Mozaik

Najavljen bogat program Mađarskih dana u Rijeci

Najavljen bogat program Mađarskih dana u Rijeci

Od 21. do 23. rujna u Rijeci će se održati program Mađarskih dana u Rijeci, na kojem će se predstaviti mađarska kultura, glazba, gastronomija, film i folklor.

Kroz vikend pun raznovrsnih događanja na brojnim lokacijama u gradu, Riječani će se moći upoznati s elementima tradicionalne mađarske kulture, a ova manifestacija usmjerena je i na povezivanje Rijeke s ovom susjednom državom kroz razne gospodarske grane.

Mađarske dane u Rijeci najavili su zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj József Magyar, ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu János Dezső, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Nikolina Radić Štivić, autorica izložbe „Rigojanči“ Tea Perinčić, predsjednica Demokratske zajednice Mađara u Rijeci Ėva Viola te predstavnik Hotela Continental Damir Balenović.

Govoreći kako povijesna poveznica može služiti kao jedan od temelja za daljnju suradnju, zamjenik gradonačelnika Filipović je kazao:

„Mađarsku i Rijeku vežu brojne spone u prošlosti, kao pripadnost zajedničkoj državi Austro-ugarskoj monarhiji, a u samom gradu vidljivi su brojni znakovi te prošlosti kroz arhitekturu i ostale elemente“, rekao je zamjenik gradonačelnika Filipović. On je istaknuo kako ova povijesna poveznica može služiti kao jedan od temelja za daljnju suradnju, spomenuvši i dugogodišnje prijateljstvo Rijeke i Csepela, suorganizatora manifestacije, koje formalno traje od 1997. godine.

Također, Filipović posebno važnim događajem ovih Dana ocijenio je susret poduzetnika koji se zbiva u suradnji s Županijskom komorom HGK i Lučkom upravom Rijeka na temu zdravstvenog turizma, što će dovesti do povezivanja ovih dvaju gospodarstava.

Mađarski veleposlanik u Hrvatskoj József Magyar i ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu János Dezső, naveli su kako su Mađarski dani prilika da se bogata mađarska kultura i rad instituta predstave u Rijeci, zahvalivši se inicijativi domaćina te dobrim odnosima mađarske zajednice u Rijeci s institucijama koje su omogućili da se manifestacija uspješno realizira.

Centralno događanje Mađarskih dana zbivat će se tijekom subote i nedjelje na Korzu od 10 do 19 sati, kada će kulturno-umjetnička društva iz Csepela, budimpeštanskog distrikta i riječne luke na Dunavu, prezentirati mađarske običaje, zanate, priče, povijest, obrte i hranu uz glazbene nastupe sastava Hurdy Gang, Budapest Music Show i Bohemian Brass Band.

Posjetitelji će se tijekom manifestacije moći upoznati sa zajedničkom točkom riječke i mađarske kulture, kolačem naziva rigojanči, temom izložbe „Rigojanči – ljubav kao slatko nadahnuće“ koja će se otvoriti 22. rujna u Povijesnom i pomorskom muzeju Hrvatskog primorja. Prema najavi Tee Perinčić, koja je zajedno sa Svetozarom Nilovićem istražila priču o ovoj slastici kroz ljubav mađarskog violinista i supruge belgijskog princa, izložbu će pratiti glazba orkestra Budapest Music Show iz Csepela te degustacija ovog kolača.

Također, za vrijeme trajanja Mađarskih dana, hotel Continental i restoran Mornar pripremat će tradicionalna mađarska jela, a u Mađarskim danima sudjeluje i Art kino Croatia koje će emitirati film o slavnom mađarskom nogometašu Ferencu Puskásu.

Mađarski dani u Rijeci održavaju se u organizaciji Velesposlanstva Mađarske u Hrvatskoj, Mađarskog instituta u Zagrebu, grada Csepela, Demokratske zajednice Mađara Hrvatske i Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Rijeke, uz podršku Grada Rijeke.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Škoda u Rijeci snimila spot o sigurnosti biciklista, morate ga pogledati!

spApril 20, 2019

Salma Hayek i Samuel L. Jackson dolaze u Rijeku?

spApril 19, 2019

Zabranjeno korištenje plaže Sablićevo zbog opasnosti od odrona

spApril 19, 2019

Brod Galeb imao je tri blizanca, nijedan nije preživio kraj 2. svjetskog rata

spApril 18, 2019

Grad Rijeka će podržati inicijativu povodom 10-te godišnjice tragične smrti Simkea

spApril 17, 2019

Humanitarna akcija Riječkih anđela – USKRS SVIMA!

spApril 17, 2019

Riječki tunel zatvoren zbog prodora oborinskih voda, u tijeku sanacija!

spApril 17, 2019

The Beertija beer festić!

spApril 17, 2019

FOTO: Tvornica Kaltenberg pive na Kukuljanovu!

spApril 16, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.