Home Vijesti Nešto se čudno događa sa Suncem! Znanstvenici na nogama: ‘Ovo nikad nismo...

Nešto se čudno događa sa Suncem! Znanstvenici na nogama: ‘Ovo nikad nismo vidjeli, izgleda kao da se odvojio komad…’

566
0

Sa Sunčeve površine odvojio se materijal iz niti plazme, činilo se da oblikuje vrtlog iznad solarnog sjevernog pola

Iako je Sunce sveprisutan i vitalan dio naših života, o njemu dosta toga ostaje zbunjujuće, a sada je zabilježeno nešto neobično.

“Bit će potrebna daljnja analiza kako bi se utvrdilo je li se to stvarno dogodilo ili nije. Znanstvenici za sada tvrde da nisu baš vidjeli ništa slično, a sama snimka je nedvojbeno spektakularna”, piše Science Alert.

Solarne vratolomije nisu neočekivane, kako zvijezda pojačava svoju aktivnost, postaje sve bučnija zbog aktivnosti sunčevih pjega i plamena. Do sada je bljesnuo svaki dan ove godine, a izbacio je nekoliko plamena klase X i M u siječnju 2023., najveće i druge najveće erupcije za koje je Sunce sposobno. Sunce prolazi kroz cikluse aktivnosti svakih 11 ili više godina, od relativno tihog i mirnog, do apsolutno razularenog pa ovo nije razlog za zabrinutost.

Ciklusi se podudaraju s fluktuacijama Sunčeva magnetskog polja. Kada je magnetsko polje najslabije na polovima, Sunčevi magnetski polovi mijenjaju mjesta, a polaritet magnetskog polja se mijenja. Sunce je tada najaktivnije i poznato kao solarni maksimum.

Na pragu smo solarnog maksimuma. Kako je Sunce toliko zagonetno i teško ga je predvidjeti, ne zna se točno kada će doći do promjene polariteta (znanstvenici obično mogu donijeti odluku tek nakon događaja), ali znamo grubu sliku: naša trenutna predviđanja govore srpanj 2025.

Sadašnji ciklus je pomalo čudan, nisu svi solarni ciklusi izgrađeni jednako, neki su jači, a neki slabiji. Znanstvenici mogu dati predviđanja o napredovanju Sunčeva ciklusa koji je pred nama, ali od vrlo rane faze trenutnog ciklusa, koji je započeo u prosincu 2019., Sunčeva aktivnost značajno je premašila očekivanja i nastavlja to činiti.

Dana 2. veljače je uočen tajnoviti polarni vrtlog. Počelo je sa solarnom prominencijom, svijetlom niti plazme koja se proteže prema van od površine Sunca. Solarne prominencije nisu normalne, ali su bili normalni i lokacija i vrsta ove posebne. Velika izbočina “živice”, često se pojavljuje oko Sunčeve krune, na visokim geografskim širinama. Činilo se da se materijal odvojio, kružeći oko pola na 60 stupnjeva geografske širine oko osam sati, brzinom od oko 96 kilometara u sekundi.

Solarni fizičar Scott McIntosh iz američkog Nacionalnog centra za istraživanje atmosfere, koji promatra Sunce desetljećima pokušavajući razumjeti njegove cikluse, rekao je za Space.com da nikada nije vidio “vrtlog” poput onoga koji se dogodio kada je komad prominencija se odvojila i bila bačena u Sunčevu atmosferu.

Za više informacija o ovom čudnom događaju se mora pričekati. Znanstvenici već sada analiziraju bogatstvo podataka koje imamo iz solarnih opservatorija koje rade 24 sata dnevno. Kako je solarne polove teško promatrati, otkrića bi trebala biti vrlo zanimljiva.

Predviđanja McIntosha i njegovog tima više se podudaraju s promatranim solarnim ciklusom do danas nego bilo koja druga predviđanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here