Home Vijesti Miletić pozvao na smanjivanje PDV-a u turizmu

Miletić pozvao na smanjivanje PDV-a u turizmu

1532
0

press-ids-1-bm-15-11-2016„Smatram da ovom poreznom reformom državni proračun može možda kratkoročno imati benefite, no dugoročno će i proračun i naše gospodarstvo biti u gubitku“, stav je Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku, koji je na današnjoj sjednici Sabora iznio predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Miletić je prisutne podsjetio da je Strategija hrvatskog turizma do 2020. godine, u Saboru jednoglasno donesena, što znači da je postignut široki konsenzus, te ih upitao „kakvu onda poruku šaljemo kad nakon svega tri godine mijenjamo zakone apsolutno suprotno od usvojene Strategije?“.

– Usvojili smo Strategiju, s njome i određena pravila, a sad ta ista pravila mijenjamo, poručio je Miletić.

– Ova porezna reforma direktno utječe na jednu gospodarsku granu koja čini 18% ukupnog hrvatskog BDP-a, a o njoj se raspravlja bez da se konzultiralo ljude koji rade u turizmu i od turizma žive, istaknuo je Miletić dodavši da turizam ima višestruke učinke – „nije riječ samo o noćenjima, pansionima, ugostiteljstvu, već o multiplikativnom efektu za naše proizvođače hrane, poljoprivrednike, vinare, uljare, maslinare…“.

– Volio bih da me demantirate, kazao je u nastavku predsjednik IDS-a ministru financija Zdravku Mariću, no držim da na ovaj način jednu značajnu granu hrvatskog gospodarstva stavljamo u podređeni položaj u odnosu na konkurente destinacije. Danas, kad imamo pozitivne trendove u turizmu s povećanim brojem noćenja i značajnim investicijama, umjesto da iskoristimo takvu situaciju i još više otvorimo vrata ka investicijama u turizmu koje će nam sutra donijeti nove prihode i nova radna mjesta, mi idemo s kratkoročnom vizijom, a za par godina netko drugi će brinuti o posljedicama, istaknuo je Miletić.

U ime Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku, Miletić je ponudio konkretna rješenja kazavši:

– IDS je rezultatima u turizmu pokazao da zna kako. U mandatu kada je Ministarstvo turizma vodio IDS povećana su noćenja za 25%, prihod od turizma je sa sedam milijardi eura godišnje podignut na osam milijardi eura, a u sektoru je otvoreno deset tisuća novih radnih mjesta.

– Rješenje vidim u decentralizaciji, u smanjenju PDV-a u turizmu kako bi se dodatno stimulirale investicije i zapošljavanje te proširila baza oporezivanja, a država bi imala jednake prihode i treće, ključno je staviti u funkciju državnu imovinu koja godinama zjapi prazna, kazao je Miletić te dodao:

– Ne bih si dozvolio bilo kakvo povećanje poreza dok s druge strane imam iznimno veliku neiskorištenu imovinu tzv. bivše vojne zone za koje postoje pisani interesi ulagača, a koja stoji prazna. Pokušao bih sve napraviti da tu imovinu stavim u funkciju te time povećam investicije i osiguram nova radna mjesta, a povećanje poreza trebao bi biti zadnji potez. Ovo je teži put, ali dugoročno jedini ispravan, zaključio je predsjednik IDS-a Boris Miletić svoje izlaganje u Hrvatskom saboru.

Previous articlePrevrnuti kamion kao dokaz: Riječko smeće se vozi u Koprivnicu
Next articlePalach ponovno otvara vrata

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here