Home Vijesti Na Gornjoj Vežici pored zgrada i Energove toplane niknuli ‘ogromni silosi’, doznali...

Na Gornjoj Vežici pored zgrada i Energove toplane niknuli ‘ogromni silosi’, doznali smo o čemu se radi (FOTO)

704
0

Pored zgrada u Ulici Ratka Petrovića 20 niknule su ogromne dvije cijevi na udaljenosti 10-tak metara od prozora spavaćih soba obližnjih zgrada što je uznemirilo neke stanare. Pitaju se, je li Energo bez konzultacija postavio silose za uskladištenje i lansiranje ‘nuklearnih balističkih raketa’?Istražili smo o čemu se radi i dobili odgovor iz Energa:

Na toplani Gornja Vežica izvode se radovi u sklopu projekta „Obnova toplinarstva grada Rijeke“.

Radovi uključuju demontažu dijela postojeće opreme, ugradnju dva visokoučinkovita kogeneracijska motora za istovremenu proizvodnju toplinske i električne energije, frekventno upravljane distribucijske crpke te ugradnju solarnih  panela za grijanje vode energijom sunca. U toplanu se uvodi sustav automatskog upravljanja kao i daljinski nadzor.

Svi tipovi uređaja koji služe za proizvodnju toplinske energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije, kao nužan preduvjet, zahtijevaju ugradnju toplinskih spremnika tople vode spojenih na sustav grijanja.

Stoga su izvan toplane montirani toplinski spremnici ukupnog kapaciteta 400 m³ tople vode. U njima se akumulira potrebna toplinska energija proizvedena uređajima znatno manje snage od plinskih kotlova kako bi u jutarnjim satima bilo dovoljno topline za potrebe građana. Toplinski spremnici nužan su i nezaobilazan dio odobrenog EU projekta, a u planu je da se na kraju radova oslikaju muralima renomiranih riječkih umjetnika.

Projekt „Obnova toplinarstva grada Rijeke“ je sufinanciran i odobren od Europskog fonda za regionalni razvoj, putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka. Važno je napomenuti i da se svi navedeni radovi izvode uz poštivanje svih važećih zakonskih odredbi i standarda te da su ishodovane sve potrebne dozvole.

Sve dodatne informacije o projektu mogu se saznati na mrežnim stranicama Energa te na službenim stranicama projekta www.energotoplinarstvo.com.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here