Home Vijesti Nasred Korza vikao ‘Za dom spremni’ i ‘Živio Pavelić’. Kažnjen je sa...

Nasred Korza vikao ‘Za dom spremni’ i ‘Živio Pavelić’. Kažnjen je sa 600 kuna

2267
0

Iako u sudskoj praksi još nema apsolutnog konsenzusa oko kažnjivosti povika ‘Za dom spremni’, neki sudovi ipak sankcioniraju taj pozdrav kao ustaški. Nedavno je, zbog vikanja ‘Za dom spremni’ i ‘Živio Ante Pavelić‘ sud u Opatiji proglasio krivim 58-godišnjeg automehaničara iz Rijeke, prenosi Telegram.

Osim što je nasred Korza izvikivao ove riječi, gospodin je i podizao ruku u znak fašističkog pozdrava. Pri tome je, kako stoji u optužnom prijedlogu, bio prilično pijan. Izrečena mu je novčana kazna od 600 kuna.

“Okrivljenik uznemirio građane izgovarajući ime Ante Pavelića koji je bio vođa ustaškog pokreta. Učinio je to i položajem ruku, u znak službenog pozdrava ustaškog pokreta Nezavisne Države Hrvatske, koji je nastao na fašizmu i utemeljen je na rasizmu, te time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog ili etničkog identiteta što je protivno Članku 39. Ustava Republike Hrvatske.

Na taj je način remetio javni red i mir prisutnih građana, odnosno počinio je prekršaj iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”, stoji u recentnoj nepravomoćnoj presudi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here