Home Mozaik Na Svjetski dan kazališta gostuje Gavella: Moderna verzija ‘Gospođe Bovary’

Na Svjetski dan kazališta gostuje Gavella: Moderna verzija ‘Gospođe Bovary’

1055
0

Na Svjetski dan kazališta, u utorak 27. ožujka, u 19 i 30 sati, Gradsko dramsko kazalište „Gavella” gostuje u HNK Ivana pl. Zajca s predstavom „Gospođa Bovary”.

„Gospođa Bovary” drama je Ivane Sajko nastala prema klasičnom romanu Gustavea Flauberta. Preuzimajući iz slavnog francuskog romana likove, situacije i odnose, potragu za strašću i ljubavlju, pokušaje da se ispuni emotivna praznina, žudnju da se „udahne zrak” izvan sapetosti malograđanskih konvencija te suočavanje s financijskim posrnućem, Sajko je ukazala na suvremenost. Njezina je Emma žena srednjih godina koja voli umjetnost i putovanja, uživljava se u fatalne ljubavi pop pjesama, živi u neprekidnom bijegu od dosade, razapeta stalnim nastojanjima za ispunjenjem emotivne praznine i, u svojim polovičnim bježanjima od svakodnevice, spas pronalazi u maničnom kupovanju. Ono što ju natjera u bijeg iz života samoubojstvom nije neuzvraćena ljubav ni dosada provincijskog života, već – dugovi, koje nije u stanju vratiti. Tekst je pun referenci na popularnu kulturu, uključujući i niz obrada poznatih pjesama.

Predstavu s kombinacijom glume, plesa i pjesme u kojoj su „dug i dosada u središtu interesa” režirao je Saša Božić. Suradnica za scenski pokret bila je Petra Hrašćanec, dramaturg je bio Dubravko Mihanović, scenografkinja Zdravka Ivandija Kirigin, kostimografkinja Marita Ćopo. Glazbeni suradnik bio je Damir Šimunović, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.

Osim Jelene Miholjević (Emma Bovary, kućanica), u predstavi igraju i Igor Kovač (Emmin muž Charles Bovary, seoski liječnik), Sven Medvešek (Rodolphe Boulanger, bogati zemljoposjednik), Filip Križan (Léon Dupuis, javni bilježnik), Nikola Baće (Justin, ljekarnikov šegrt), Ivan Grčić (Bournisien, župnik u Yonvilleu ) i Franjo Dijak (Lheureux, lihvar i trgovac).

„Gospođa Bovary” svoju premijeru u Gavelli imala je 16. rujna 2016. godine.

Predstava traje jedan sat i deset minuta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here