Home Mozaik Miss Japana rođena je u Ukrajini, naišla na kritike na društvenim mrežama:...

Miss Japana rođena je u Ukrajini, naišla na kritike na društvenim mrežama: “Po čemu se vidi da je Japanka?”

148
0
miss japan

Nova Miss Japana zove se Carolina Shiino, rođena je u Ukrajini, a u zemlju izlazećeg sunca preselila se sa samo pet godina. Odrasla u Nagoyi, osvojila je titulu kraljice ljepote sa 26 godina, postavši prva japanska naturalizirana misica ljepote.

Njezina krunidba rezultirala je raspravom o konceptu japanske ljepote i nacionalnom identitetu zemlje. Prema BBC-ju, gospođica Shiino je sama izjavila da su “postojale rasne barijere i da je bilo teško biti prihvaćena kao Japanka”.

Rasprava

Njezina pobjeda dolazi gotovo 10 godina nakon krunidbe za kraljicu ljepote Ariane Miyamoto, koja je postala prva žena Miss Japana 2015. rođena od roditelja različite nacionalnosti. U to vrijeme, s majkom Japankom i ocem Afroamerikancem, pobjeda Ariane Miyamoto bila je izazvala mnoge sumnje o tome hoće li se smatrati prihvatljivom za pobjedu na natjecanju.

Na društvenim mrežama iznimno su različite reakcije na pobjedu Caroline Shiino. Neki su pohvalili izbor kao “odraz vremena”. Drugi su izrazili sumnju u njenu “drugačiju” ljepotu u odnosu na tradicionalne japanske standarde.

“Gdje je njeno ‘japanstvo’”

“Ova osoba koja je izabrana za Miss Japana nije čak ni mješanac, nego je 100% Ukrajinka. Razumijem da je lijepa, ali ovo se natjecanje zove “Miss Japana”. Gdje bi bilo njeno “japanstvo”?” upitao je korisnik na X-u. “Da je napola Japanka, sigurno ne bi bilo problema – ponovio je drugi -. Ali ona je 0% etnički Japanka i nije čak ni rođena u našoj zemlji.”

Organizacija Miss Japana rekla je za BBC da je Carolina Shiino “veća Japanka od nas”. Imala je sve uvjete za sudjelovanje na natjecanju. A čim je primila krunu missice, rekla je: «Biti priznata kao Japanka na ovom natjecanju ispunjava me zahvalnošću».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here