Home Vijesti Aktualni sat: Prekupci zarađuju na gradskim poslovnim prostorima

Aktualni sat: Prekupci zarađuju na gradskim poslovnim prostorima

1483
0
foto: rijeka.hr

foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr
Danko Švorinić (Lista za Rijeku) na današnjem je aktualniom satu gradonačelniku Obersnelu postavio pitanje podnajma gradskog poslovnog prostora u Karolini riječkoj. Prostor je nedavno po početnoj cijeni izlicitirala tvrtka u stopostotnom vlasništvu Rijekatekstila Zbig d.o.o. koja ga je nakon toga dala u podnajam tvrtki H&M.
– Budući da se Rijekatestil ne bavi karitativnom nego komercijalnom djelatnošću, prostor je u podnajam dat po većoj cijeni nego što je izlicitiran pa na taj način dio prihoda od najma gradskih polovnih prostora završava u privatnim džepovima umjesto u gradskom proračunu. Zbog čega se to radi i zašto grad nije izravno doveo investitora umjesto što to radi preko prekupca, zapitao se Švorinić.

Vojko Obersnel ocijenio je da je Grad Rijeka napravio izvrstan posao zbog toga što je zakupac platio preko dva milijuna kuna duga bivšeg zakupca te je H&M uložio oko 2,5 milijuna eura u uređenje poslovnog prostora koji ostaje u gradskom vlasništvu. Švorinić je ustrajao u konstataciji da se na taj način nanosi šteta gradskom proračunu
– Na javnom natječaju nije navedena mogućnost davanja u podzakup zbog čega se na natječaj nisu javili mnogi drugi poduzetnici čime bi izlicitirana cijena bila viša. Ovako nam ostaje zaljučak da grad ili ne zna dovesti investitore koje dovodi prekupac ili radi u suradnji s prekupcem. I u jednom i u drugom slučaju žrtva je gradski proračun, zaključio je.

Prigodno s ljetnim vrućinama na aktualnom satu je uslijedio i set pitanja posvećen plaži Ploče. Tako je vijećnik Laburista Vedran Sabljak izrazio zabrinutost modelom upravljanja gradskom plažom zapitavši je li data suglasnost za naplatu tuševa i toaleta i je li naplata regulirana ugovorom? Obersnel je odgovorio da je sve regulirano ugovorom.

Hrvoje Burić (HDZ) Obersnela je optužio za devastaciju plaže Ploče dodao da računi nisu fiskalizirani i da Grad Rijeka neće moći adekvatno naplatititi varijabilni dio koncesije od ukupnih prihoda koncesionara. Nakon što je Obersnel odbio optužbu o izdavanju nefiskalizirnih računa, jedan primjerak spornog računa mu je pokušao uručiti Burić što je Obersnel odbio pa je sporni račun završio na stolu predsjednice Gradskog vijeća Dorotee Pešić Bukovac.(rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here