Home Vijesti Meksikanka u samoobrani ubila čovjeka koji ju je silovao. Osuđena na 6...

Meksikanka u samoobrani ubila čovjeka koji ju je silovao. Osuđena na 6 godina zatvora

71
0

Sud u Meksiku osudio je djevojku (23) na minimalno šest godina zatvora jer je u samoobrani ubila muškarca koji ju je napao i silovao. Obrana je odluku nazvala diskriminirajućom i najavila da će uložiti žalbu. Presuda je izazvala bijes feminističkih skupina.

“Bio bi loš presedan da ova kazna ostane na snazi. Šalje poruku ženama da zakon kaže kako se možete braniti, ali samo do određene točke. Silovao te je, ali nemaš pravo ništa učiniti”, poručila je odvjetnica Ángel Carrera. Iako je sud utvrdio da je Roxana Ruiz silovana, procijenio je da je 23-godišnjakinja kriva za ubojstvo s “pretjeranom uporabom sile”, piše CBS.

Sud tvrdi da bi udarac u glavu napadača bio dovoljan da se djevojka obrani. Ruiz također mora platiti više od 16.000 dolara odštete obitelji čovjeka koji ju je silovao. Ubojstvo se dogodilo 2021. godine kad je Ruiz upoznala čovjeka kojeg je viđala u susjedstvu.

Nakon druženja joj je ponudio da je otprati kući, a kasnije je zamolio da ostane prespavati jer je bilo kasno, a on je bio daleko od kuće. Ruiz je dopustila da spava na madracu na podu. Međutim, dok je ona spavala, on se popeo na njezin krevet, udario je, strgao joj odjeću i silovao.

Njena obrana tvrdi da ga je ona potom udarila u nos i ubila u samoobrani. Dodaju kako je u panici stavila tijelo muškarca u torbu i odvukla ga na ulicu, gdje ju je uhitila policija u prolazu. Unatoč tome što je policiji rekla da je silovana, Carrera tvrdi da forenzički pregled nikada nije obavljen, što je ključni korak u procesuiranju slučajeva seksualnog nasilja.

“Žalim zbog onoga što sam učinila, ali da to nisam učinila, danas bi bila mrtva. Očito je da nas država želi ušutkati, želi da budemo pokorne, želi nas zatvorene iznutra, želi nas mrtve”, ispričala je Ruiz u intervjuu za Associated Press. Provela je devet mjeseci u zatvoru prije nego što je puštena da na slobodi čeka suđenje.

Ispred sudnice su se okupile brojne žene koje su nosile natpise i skandirale “pravda”. Uplakana Ruiz je stala ispred njih i zahvalili im se na tome što su je podržavale tijekom višegodišnjeg sudskog procesa. U obraćanju je poslala i poruku svom 4-godišnjem sinu. “Sine moj, nadam se da ću ga opet vidjeti. Nadam se da ću ostati s njim i gledati ga kako odrasta”, rekla je.

Previous articleModrić izašao u 63. minuti protiv Cityja. Stručnjaci zbunjeni: ‘Bože moj…’
Next articleModrić u suzama nakon katastrofe: Ne želim o budućnosti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here