Home Kolumne Mile Biondić i ustaške žrtve

Mile Biondić i ustaške žrtve

3209
2
image001
foto: h-alter.org

Svaka žrtva ustaškog, komunističkog ili bilo kojeg drugog totalitarnog režima do neba je vapijuća i zaslužuje pijetet. Pogotovo ako je, a jest žrtava bilo više, njihova posthumnog dostojanstva radi potrebno bi bilo, koliko je to s ove vremenske distance moguće, utvrditi točan njihov broj, po mogućnosti i poimence.

Povod za ove retke je neviđeni vandalizam u jeku turističke sezone na Pagu gdje su nepoznati počinitelji i po treći put od 1991. godine srušili spomen ploču žrtvama ustaša. Čin je to lažnog domoljublja i otvorene mržnje prema žrtvama Židovima i Srbima koji su tamo stradali i najozbiljnije upozorenje da je ustaštvo u nečijim glavama još živo.

Glas razuma se još pred mjesec dana čuo od Mile Biondića, predsjednika Udruge hrvatskih dragovoljaca i branitelja iz Domovinskog rata Rijeke koji je uputio javni poziv Srpskom nacionalnom vijeću (SNV) da zajednički sjednu za stol i počnu razgovore o znanstveno povijesnom utvrđivanju točnog broja svih žrtava Jadovna u Lici i Paga. Biondić nije propustio priliku da se ispriča za sve žrtve, ali je ipak bio odbijen.
Za posljedicu ovako nonšalantnog odnosa prema žrtvama u slučaju Pag ponovio se sindrom Jasenovac. Desetljećima nas je službena velikosrpska politika kojoj se nije smjelo suprotstaviti uvjeravala da je u tom strašnom koncentracijskom logoru pobijeno više od 700 tisuća samo Srba, da bi na koncu bilo utvrđeno da je žrtava Srba, Židova, Roma i drugačije mislećih Hrvata ukupno bilo oko 80 tisuća tijekom četiri godine te kvislinške tvorevine NDH.

Čemu to podsjećanje na Jasenovac? Zato jer su, prema pisanju lokalnog dnevnika, predsjednik SNV Milorad Pupovac i predsjednik Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus naveli da je u svega tri mjeseca postojanja logora na Pagu ubijeno oko 25 tisuća Židova i Srba. Okrutnije i “efikasnije” čak i od Jasenovca.

Doista, čemu takvo mitsko licitiranje brojem žrtava koje se može okarakterizirati također povijesnim revizionizmom – samo s druge strane i drugog predznaka. Zato bi bilo najbolje da hrvatski branitelji i predstavnici SNV-a ipak dogovore zajednički susret jer podaci o žrtvama logora u Pagu postoje u Italiji budući da su paški logor zatvorili talijanski fašisti. Mile Biondić je pružio ruku, na službenim predstavnicima Srba u Hrvatskoj je da još jednom dobro razmisle o njegovoj ponudi.(Giancarlo KRAVAR)

2 COMMENTS

  1. I sta ako se otkrije da u Jadovnu nije ubijeno 25000 nego 10000 ?
    Da li bi to Milu Biondica zadovoljilo da moze reci samo 10000 zrtava ?
    Kakav debilan tekst …

  2. Ne bi li o tome trebala reći svoje “struka”, odnosno povjesničari? Ovako intoniran članak zvuči kao da se trebaju naći i pregovarati o brojki ubijenih s kojim bi se obje “strane” mogle složiti.
    Koliko mi je poznato Mile Biondić nema kvalifikacije za “znanstveno povijesno utvrđivanje broja žrtava”, pa ne vidim zašto bi on trebao sjedati za stol sa bilo kim na tu temu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here