Mozaik

Najavljen bogat program Mađarskih dana u Rijeci

Najavljen bogat program Mađarskih dana u Rijeci

Od 21. do 23. rujna u Rijeci će se održati program Mađarskih dana u Rijeci, na kojem će se predstaviti mađarska kultura, glazba, gastronomija, film i folklor.

Kroz vikend pun raznovrsnih događanja na brojnim lokacijama u gradu, Riječani će se moći upoznati s elementima tradicionalne mađarske kulture, a ova manifestacija usmjerena je i na povezivanje Rijeke s ovom susjednom državom kroz razne gospodarske grane.

Mađarske dane u Rijeci najavili su zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj József Magyar, ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu János Dezső, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Nikolina Radić Štivić, autorica izložbe „Rigojanči“ Tea Perinčić, predsjednica Demokratske zajednice Mađara u Rijeci Ėva Viola te predstavnik Hotela Continental Damir Balenović.

Govoreći kako povijesna poveznica može služiti kao jedan od temelja za daljnju suradnju, zamjenik gradonačelnika Filipović je kazao:

„Mađarsku i Rijeku vežu brojne spone u prošlosti, kao pripadnost zajedničkoj državi Austro-ugarskoj monarhiji, a u samom gradu vidljivi su brojni znakovi te prošlosti kroz arhitekturu i ostale elemente“, rekao je zamjenik gradonačelnika Filipović. On je istaknuo kako ova povijesna poveznica može služiti kao jedan od temelja za daljnju suradnju, spomenuvši i dugogodišnje prijateljstvo Rijeke i Csepela, suorganizatora manifestacije, koje formalno traje od 1997. godine.

Također, Filipović posebno važnim događajem ovih Dana ocijenio je susret poduzetnika koji se zbiva u suradnji s Županijskom komorom HGK i Lučkom upravom Rijeka na temu zdravstvenog turizma, što će dovesti do povezivanja ovih dvaju gospodarstava.

Mađarski veleposlanik u Hrvatskoj József Magyar i ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu János Dezső, naveli su kako su Mađarski dani prilika da se bogata mađarska kultura i rad instituta predstave u Rijeci, zahvalivši se inicijativi domaćina te dobrim odnosima mađarske zajednice u Rijeci s institucijama koje su omogućili da se manifestacija uspješno realizira.

Centralno događanje Mađarskih dana zbivat će se tijekom subote i nedjelje na Korzu od 10 do 19 sati, kada će kulturno-umjetnička društva iz Csepela, budimpeštanskog distrikta i riječne luke na Dunavu, prezentirati mađarske običaje, zanate, priče, povijest, obrte i hranu uz glazbene nastupe sastava Hurdy Gang, Budapest Music Show i Bohemian Brass Band.

Posjetitelji će se tijekom manifestacije moći upoznati sa zajedničkom točkom riječke i mađarske kulture, kolačem naziva rigojanči, temom izložbe „Rigojanči – ljubav kao slatko nadahnuće“ koja će se otvoriti 22. rujna u Povijesnom i pomorskom muzeju Hrvatskog primorja. Prema najavi Tee Perinčić, koja je zajedno sa Svetozarom Nilovićem istražila priču o ovoj slastici kroz ljubav mađarskog violinista i supruge belgijskog princa, izložbu će pratiti glazba orkestra Budapest Music Show iz Csepela te degustacija ovog kolača.

Također, za vrijeme trajanja Mađarskih dana, hotel Continental i restoran Mornar pripremat će tradicionalna mađarska jela, a u Mađarskim danima sudjeluje i Art kino Croatia koje će emitirati film o slavnom mađarskom nogometašu Ferencu Puskásu.

Mađarski dani u Rijeci održavaju se u organizaciji Velesposlanstva Mađarske u Hrvatskoj, Mađarskog instituta u Zagrebu, grada Csepela, Demokratske zajednice Mađara Hrvatske i Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Rijeke, uz podršku Grada Rijeke.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Let 3 i Vuco snimili novu pjesmu, ‘Golub Dinko’ postao je ‘Golub Vaso’

spJanuary 17, 2019

Imaš jaknu viška? Ostavi ju u subotu ispred Zajca!

spJanuary 16, 2019

Vanzemaljci na Kvarneru?

spJanuary 15, 2019

Urban&4 ovog petka u riječkom Pogonu kulture!

spJanuary 14, 2019

Stiže najveselije doba godine – Karneval u Opatiji donosi sedam tjedana vladavine maškara

spJanuary 14, 2019

Najslavniji ljubavni par po prvi put u povijesti na riječkoj opernoj sceni!

spJanuary 11, 2019

Riječki Erazmus traži nove članove!

spJanuary 11, 2019

Stiže nam peto godišnje doba – Riječki karneval

spJanuary 9, 2019

Rodila Ana Jelušić Black!

spJanuary 8, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.