Home Biznis Najvažnije prednosti pulsnih oksimetra

Najvažnije prednosti pulsnih oksimetra

711
0
promo

Pulsni oksimetri su uređaji koji mjere zasićenost krvi kisikom te određuju broj otkucaja srca u minuti. Iznimno su pogodni za pojedince s respiratornim ili kardiovaskularnim bolestima. Koriste se i kod novorođenčadi, ali i osobe s određenim infekcijama.

Svakom tjelesnom sustavu i svakom organu u našim tijelima potreban je kisik. Bez kisika stanice odumiru, što dalje uzrokuje ozbiljne simptome i dovodi do zatajenja organa. Tijelo prenosi kisik do organa, no najprije ga filtrira kroz pluća. Pluća su zapravo ta koja pomoću hemoglobina šalju kisik do crvenih krvnih stanica koje ga prenose po čitavom organizmu. Pulsni oksimetri mjere postotak kisika u krvi odnosno u hemoglobinu. To je, dakle, zasićenost krvi kisikom koja ukazuje na to koliko kisika dolazi do organa.

Najvažnije prednosti oksimetra

Pulsni oksimetri su iznimno korisni onim pojedincima koji imaju određena zdravstvena stanja koja utječu na zasićenost krvi kisikom. Primjerice, ako netko jako hrče ili ako liječnik sumnja na apneju u snu, toj će osobi svakako preporučiti da nabavi oksimetar. Osim toga, redovnim mjerenjem zasićenosti kisikom dobit ćemo povratne informacije o učinkovitosti provedenih intervencija disanja.

Drugi liječnici koriste pulsne oksimetre za procjenjivanje sigurnosti tjelesne aktivnosti osoba s respiratornim ili kardiovaskularnim problemima. U tim se slučajevima oksimetar nosi tijekom vježbanja.

Oksimetri su prikladni i za osjetljive pacijente poput dojenčadi koja se nalazi na odjelu intenzivne njege, budući da upozoravaju medicinsko osoblje na pad zasićenja kisikom.

Ostale prednosti oksimetra odnose se na:

  • Praćenje tjelesne kondicije: ako ste ikada bili u odličnoj formi, jasno vam je koliko se samo tijelo treba boriti za održavanje optimalne razine kisika u trenutcima kada je izloženo teškim fizičkim zahtjevima. Oksimetri služe za praćenje napretka, a osim toga, možete gurati tijelo do krajnjih granica, a da se pritom ne dotaknete točku potpune iscrpljenosti.
  • Upravljanje kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti (KOPB): svi oni koji pate od ovog stanja koje karakterizira smanjeni protok zraka do pluća bi trebali nositi oksimetar kako bi mogli stalno pratiti i nadzirati zasićenost kisikom.
  • Njegu pacijenata koji boluju od astme: iako astma nije ozbiljno stanje kao što je to KOPB, brojni pacijenti svakodnevno pate od iscrpljujućih napadaja koji im otežavaju disanje. Ako nose oksimetar, isti će ih upozoriti na to kada im dišni putevi postaju „ograničeni“, što znači da će preduhitriti napadaj i poslužiti se s namjenskim inhalatorom.

Kako odabrati oksimetar?

Prije nego što kupite oksimetar, donosimo vam najvažnije stvari o kojima trebate voditi računa:

  • Točnost: točnost određene marke proizvoda možete provjeriti jedino čitanjem recenzija, rezultata provedenih istraživanja i sl. Nemojte uzimati onaj koji vam se najviše sviđa (u pravom smislu riječi).
  • Sustav upozorenja: potražite onaj oksimetar koji ima 3 sustava upozorenja:
  1. Upozorenje o aritmiji.
  2. Upozorenje o niskoj razini kisika.
  3. Upozorenje o slaboj bateriji.
  • Prenosivost i praktičnost: postoje situacije kada pojedinci trebaju nositi oksimetar čitavo vrijeme. Ako se i vi ubrajate u tu skupinu, nabavite onaj koji će vam biti praktičan tako da ga bez problema možete nositi dok se bavite sportom ili nekom drugom aktivnosti.
  • Podesiva svjetlina zaslona: kod nekih se oksimetra može podesiti svjetlina zaslona što je iznimno korisno, jer nikada ne znate u kojim ćete ga uvjetima trebati.

Veliki izbor pulsnih oksimetara možete pronaći na Crosst.hr

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here