Home Mozaik Misterij ružičastog ribnjaka: što se skriva iza ovog prirodnog fenomena?

Misterij ružičastog ribnjaka: što se skriva iza ovog prirodnog fenomena?

81
0

Bizarni fenomen koji pogađa jezero Kealia, smješteno u prirodnom rezervatu na otoku Maui, na Havajima (SAD): što je otkriveno nakon prvih analiza

Nije neslana šala ili nesreća s kamionom boje, već prirodni fenomen koji tek treba razumjeti. Od početka listopada, močvara koja se nalazi u Kealia Pond National Wildlife Refuge na otoku Maui, Hawaii, iznenada je postala jarko ružičasta. Nevjerojatan prizor, a slike su brzo obišle ​​društvene mreže.

Ružičasta u pravom “Barbie” stilu i zato je privukla pažnju mnogih znatiželjnika, ali postoji bojazan da bi mogla skrivati ​​neke opasnosti. Upravo iz tog razloga lokalne vlasti istražuju kako bi razumjeli što uzrokuje ružičastu boju ove male vodene površine, nedaleko od oceana. Isprva se mislilo da je posebna boja koju su poprimile vode jezerca povezana s neobičnim cvjetanjem algi, za koje se bojalo da bi mogle biti otrovne. Hipoteza je odbačena nakon prvih laboratorijskih testova koji su dokazali da razlog nisu alge.

Iza čudnog fenomena mogao bi se kriti problem vezan uz sušu. Dosadašnji testovi ukazali su na prisutnost halobakterija, sićušnih organizama koji se razmnožavaju posebno u vodama s visokom razinom saliniteta. U razdobljima s malo oborina, salinitet ribnjaka postaje vrlo visok, zbog čega se nadležni nadaju da će se situacija normalizirati s dolaskom prvih padalina. Provest će se daljnji testovi kako bi se razumjelo što se dogodilo s malom vodenom masom, koja je u prošlosti već prolazila duga razdoblja suše, ali nije postala potpuno ružičasta. Zbog sigurnosti, lokalne su vlasti zabranile kupanje, pozivajući građane da ne jedu ribu iz ribnjaka i da svojim kućnim ljubimcima ne dozvole da piju ružičastu vodu.

Previous articlePrezentacija ‘Flow is Good Business for You’ na Visokoj poslovnoj školi PAR
Next articleTjedan dana bez društvenih mreža; je li to tajna da bi se bolje osjećali?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here