Home Biznis Nafta jučer katapultirana više od 14%

Nafta jučer katapultirana više od 14%

1026
0

Cijena barela sirove nafte u terminskom kupoprodajnom futures ugovoru na robnoj burzi u New Yorku u petak rano ujutro do trenutka pisanja ovog teksta pada za 1,60 posto, na 38,85 američkih dolara. Razlog tome je strah investitora da OPEC-ovo rezanje proizvodnje možda neće biti dovoljno da sa tržišta ukloni višak ponude nad potražnjom kako je globalna potražnja za gorivom i dalje slaba.

Nafta je u četvrtak uzletjela više od 14 posto nakon što je američko ministarstvo energetike objavilo izvještaj koji je pokazao pad američkih zaliha sirove nafte za 138 tisuća barela, na 350,6 milijuna barela, što je pad američkih zaliha po prvi put ove godine. Uvoz sirove nafte u Ameriku je pao za 8,9 posto. International Energy Agency, OPEC i američko ministarstvo energetike srezali su svoje prognoze potražnje za sirovom naftom za tekuću godinu zbog globalne recesije.

“Slika potražnje za sirovom naftom još uvijek je medvjeđa kako se globalno gospodarstvo usporava”, izjavio je Mike Sander, investicijski savjetnik u Sander Capital Advisors Inc.

Brent sirova nafta s isporukom u travnju na ICE Futures Europe burzi u Londonu pala je za 1,4 posto nakon što je dobila 6,2 posto u četvrtak.

Analitičari koje je anketirao Bloomberg News očekivali su porast američkih zaliha sirove nafte za 3,2 milijuna barela. Zalihe su porasle u 18 od 20 zadnjih tjedana.

“Tržište je naviklo da su objavljene američke zalihe sirove nafte svaki tjedan veće od očekivanja, a sada kada je iznenađujuće objavljen negativan broj sudionici tržišta trenutno su dobili svježu dozu optimizma. No, ja još uvijek ne vidim ništa što bi me uvjerilo da se potražnja za sirovom naftom oporavlja. Mislim da je smanjenje američkih zaliha rezultat novog ograničavanja ponude”, izjavio je Mark Pervan, viši strateg za ulaganja na robne burze u Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

International Energy Agency je 11. veljače za 2009. godinu objavila projekciju pada potražnje za sirovom naftom za milijun barela dnevno, na 84,7 milijuna barela, zbog slabije perspektive rasta globalnog gospodarstva koju je najavio Međunarodni Monetarni Fond. OPEC je 13. veljače svoju projekciju prosječne dnevne potražnje za ovu godinu smanjio za 0,53 milijuna barela, na 85,13 milijuna barela.

Američki uvoz sirove nafte pao je za 859 tisuća barela dnevno, na 8,79 milijuna, na najnižu razinu od mjeseca rujna, kada su naftne platforme bile evakuirane zbog uragana Gustav i Ike.

“Mnogi trgovci su stvarali zalihe sirove nafte čekajući više cijene za mjesec ili dva. Sada, kako vrijeme protječe, igra počinje gubiti momentum”, izjavio je Mark Pervan, viši strateg za ulaganja na robne burze u Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

Zalihe benzina porasle su za 1,11 milijuna barela, na 218,7 milijuna barela, pokazao je tjedni izvještaj američkog ministarstva energetike. Analitičari koje je anketirao Bloomberg News su prognozirali da će zalihe pasti za pola milijuna barela. Prosječna dnevna potražnja za gorivom tijekom protekla četiri tjedna iznosila je 20 milijuna barela i niža je za 0,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani. (seebiz)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here