatia1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here