Home Sport „Najbolji uz najbolje“: ACI ponosno stoji uz bok mlade nade hrvatskog jedrenja...

„Najbolji uz najbolje“: ACI ponosno stoji uz bok mlade nade hrvatskog jedrenja – Palme Čargo

118
0
iQfoil Games Lanzarote 2023. © Sailing Energy 24 January, 2023

Najveći lanac marina na Mediteranu, Adriatic Croatia International Club (ACI), nije samo vodeća tvrtka po pitanju nautičkog turizma, a to dokazuje i niz projekata i suradnji kojima uspješno spaja više područja svog djelovanja. Konkretan primjer za to jest i podrška mladim sportašima s kojima ACI njeguje izvrsne odnose. Kroz svoje suradnje s perspektivnim pojedincima ACI iznova potvrđuje slogan „Najbolji uz najbolje“, spajajući pritom sve segmente koji najbolje dočaravaju postulate tvrtke – ljubav prema moru i plovidbi, ulaganje u napredak zajednice i razvoj poticajne okoline za ambiciozne mlade ljude. Među tim mladim sportašima i sportašicama je definitivno i perspektivna jedriličarka Palma Čargo, koja ne staje osvajati medalje, bilo na europskom, bilo na svjetskom jedriličarskom polju. U razgovoru s ambicioznom Palmom upoznali smo njenu autentičnu morsku priču obavijenu adrenalinom i ljubavi prema morskim prostranstvima.

1. Na posljednjem natjecanju, pod nazivom Lanzarote iQFOil Games 2023., koje se održalo na Kanarskim otocima, zauzela si sjajno 9. mjesto u konkurenciji 65 jedriličarki iz 26 zemalja svijeta. To je ujedno i prvi veliki olimpijski jedriličarski događaj ove godine. Kakvi su tvoji dojmovi?

• Tako je, zauzela sam deveto mjesto. U sami medal race ušla sam s 5. mjesta, međutim, s obzirom na to da bodovi kreću od nule, a ja sam napravila par greškica, to me naposljetku koštalo par mjesta u poretku. Zadovoljna sam, ovo je lijep početak važne sezone u kojoj se borim za olimpijsku normu.

2. Što bi izdvojila kao najveći uspjeh u svojoj dosadašnjoj karijeri?

• Od svojih najvećih uspjeha izdvojila bih 3. mjesto na Mediteranskim igrama u Alžiru 2022. godine, 2. mjesto na svjetskoj ranking ljestvici na kraju 2021. godine, 3. mjesto na svjetskoj ranking ljestvici na kraju 2022. godine te 6. mjesto na Europskom prvenstvu.

3. Disciplina IQFOIL, u kojoj si osvojila brončano odličje na Mediteranskim igrama u Alžiru, i u kojoj se zahvaljujući lebdenju nad morem postižu i do tri puta veće brzine od onih klasičnih, nova je disciplina na Olimpijskim igrama u Parizu 2024., za koje se intenzivno pripremaš. Koliko je to zahtjevna disciplina i kako teku pripreme?

• Ovo je najzahtjevnija jedriličarska klasa što se tiče motoričkog i fizičkog djela. Ne dopušta velike pauze od treninga na moru, a i fizička priprema na kopnu je jednako važna, odnosno neizostavan je faktor trenažnog procesa. Meni je ova klasa osobno jako draga i ne mogu se zamisliti ni u jednoj drugoj. Pripreme teku odlično. Već sam mjesec dana na kanarskom otoku Lanzarote, jer je konkurencija na treningu ovdje najjača na svijetu. U ovoj fazi vrhunskog jedrenja vrlo je bitno trenirati sa svojim konkurenticama, tako da se ja moram pridružiti ostalima, odnosno biti tamo gdje i većina odluči trenirati. Iako mi u Hrvatskoj imamo sjajne uvjete za trening, nažalost nemamo i sparing partnerice pa opet moram otići na mjesto gdje dolazi većina.

