Home Mozaik Mnogi vole giros ali poslije ovoga ga više neće probati: Zar je...

Mnogi vole giros ali poslije ovoga ga više neće probati: Zar je moguće da ovo rade s njim? (VIDEO)

105
1

Većina ljudi jednostavno obožava giros, odnosno njegovu tursku varijantu kebab. Kako i ne bi kad je tako ukusni.

Ako ste ljubitelj te brze hrane, možda biste trebali prestati čitati, odnosno gledati. Mada, kad ste već kod toga… ova fotografija kruži internetom i poprilično je uzrujala ljubitelje girosa i kebaba:

Hm… znate kako je, to meso se nekako mora nabosti na taj štap da bi se skuhalo, zar ne?

Vjerujemo da će mnogi ovu fotografiju potisnuti u podsvijest i nastaviti po starom. Postoji nada da je ova fotografija iznimka u načinu pripreme girosa, a ne pravilo.

A kad smo već kod ćevapa i gyrosa, doista ima zanimljivu povijest. Gyros je verzija kebaba, pa se Turci mogu pohvaliti da je nastao od njih. Ovo jelo vuče korijene iz istočnog Sredozemlja, a spominje ga slavni pisac Ilijade i Odiseje, besmrtni Homer. Po izvornom receptu ćevap se pripremao od janjetine, a vremenom je dobivao nove varijante. Danas se priprema i od govedine, piletine i svinjetine.

Vrste kebaba:

  1. Šiš kebab (komadi mesa poslagani na ražanj s povrćem ili voćem između) 2. Doner kebab (u ovu vrstu spada i grčka verzija Gyros, s različitim vrstama mesa posluženim u “piti”) 3. Adana kebab ( mljeveno meso kao duguljasta pljeskavica, pečena na širokom metalnom ražnju) 4. Testi ćevap (kebab u glinenoj “tegli – visokoj posudi”, kuhan sa povrćem i mesom) 5. Ćevap na pari (kuha se u zemljanoj posudi kao grčka musaka sa češnjak, luk, majčina dušica itd.)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here