Home Vijesti New York Times: Hrvatski predsjednik prosvjedovao protiv nacističkog pozdrava

New York Times: Hrvatski predsjednik prosvjedovao protiv nacističkog pozdrava

2250
0

Hrvatski ljevičarski predsjednik napustio je državnu ceremoniju u znak prosvjeda nakon što je jedan od sudionika nosio majicu s pozdravom koji je pronacistički režim u zemlji koristio tijekom Drugog svjetskog rata, prenosi The New York Times vijest agencije The Associated Press.

“Ovo je namjerna provokacija. Ne želim biti dio toga”, rekao je Zoran Milanović.

Pozdrav često koriste ekstremisti hrvatske krajnje desnice. Mnogi od njih slave hrvatsku državu iz Drugog svjetskog rata iako su u njenim koncentracijskim logorima ubijene desetine tisuća Srba, Židova, Roma i antifašista.

Incident u petak dogodio se tijekom svečane ceremonije obilježavanja godišnjice vojne operacije iz 1995. godine kada je hrvatska vojska oslobodila dio teritorija koji su držali pobunjeni Srbi tijekom rata 1991.-95.

Hrvatski mediji prenose da je muškarac, očito bivši borac, nosio majicu s pozdravom iz Drugog svjetskog rata, što je potaknulo Milanovićevu reakciju. Drugi visoki dužnosnici, uključujući konzervativnog premijera Andreja Plenkovića su ostali.

“Nitko nije znao da će se nositi te majice. Svatko tko je umro za Hrvatsku ima moje poštovanje…tu smo da odamo počast palima.”

Hrvatska konzervativna vlada suočila se s kritikom zbog neuspjeha u ograničavanju pronacističkih osjećaja u zemlji. Dominantna konzervativna stranka, Hrvatska demokratska zajednica, ima snažnu desničarsku frakciju.

Milanović, koji je na izborima pobijedio u siječnju kao kandidat liberalne oporbe, zatražio je da Hrvatski sabor i formalno zabrani sporni pozdrav.

Hrvatski ustaški režim bio je poznat po svojoj brutalnosti. Nakon rata, Hrvatska je postala dio bivše Jugoslavije koju su vodili komunisti. Zemlja se pridružila Europskoj uniji 2013. godine, zaključuje The New York Times.

Previous articleLa Repubblica ispravila informaciju o velikom dnevnom povećanju smrtnih slučajeva!
Next articleŠajeta i grupa Fiesta organiziraju vjerska okupljanja!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here