Home Mozaik Nije istina da su bezizražajne: mačke imaju gotovo 300 različitih izraza lica

Nije istina da su bezizražajne: mačke imaju gotovo 300 različitih izraza lica

86
0

Novo istraživanje razbija neke lažne mitove o našim domaćim mačkama, dokazujući da su one iznimno izražajna vrsta koja komunicira širokim repertoarom izraza lica. To zahvaljujući, najvjerojatnije, svom dugom suživotu s ljudima

Hladna, nezahvalna, proračunata, neizražajna bića. Ovo su neki od klišeja s kojima žive naši omiljeni ljubimci: mačke. I usprkos tome što mnogi “mačkoljupci” tvrde suprotno, predrasuda se teško osloboditi. Znanost, međutim, sada razmišlja o tome da intervenira u njihovu obranu: studija nedavno objavljena u časopisu Behavioral Processe otkriva da su naše domaće mačke sposobne ispoljiti gotovo 300 različitih izraza lica, te mnogo različitih načina ponašanja koji čini se nastaju  upravo iz potrebe za suživotom i komunikacijom s ljudskim bićima.

Godina istraživanja

Sve proizlazi iz istraživanja američke studentice medicine, Lauren Scott, velike ljubiteljice mačaka koja je od 2021. godine odlučila proučavati društvene interakcije mačaka i njihove izraze u komunikaciji, upravo kako bi razbila mit po kojem bi one bile usamljene i asocijalne životinje. Njeni eksperimenti odvijali su se u ambijentu kafića posvećenog ljubiteljima mačaka, mjestu gdje kupci mogu konzumirati svoje narudžbe okruženi desecima domaćih mačaka. Uz dopuštenje vlasnika, Scott je ostajala u tom mjestu nakon zatvaranja gotovo godinu dana, snimivši ukupno više od 190 minuta videa mačjih izraza dok su međusobno komunicirale.

Uz pomoć evolucijske psihologinje Brittany Florkiewicz, koja je u to vrijeme bila zaposlena na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu, pokušala je otkriti neke činjenice. Mlada je istraživačica analizirala videozapise, katalogizirajući sve prepoznatljive izraze lica mačaka i detaljno proučila njihove mišićne pokrete i moguća značenja.

Gotovo 300 izraza lica

Prvi rezultat njihova rada je katalog “izraza lica” za koje su mačke sposobne, a koji je svojom količinom zadivio čak i neke stručnjake za mačju etologiju: ukupno su dvije istraživačice izbrojale 276 različitih izraza lica. To je vrlo visok broj ako mačku usporedimo s iznimno društvenom i inteligentnom životinjom poput čimpanze koja ih službeno nema više od 357. Svaki od izraza popisanih kod mačaka je kombinacija 26 različitih pokreta mišića njuške. Također visok broj, s obzirom na to da ih pas ima 27, a  ljudi nešto više od četrdeset, što potvrđuje da mačke zapravo posjeduju izuzetno izražajne mišiće lica.

Što se tiče konteksta u kojem mačke koriste ovaj impresivan repertoar izraza, prema analizama dviju istraživačica, u 45% slučajeva radi se o prijateljskim izrazima, u 37% su to izrazi povezani s agresivnim ponašanjem, a u 18% su dvosmisleni. Njih dvije se ne izražavaju previše oko točnog značenja izraza lica popisanih kod mačaka, ali općenito se čini da prijateljsko ponašanje često uključuje pomicanje ušiju i brkova (ili bolje rečeno vibrisa) u smjeru sugovornika, dok se u slučaju agresivnih stavova obično događa suprotno.

Učinci pripitomljavanja

Svi divlji rođaci domaćih mačaka su usamljene i slabo društvene životinje, koje vjerojatno ne koriste mnogo izraza lica u interakciji sa srodnicima, osim u konfliktnim situacijama. Iz tog razloga, dvije istraživačice pretpostavljaju da se repertoar izražaja domaćih mačaka proširio tijekom dugog procesa pripitomljavanja koji ih je doveo do suživota s našom vrstom.

Previous articleMinistarstvo zdravstva: To se puni u Austriji!
Next articleNa dan vjenčanja muž pustio ženinu ruku: fotografija završila na društvenim mrežama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here