Home Vijesti Navalny je trebao biti oslobođen razmjenom zatvorenika, rekla je predsjednica njegove Zaklade...

Navalny je trebao biti oslobođen razmjenom zatvorenika, rekla je predsjednica njegove Zaklade za borbu protiv korupcije

244
0
navaljni

Maria Pevchikh tvrdi da je trebalo doći do razmjene u kojem su trebala sudjelovati dvojica američkih državljana i bivši ruski tajni agent, ali za sada nema potvrde uključenih zemalja

U videu objavljenom u ponedjeljak na YouTubeu, Maria Pevchikh, predsjednica Zaklade za borbu protiv korupcije ruskog disidenta Alekseja Navaljnog, ustvrdila je da su dvije godine trajali pregovori o razmjeni zatvorenika koji su trebali dovesti do oslobađanja Navaljnog da nije umro u 16. veljače u Sibiru. Prema njezinim riječima, dogovor je bio vrlo blizu: “Aleksej Navaljni mogao je sjediti ovdje upravo sada. To nije retorička figura, moglo se i moralo dogoditi.” Pevchikh je optužila ruskog predsjednika Vladimira Putina za ubojstvo Navaljnog, rekavši da bi se on usprotivio dogovoru o njegovom oslobađanju.

Pevchikh tvrdi da je “dobila potvrdu da su pregovori u završnoj fazi 15. veljače navečer”, dan prije nego što je objavljena vijest o Navalnijevoj smrti. Predsjednica Zaklade za borbu protiv korupcije rekla je da je Navaljni trebao biti oslobođen zajedno s “dvojicom američkih državljana” u zamjenu za Vadima Krasikova, bivšeg agenta ruskih sigurnosnih službi (FSB, agencija nasljednica poznatijeg KGB-a) koji je bio u zatvoru u Njemačkoj od 2021. jer je ubio bivšeg zapovjednika čečenskih pobunjenika Zelimkhana Khangoshvilija 2019.

Glavni uvjet za dogovor

Konkretno, prema Mariji Pevchikh, oslobađanje Navaljnog bilo bi nužan uvjet koji su nametnule zapadne zemlje za bilo kakve pregovore o oslobađanju Krasikova. Opet prema Pevchikhu, Putin je naredio ubojstvo Navaljnog kako bi isključio njegovo moguće oslobađanje i zadržao mogućnost “nuđenja nekog drugog” u zamjenu za oslobađanje Krasikova, “u nekom drugom trenutku”.

Prema Kiri Yarmysh, njegovoj bivšoj glasnogovornici, Navalny nije bio upoznat s detaljima pregovora o mogućoj zamjeni, ali je znao da su u tijeku.

Izjavu nisu potvrdile Rusija, Njemačka i SAD

Niti jedna od tri uključene zemlje – Rusija, Njemačka i SAD – nisu komentirale njezine izjave, a čak se ne zna ni tko bi trebala biti dvojica američkih državljana uključenih u razmjenu. U svakom slučaju, prije nekoliko tjedana Putin je rekao američkom TV voditelju Tuckeru Carlsonu da su u tijeku pregovori između Rusije i Sjedinjenih Država za oslobađanje novinara američkog Wall Street Journala Evana Gershkovicha, privedenog u Rusiji pod optužbama za špijunažu, implicirajući da će Rusija htjeli su Krasikovljevo puštanje u zamjenu. Ovu informaciju trenutno nije moguće potvrditi.

Međutim, u rujnu 2023. Wall Street Journal je napisao da su u tijeku tajni pregovori za oslobađanje Krasikova u zamjenu za neke zapadnjačke građane i disidente zatočene u Rusiji. U članku se navodi da je među pogođenim zatvorenicima i Aleksej Navaljni. Dva dana nakon njegove smrti, 18. veljače, njemačke novine Bild su ustvrdile da je Navalny umro upravo u trenutku kada su završavali pregovori koji bi doveli do njegovog oslobađanja u zamjenu za Krasikova. Međutim, Bild nije otkrio identitet svojih izvora, a budući da se ne smatra posebno pouzdanim novinama, ovu vijest nisu prenijele najuglednije međunarodne novine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here