Home Vijesti MORH: Zašto aktivirati vojnu kuhinju kad ljude hrane volonteri (?!)

MORH: Zašto aktivirati vojnu kuhinju kad ljude hrane volonteri (?!)

4
0

Ministarstvo obrane priopćilo je u subotu da su postojeći koncepti pripreme i podjele hrane na potresom pogođenim područjima Banovine puno ekonomičniji i učinkovitiji, brži i zahvalniji, nego što bi to bio kuhinjski modul HV-a “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX”.

Iz MORH-a su priopćenjem reagirali na medijske napise o kuhinjskom modulu HV-a “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX”, koji može pripremiti 1.800 obroka dnevno, a u kojima se njegovo korištenje spominje u svrhu pomoći pripreme i posluživanja hrane stanovništvu na potresima pogođenim područjima

Ministarstvo podsjeća da nakon snažnih potresa koji su krajem prosinca 2020. pogodili područje Sisačko-moslavačke županije, Hrvatska vojska sudjeluje u pružanju pomoći korištenjem raspoloživih resursa terenske i stacionarne logistike.

“Slijedom medijskih napisa o kuhinjskom modulu u Hrvatskoj vojsci “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX” u kojima se njegovo korištenje spominje u svrhu pomoći pripreme i posluživanja hrane stanovništvu na potresima pogođenim područjima, važno je naglasiti kako je spomenuti modul namijenjen za pripremu i posluživanje hrane u sklopu ekspedicijskog kampa na velikim vojnim vježbama”, ističu iz MORH-a.

Pojašnjavaju kako je riječ o sposobnosti HV-a kojom su se bitno povećali prehrambeni kapaciteti ekspedicijskog kampa, a kuhinjski modul koristi se također i u vojnim operacijama i misijama.

Ističu da kuhinja HV-a koja se nalazi u sklopu spomenutog kuhinjskog modula, nije u potpunosti namijenjena za pripremu sirovih namirnica, već za pripremu posebno pripremljenih i pakiranih obroka koji se prije konzumacije podgrijavaju.

U pripremi i podjeli obroka svojim pripadnicima, HV-a koristi kapacitete kuhinje i restorana koji su u nadležnosti trgovačkog društva Pleter.

Iz MORH-a ističu da su, međutim, postojeći koncepti pripreme i podjele hrane na potresom pogođenim područjima puno ekonomičniji i učinkovitiji, odnosno brži i zahvalniji nego što bi to bio slučaj sa spomenutim modulom HV-a.

Ministar obrane Banožić u tom kontekstu podsjetio je da je Hrvatska vojska od prvog trenutka spremno pružila pomoć potresom pogođenim područjima istaknuvši kako je neupitno da će to sukladno svojim mogućnostima, činiti i dalje.

„Hrvatska vojska od prvoga dana stavila je na raspolaganje sve svoje sposobnosti, znanja i resurse kako bi se na što brži i efikasniji način olakšao život građana s područja Sisačko-moslavačke županije.

Obzirom na česta podrhtavanja tla na tom području, tim ljudima potrebna je brza i neodgodiva pomoć kako bi im se olakšala ionako teška svakodnevica. Naša je zadaća reagirati brzo i spremno“, rekao je ministar Banožić.

No, navode iz MORH-a, ako se u idućem razdoblju iskaže potreba za postavljanjem kuhinjskog modula “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX“ na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije, Hrvatska vojska spremna je za njegovo postavljanje i korištenje.

Previous articleZnate li da sami možete napravite dezinfekcijsko sredstvo?
Next articleSimon Rožman: Zadovoljan sam utakmicom jer stavili smo veliko opterećenje na igrače

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here