Home Vijesti Melita Sciucca: Zašto izložba na Korzu “nabija” Talijanima kolektivnu krivnju fašizma?

Melita Sciucca: Zašto izložba na Korzu “nabija” Talijanima kolektivnu krivnju fašizma?

368
3

Ovih dana je na Korzu postavljena izložba “Talijanski koncentracijski logori u Hrvatskom primorju, 1941. – 1943.” koja je isprovocirala niz reakcija i negodovanja u talijanskoj zajednici.

FOTO: Viviana Bašković Perić

Mnogi su se sugrađani (ne samo talijanske narodnosti) zapitali kako je moguće da se po pitanju fašizma provode dvostruka mjerila, pa tako kada govorimo o Jasenovcu onda je to prvenstveno “ustaški koncentracijski logor” a ne hrvatski, a kad govorimo o Rabu, onda je to talijanski logor, ne fašistički. Tim više čudi da takvo suptilno nabijanje kolektivne krivnje cijelom talijanskom narodu provodi Muzej grada Rijeke i Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, koja bi trebala bolje razumijeti tematiku, pa tako i doprinos Talijana u NOB-u, kao što su Giuseppe Duella, Giuseppe Carabino ili Mario Gennari. Ne manje bitno, Gradsko vijeće Grada Rijeke je prije par godina preimenovalo Muzejski trg (kod Guvernerove palače) u Trg Riccarda Zanelle, predsjednika Slobodne Države Rijeke koji je nasilno potjeran s vlasti fašističkim pučem.

Riječki Talijani su posebno iziritirani time što za takvu izložbu bez ikakvih problema dogovorio prijevod na talijanski, a kada Zajednica Talijana traži od Grada Rijeke, Muzeja grada Rijeke, Turističke zajednice i ostalih gradskih institucija da dodaju talijanske prijevode u službenoj komunikaciji, često se tnapravio dešava aljkavo uz bezbroj pravopisnih grešaka i namjernog ignoriranja talijanskog naziva grada (Fiume).

Cijeli slučaj izložbenih panoa komentirala je i predsjednica Zajednice Talijana Rijeka Melita Sciucca:

“Da, ne možemo negirati mračne stranice povijesti, koliko god bili strašni i užasni, činjenica je da su se dogodili. Koncentracijski logori su činjenica, Egzodus riječkih i istarskih Talijana je činjenica, Fojbe su činjenica. Svi se slažemo da su ti povijesni događaji neupitni. No, izgleda da se neki pojedinci uvijek vraćaju na istu retoriku, odnosno guraju poruku Talijani=fašisti, Hrvati=ustaše. Ne možemo tako generalizirati čitave narode. Mi imamo namjeru kao Zajednica Talijana uputiti otvoreno pismo lokalnim medijima kako bi napomenuli gradskim vlastima i pojedinim udrugama da organiziraju ovakve izložbe s više takta i razumijevanja. Očekivala bih sada od Grada Rijeke da se angažira za organiziranje izložbe o Egzodusu riječkih Talijana. U pismu ćemo napomenuti razliku između fašističkog režima i talijanskog naroda”.

Previous articleIndija mijenja službeno ime države?
Next articleNa parkiralištima u Rijeci krala ljudima stvari iz otključanih auta

3 COMMENTS

  1. Pa zatobre što su Molat,Risera Di SanSaba ,Gonars i Kamporot na Rabot postojali.To znade i moj drugarot iz Monselice!Šta bre da se laguvamo kad imate dokumenti.Nisu to bili Talijani,bili su talijanski fašisti,a u SanSaba i Nemački nakon kapitulaciju.
    Pok.profesorica Mezzorana bila vam je dobar primerot NA MILOVANJE VO Gonars.Teško se nosuvala sos činjenica da joj netko jest iza leđa.

  2. Moj drugarot iz Monselice i danas veruva da Stato Di Salo beše prava Italija…nemože to da izbije iz glavata,pa to behu sve glumci,genijalcite,kremata od Italija kako govoruva Francesco DeGregori…pa kada ih Englezi razbucaše nisu bili mnogo krivi kakot mi Makedonci…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here