Home Mozaik Miris prdeža može imati blagotvorni utjecaj na zdravlje, tvrdi novo znanstveno istraživanje

Miris prdeža može imati blagotvorni utjecaj na zdravlje, tvrdi novo znanstveno istraživanje

205
0

Kako izvještava najnoviji znanstveni članak objavljen od strane Sveučilišta Exeter, objavljena u časopisu Medicinal Chemistry Communications, studija tvrdi da miris prdeža može imati neočekivane blagotvorne učinke na zdravlje i čak pomoći u prevenciji raka, moždanog udara, srčanog udara i demencije

Možda su “moralno neprihvatljivi” ili čak jednostavno odvratni, ali prdeži bi mogli igrati središnju ulogu u našem zdravlju. U izravnom i neizravnom obliku, gotovo kao lijek za mnoge bolesti. Bilo neizravno, postavši “pokazatelj” mnogo složenijih zdravstvenih problema. Na primjer, rad Davida Ancallea, studenta strojarstva na Georgia Tech Research Institute, ide u tom smjeru. Znanstvenik obučava sustav umjetne inteligencije da prepozna i analizira buku prdeža, kao i buku urina i izmeta kada se ispuštaju u kupaonicu. Zajedno sa zrakoplovnom inženjerkom, Maijom Gatlin, Ancalle je razvio mehanički uređaj, nazvan SHART, za koji se nada da će jednog dana dijagnosticirati bolesti, poput kolere ili čak raka, analizom tjelesnih funkcija osobe, uključujući prdeže. Sustav povezuje zvuk prdeža s unutarnjom geometrijom rektuma kako bi otkrio sve abnormalne promjene. Do sada postignuti rezultati, koji se također tiču ​​mokrenja i defekacije, nedavno su predstavljeni na godišnjoj konferenciji Fluid Dynamics Američkog fizikalnog društva. Konačni cilj je stvoriti prijenosni uređaj, dostupan svima koji mogu napraviti razliku, spašavajući tisuće ili čak milijune ljudskih života.

Čak i prije korištenje prdeža kao “dijagnostičkog alata”, znanstvenici su ga pokušali koristiti izravno kao terapiju. Ponekad su bili inspirirani prdežom za razvoj novih zdravstvenih tretmana. Kako izvještava znanstveno istraživanje Sveučilišta Exeter, objavljena u časopisu Medicinal Chemistry Communications, zaključila je da miris prdeža može imati neočekivane blagotvorne učinke na zdravlje te čak pomoći u prevenciji raka, moždanog udara, srčanog udara i demencije. To je zahvaljujući sumporovodiku, jednom od nekoliko jakih plinova neugodnog mirisa koje proizvode bakterije dok razgrađuju hranu u crijevima. U velikim dozama je toksičan, ali prema znanstvenicima u malim količinama pomaže u zaštiti stanica i borbi protiv bolesti. Kada su stanice pod stresom zbog bolesti, one pokušavaju privući enzime da generiraju vlastite male količine sumporovodika. Ovaj plin pomaže u očuvanju mitohondrija, energetskih centara stanica, koji su također važni regulatori upale. U svjetlu ovih otkrića, istraživači su osmislili novi spoj nazvan AP39 koji pomaže tijelu da proizvede pravu količinu sumporovodika. Vjeruju da ova tvar može pomoći u sprječavanju ili poništavanju oštećenja mitohondrija, što je ključna strategija u liječenju stanja kao što su moždani udar, zatajenje srca, dijabetes, artritis, demencija i starenje.

“Kada su stanice pod stresom zbog bolesti, one uzimaju enzime kako bi proizvele male količine vodikovog sulfida”, objasnio je Matt Whiteman s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Exeteru. “Ovo održava rad mitohondrija i omogućuje stanicama da žive. Ako se to ne dogodi – dodao je – stanice umiru i gube sposobnost reguliranja preživljavanja i kontrole upale. Iskoristili smo ovaj prirodni proces stvaranjem spoja, nazvanog AP39, koji polako otpušta vrlo male količine ovog plina posebno u mitohondrije,” zaključio je. Prvi rezultati laboratorijskih testova pokazuju da može pomoći do 80% više mitohondrija da prežive vrlo destruktivna stanja poput kardiovaskularnih bolesti.

Previous article(VIDEO) Navijači Srbije po Beču urlali: ‘Ubij, zakolji, da šiptar ne postoji’
Next articleJuniori Rijeke pobijedili Lokomotivu i pretekli Dinamo na vrhu HNL-a!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here