Home Biznis Merckov lijek protiv covida-19 pokazuje ohrabrujuće rezultate

Merckov lijek protiv covida-19 pokazuje ohrabrujuće rezultate

334
0

Farmaceutska tvrtka Merck i američki laboratorij objavili su u subotu napredak u ispitivanju oralnog lijeka protiv covida-19, antivirusnog preparata koji pozitivno utječe na smanjenje virusnog opterećenja.

– Budući da postoji potreba antivirusnog liječenja SARS-CoV-2, ohrabruju nas ovi preliminarni rezultati’, navodi se u priopćenju Wendy Painter, dužnosnice u Ridgeback Biotherapeutics.

Merck je krajem siječnja prekinuo rad na dva potencijalna cjepiva protiv koronavirusa ali nastavlja istraživanja dva lijeka protiv te bolesti, uključujući molnupiravir, razvijen s američkim tvrtkom Ridgeback Bio.

Lijek je bitno smanjio virusno opterećenje kod pacijenata nakon pet dana liječenja, navela je ta tvrtka na sastanku sa stručnjacima za zarazne bolesti.

Druga faza testiranja provedena je na 202 pacijenata koji nisu bili hospitalizirani, a imali su simptome covida-19.

Obećavajući su rezultati ovog istraživanja, ‘posebno brže smanjenje virusnog opterećenja osoba koje imaju covid-19 u početnoj fazi i koji su primili molnupiravis’, ustvrdio je William Fischer, jedan od direktora istraživanja i profesor medicine na Sveučilištu Sjeverne Karoline.

Merck radi i na lijeku MK-711. Prvi rezultati kliničkih ispitivanja pokazuju da se za više od 50% smanjio rizik od smrti ili zatajenja dišnog sustava kod hospitaliziranih pacijenata s umjerenim ili teškim oblicima covida-19, objavila je tvrtka krajem siječnja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here