4. Budući da si iz sportske obitelji, u sportu si od malih nogu. Kako to da si se odlučila baš za jedrenje?

• Neko vrijeme sam trenirala jedrenje i sportsku gimnastiku i bilo mi je jako teško odlučiti se samo za jedan sport. Iako je u tom trenutku bilo teško odlučiti, sada znam da sam donijela pravu odluku. Više volim biti na otvorenom, volim more, vjetar i slobodu koju mi jedrenje pruža. To je više od sporta, to je način života. Također, cijeli život sam i na moru s ocem, koji je zasigurno uvelike pridonio mom jedriličarskom putu.

5. S obzirom na to da jedrenje zahtjeva mnoštvo putovanja i opreme, zasigurno nije riječ o jeftinom sportu. Što najviše košta i kako se financiraš? Koliki je značaj sponzora u cijeloj priči?

• Da, na putovanju sam prošle godine bila više od šest mjeseci, a tako će biti i ove godine. Definitivno nije jeftin sport. Većinom putujemo kombijem i sa sobom vučemo gumenjak, što dosta košta. S druge strane, sama oprema je vrlo skupa, a neophodno ju je promijeniti barem jednom godišnje te je imati minimalno duplo, u slučaju da se nešto razbije. Kroz intenzivne treninge i regate oprema se „haba“, puca i svi se dijelovi naposljetku promijene nekoliko puta tijekom godine. Srećom, imam potporu Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog jedriličarskog saveza, Jedriličarskog kluba Labud i, naravno, ACI-ja.

6. Pripreme za ovu razinu natjecanja iziskuju veliki trud, mnogo vremena i dobru organizaciju. Kako izgleda jedan tvoj tipičan dan? Imaš li vremena za izlaske i druženje?

• Moj dan u Splitu izgleda ovako: trening u teretani od 9 do 10:30 ujutro. Potom trening jedrenja u 14 sati, koji obično traje dva do tri sata. Nakon toga slijede šetnja s psom, večera i krevet. Moram naglasiti da jako volim spavati, tako da sam do 22 sata sigurno u krevetu. Što se tiče prijatelja, nekad se nađemo na kavi između treninga, ali večernjih izlazaka, onih do kasno u noć, kakve prakticira većina mojih vršnjaka, nema. Da budem iskrena, izlasci me niti ne privlače. Jedrenje je daleko zanimljivije!

7. Nakon završetka skijaške karijere, proslavljeni hrvatski olimpijac Ivica Kostelić, koji je također i ambasador ACI-ja, skije je zamijenio jedrom i krenuo u osvajanje mora i oceana. S obzirom na tvoje pripreme za Olimpijske igre, vodene sportove koji uključuju vjetar u jedru i ACI kao sponzora, imate dosta zajedničkih tema. Jeste li već razmijenili neka iskustva?

• Ivica je na par regata jedrio s mojim ocem, Damirom Čargom i tako sam ga i ja upoznala. Naravno, svaki put kad ga vidim obasipam ga s pitanjima, a on mi uvijek sve rado odgovori, objasni i pomogne. Baš kada se vraćao s Route du Rhum (3000 nm), dočekali smo ga ispred Splita po jakoj južini i grmljavini. To je bio baš predivan i emotivan trenutak za pamćenje.

8. Jedrenje je sport koji uvelike ovisi o vanjskim uvjetima. Kako to utječe na tvoj plan i program treninga?

• Vanjski uvjeti utječu na plan i program mojih treninga i to jako. Svi su treninzi orijentirani prema vremenskoj prognozi, a svi moji prijatelji znaju da ukoliko se sprema jaka južina, to znači otkazivanje svih naših planova za druženje.

9. Kakvi su tvoji sportski i životni planovi za budućnost?

• Moji sportski planovi su osvojiti olimpijsku i svjetsku medalju te naravno, uživati u ovome svemu što je duže moguće. S obzirom na to da sam tek zakoračila u profesionalni sport, ne razmišljam još o kraju svoje sportske karijere.

Previous articleGoogle opet kreće snimati hrvatske ulice za Street View, evo kada je na redu Rijeka
Next articleFinale Kupa Hrvatske ove godine igrat će se na Rujevici

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here