Home Vijesti ​Na autocesti kod Delnica i Vrbovskog uhićena četvorica krijumčara migranata

​Na autocesti kod Delnica i Vrbovskog uhićena četvorica krijumčara migranata

265
0

Osumnjičeni mađarski i dva ruska državljana su uz kaznenu prijavu mjerodavnom državnom odvjetništvu predani pritvorskom nadzorniku

Policijski službenici Policijske postaje Vrbovsko proveli su kriminalistička istraživanja nad hrvatskim i mađarskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma.
 
Osumnjičeni su uhićeni u nedjelju, 16. srpnja, prilikom nadzora na autocesti A6 kod Vrbovskog. Hrvatski državljanin, starosti 41 godine, je zatečen oko 4.30 sati u teretnom vozilu, zagrebačkih registracijskih oznaka, bez sjedišta i sigurnosnih pojaseva u kojem je protuzakonito prevozio osam stranih državljana koji su nezakonito ušli na područje Republike Hrvatske.
 
Istog dana oko 18.20 sati je zatečen i 43-godišnji mađarski državljanin u osobnom vozilu, austrijskih nacionalnih oznaka, kada je prevozio četvero stranih državljana koji su također nezakonito ušli na područje RH.
 
Tijekom postupanja strani državljani izrazili su namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom.
 
Po završetku kriminalističkog istraživanja, obojica osumnjičenika su kazneno prijavljeni mjerodavnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje navedenog kaznenog djela, a mađarski državljanin je i predan pritvorskom nadzorniku. Pored toga su i prekršajno sankcionirani sukladno Zakonu o suzbijanju zlouporabe droge, a 41- godišnjak i prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
Naime, u prekršajnom postupku je za osumnjičenog Hrvata utvrđeno da je riječ o recidivistu, jer vozilom upravlja bez vozačke dozvole koja mu je poništena temeljem pravomoćne odluke budući je višestruki počinitelj prometnih prekršaja pa se smatra osobom bez položenog vozačkog ispita. Stoga je, sukladno važećim zakonskim propisima, protiv njega podnijet optužni prijedlog kojim mu je predložena novčana kazna od ukupno 3690 eura i izricanje zabrane upravljanja vozilom u trajanju od 12 mjeseci.
 
Isto tako, za krijumčarenje migrantima, odnosno za počinjenje navedenog kaznenog djela, delnička policija kazneno je prijavila dvojicu ruskih državljana, starosti  37 i 45 godina. Policijski službenici su ih zatekli jučer ujutro oko 9.20 sati, na autocesti kod Delnica na odmorištu Kupjak u osobnom vozilu, njemačkih nacionalnih oznaka, kada su prevozili dvoje stranih državljana koji imaju zabranu ulaska u Republiku Hrvatsku.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, dvoje stranih državljana su izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom, dok su osumnjičeni muškarci uz kaznenu prijavu mjerodavnom državnom odvjetništvu predani pritvorskom nadzorniku. (MUP)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here