Mozaik

Najavljen bogat program Mađarskih dana u Rijeci

Najavljen bogat program Mađarskih dana u Rijeci

Od 21. do 23. rujna u Rijeci će se održati program Mađarskih dana u Rijeci, na kojem će se predstaviti mađarska kultura, glazba, gastronomija, film i folklor.

Kroz vikend pun raznovrsnih događanja na brojnim lokacijama u gradu, Riječani će se moći upoznati s elementima tradicionalne mađarske kulture, a ova manifestacija usmjerena je i na povezivanje Rijeke s ovom susjednom državom kroz razne gospodarske grane.

Mađarske dane u Rijeci najavili su zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj József Magyar, ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu János Dezső, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Nikolina Radić Štivić, autorica izložbe „Rigojanči“ Tea Perinčić, predsjednica Demokratske zajednice Mađara u Rijeci Ėva Viola te predstavnik Hotela Continental Damir Balenović.

Govoreći kako povijesna poveznica može služiti kao jedan od temelja za daljnju suradnju, zamjenik gradonačelnika Filipović je kazao:

„Mađarsku i Rijeku vežu brojne spone u prošlosti, kao pripadnost zajedničkoj državi Austro-ugarskoj monarhiji, a u samom gradu vidljivi su brojni znakovi te prošlosti kroz arhitekturu i ostale elemente“, rekao je zamjenik gradonačelnika Filipović. On je istaknuo kako ova povijesna poveznica može služiti kao jedan od temelja za daljnju suradnju, spomenuvši i dugogodišnje prijateljstvo Rijeke i Csepela, suorganizatora manifestacije, koje formalno traje od 1997. godine.

Također, Filipović posebno važnim događajem ovih Dana ocijenio je susret poduzetnika koji se zbiva u suradnji s Županijskom komorom HGK i Lučkom upravom Rijeka na temu zdravstvenog turizma, što će dovesti do povezivanja ovih dvaju gospodarstava.

Mađarski veleposlanik u Hrvatskoj József Magyar i ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu János Dezső, naveli su kako su Mađarski dani prilika da se bogata mađarska kultura i rad instituta predstave u Rijeci, zahvalivši se inicijativi domaćina te dobrim odnosima mađarske zajednice u Rijeci s institucijama koje su omogućili da se manifestacija uspješno realizira.

Centralno događanje Mađarskih dana zbivat će se tijekom subote i nedjelje na Korzu od 10 do 19 sati, kada će kulturno-umjetnička društva iz Csepela, budimpeštanskog distrikta i riječne luke na Dunavu, prezentirati mađarske običaje, zanate, priče, povijest, obrte i hranu uz glazbene nastupe sastava Hurdy Gang, Budapest Music Show i Bohemian Brass Band.

Posjetitelji će se tijekom manifestacije moći upoznati sa zajedničkom točkom riječke i mađarske kulture, kolačem naziva rigojanči, temom izložbe „Rigojanči – ljubav kao slatko nadahnuće“ koja će se otvoriti 22. rujna u Povijesnom i pomorskom muzeju Hrvatskog primorja. Prema najavi Tee Perinčić, koja je zajedno sa Svetozarom Nilovićem istražila priču o ovoj slastici kroz ljubav mađarskog violinista i supruge belgijskog princa, izložbu će pratiti glazba orkestra Budapest Music Show iz Csepela te degustacija ovog kolača.

Također, za vrijeme trajanja Mađarskih dana, hotel Continental i restoran Mornar pripremat će tradicionalna mađarska jela, a u Mađarskim danima sudjeluje i Art kino Croatia koje će emitirati film o slavnom mađarskom nogometašu Ferencu Puskásu.

Mađarski dani u Rijeci održavaju se u organizaciji Velesposlanstva Mađarske u Hrvatskoj, Mađarskog instituta u Zagrebu, grada Csepela, Demokratske zajednice Mađara Hrvatske i Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Rijeke, uz podršku Grada Rijeke.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

‘I zvijezde štucaju’: Veliki pljesak publike na premijeri dječjeg ‘Vježbanja života’ (FOTO)

spMarch 22, 2019

Predstavljanje slikovnice ‘Rigo Janči – ljubav kao slatko nadahnuće’ napunilo Guvernerovu palaču

spMarch 22, 2019

Nizom radionica nastavljaju se Dani darovitih učenika

spMarch 21, 2019

FOTO: ‘I zvijezde štucaju’ – predstava o gradu koji je oduvijek prihvaćao razlike

spMarch 20, 2019

(VIDEO)”Rijeka sreće” na Molo longu: Lampionima do glazbala za djecu sa sindromom Down

spMarch 20, 2019

Rijeka sreće – lampionima do glazbala

spMarch 18, 2019

Znanstveni skup 300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom

spMarch 18, 2019

Trgovačka i tekstilna škola u Rijeci najbolja u kategoriji Videorad!

spMarch 15, 2019

Pituri nemaju sjećanja: Punokrvna komedija nobelovca Darija Foa (FOTO)

spMarch 15, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.