Home Vijesti Migrante skinuli do gola i tjerali pješačiti na hladnoći

Migrante skinuli do gola i tjerali pješačiti na hladnoći

186
0
migranti serbi 992x661 1
migranti serbi 992x661 1

U posljednje vrijeme, internetom i društvenim mrežama šire se videozapisi koji prikazuju muškarce kako hodaju goli na temperaturama blizu nule, prisiljeni vraćati se pješice iz Srbije u Sjevernu Makedoniju, kako navodi Il Corriere della Sera. Osim toga, drugi mediji izvještavaju da su srbijanski policajci navodno tukli migrante.

Prema pritužbi nevladine udruge Legis, koja djeluje u Sjevernoj Makedoniji, oko 50 ljudi doživjelo je istu sudbinu kao muškarci prikazani na snimci. Snimka pokazuje nepoštovanje osnovnih ljudskih prava migranata, a nevladina udruga tvrdi da su poniženi bez imalo humanosti. Čini se da su migranti na snimci bili sirijskog porijekla, kako navodi L’Unita.

Jasmin Ređepi, predsjednik nevladine udruge, izjavio je za Guardian da je pushback migranata dogodio nedugo nakon summita o suradnji na granici između EU i Srbije. Iako se čini da je ovo prvi takav slučaj, već su postojale vijesti o nasilju prema migrantima duž ruta istočne Europe, navodi L’Unita.

Radoš Đurović, izvršni ravnatelj Središta za zaštitu azila u Srbiji, istaknuo je da su pushbackovi migranata iz Srbije u Sjevernu Makedoniju postali uobičajeni, iako je ovo prvi put da se dogodilo na tako brutalan način. Dunja Mijatović, povjerenica za ljudska prava u Vijeću Europe, izrazilaa je potrebu za brzom i učinkovitom istragom optužbi o ponižavajućem tjeranju migranata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here