Vijesti

Nedjeljko Fabrio preminuo u 81. godini

Nedjeljko Fabrio preminuo u 81. godini

Književnik – romanopisac, novelist, dramatičar Nedjeljko Fabrio preminuo je jutros u svojem domu u Rijeci u 81. godini nakon duge bolesti. Najpoznatija su mu djela romani “Vježbanje života”, “Berenikina kosa” i “Smrt Vronskog”.

Poznati hrvatski književnik Nedjeljko Fabrio rodio se u Splitu 14. studenoga 1937. Školovao se u Rijeci, gdje je završio osmogodišnju školu te Prvu riječku hrvatsku gimnaziju. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završio je jugoslavistiku i talijanski jezik i književnost.

Radio je kao predavač u Narodnom sveučilištu u Rijeci, dramaturg u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, urednik u Dramskom programu Televizije Zagreb i Radija Zagreb te profesor na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

U svojim književnim djelima Fabrio se bavio riječkim temama i problemima hrvatsko-talijanskih odnosa. Kako je živio u Rijeci tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, pratio je velike povijesne mijene do kojih je došlo kapitulacijom Italije. Egzodus stanovništva, uglavnom Talijana, obradio je u romanu “Vježbanje života”, koji je u dramatizaciji Darka Gašparovića više od 80 puta igrao na pozornici riječkog HNK-a.

Nedjeljko Fabrio pisao je i pjesme, novele te drame. I u svojem književnopovijesnom, književnokritičkom i prevoditeljskom radu posebno se bavi hrvatsko-talijanskim dodirima. Bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dopredsjednik Matice hrvatske te predsjednik Društva hrvatskih književnika.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Na Drenovi opljačkan dućan, na Podmurvicama ukrali moped

spFebruary 20, 2019

Komadina: Marišćina mora prestati smrdjeti

spFebruary 19, 2019

Povijesni toponimi po Starom gradu bit će postavljeni krajem ožujka

spFebruary 19, 2019

Rijeka u magli!

spFebruary 19, 2019

Prometna nesreća na Kantridi

spFebruary 18, 2019

Zabio se u ogradu na zaobilaznici kod Matulja

spFebruary 18, 2019

Jedna osoba teže, šest lakše ozlijeđeno u prometnim nesrećama ovog vikenda

spFebruary 18, 2019

20 pripadnika Torcide zadržano zbog neispravnih ulaznica

spFebruary 18, 2019

Krk i Rijeka u subotu najtopliji gradovi u Hrvatskoj

spFebruary 16, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.