Home Vijesti Ne Pećinama otvorena Mađarska kuća

Ne Pećinama otvorena Mađarska kuća

834
0

Na prigodnoj svečanosti u danas otvorenoj Mađarskoj kući u Rijeci za novog počasnog konzula Mađarske u Rijeci imenovan je Zoran Vukić.

Novog počasnog konzula imenovao je ministar vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto. Svečanosti su nazočili i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Frano Matušić, zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Robert Jankovics, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa zamjenikom Markom Filipovićem i drugi uzvanici.

Novi počasni konzul u Rijeci Zoran Vukić zahvalio se na ukazanoj časti, izražavajući uvjerenje da će svojim radom opravdati ukazano povjerenje i doprinijeti boljim odnosima Hrvatske i Mađarske.

Susret gradonačelnika Obersnela i zamjenika gradonačelnika Filipovića s mađarskim ministrom Szijjartom

Ministar vanjskih poslova Szijjarto podsjetio je na višestoljetnu zajedničku povijest dvije zemlje, koje njeguju prijateljske odnose. Hrvatska i Mađarska, naglasio je, imaju niz zajedničkih interesa i područja za daljnju suradnju – Hrvatska je među najpopularnijim zemljama za mađarske turiste, a dvije zemlje dijele i zajedničke gospodarske interese, vezane prvenstveno uz riječku luku i nedavno pokrenut LNG terminal u Omišlju.

Prije dolaska u Rijeku, ministar Szijjarto posjetio je Petrinju te predao prva dva od pedeset kontejnera koje njegova država i mađarska naftna kompanija MOL doniraju onima koji su u potresu na Baniji ostali bez doma, na čemu mu se zahvalio državni tajnik Matušić. Tom prilikom istaknuo je kako dvije zemlje izvrsno surađuju, posebice na pitanju zaštite manjina – hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj i mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj, te postoji mnoštvo mogućnosti za unapređenje suradnje, posebice na gospodarskom planu.

Mađarska kuća otvorena je u vili na Pećinama, a saborski zastupnik Jankovics istaknuo je kako je otvaranjem Mađarske kuće pripadnici mađarske nacionalne manjine, kojih u Rijeci i okolici živi petstotinjak, dobiva svoj dom. Novootvoreni konzulat u Rijeci bit će na raspolaganju mađarskim turistima, ali i gospodarstvenicima.

Brojni uzvanici na otvaranju Mađarske kuće i svečanosti imenovanja konzula

Nakon svečanosti otvaranja Mađarske kuće i proglašenja novog počasnog konzula, ministar Szijjarto susreo s riječkim gradonačelnikom Obersnelom i zamjenikom gradonačelnika Filipovićem. Na susretu je bilo riječi o nastavku daljnje suradnje Rijeke i Mađarske. U prvom redu istaknuta je važnost riječke luke za mađarsko gospodarstvo, ali i važnost modernizacije INA-ine rafinerije u Rijeci. Mađarski turisti sve češće posjećuju Rijeku, koja od 1997. godine njeguje prijateljsku suradnju sa Csepelom, 21. slobodnim okrugom Budimpešte.

Previous articleGazprom gubi monopol na Balkanu, zbog LNG terminala u Omišlju pada cijena plina?
Next articlePrijateljska utakmica: Rijeka – Fehervar 0:1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here