Home Mozaik Nikad bogatiji Advent u Rijeci!

Nikad bogatiji Advent u Rijeci!

1783
0

Tradicionalna manifestacija Advent u Rijeci trajat će od 28. studenog do 7. siječnja iduće godine i uz prigodni blagdanski sajam nuditi zanimljive glazbene, plesne i zabavne programe, doček svetog Nikole, Djeda Božićnjaka i Nove godine te humanitarne akcije.

Ovogodišnja manifestacija, koju već niz godina u blagdansko vrijeme organiziraju Grad Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke u suradnji s brojnim partnerima, doživjet će svojevrsno proširenje pa će Riječani i njihovi gosti moći uživati u već tradicionalnim, ali i nekim novim programima.

„Rijeka do sada nije imala bogatiji program, nikad sjajniju božićnu rasvjetu, nikad čarobniji Advent. Rijeka Advent tijekom tridesetak dana nudi više od 250 programa, pa vjerujem da će u ovom bogatom programu svatko moći pronaći nešto za sebe i uživati. Naš je cilj da Rijeka Advent kroz narednih nekoliko godina postane najbolji na Kvarneru,“ kazao je direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, koji je dodao kako TZ intenzivno promovira Rijeka advent na domaćem i inozemnom tržištu.

Kako je kazao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, posljednjih pet godina Rijeka bilježi rast broja gostiju i noćenja po stopi od 25% godišnje, na što je zasigurno utjecalo razvijanje niza manifestacija u suradnji s TZ-om i brojnim partnerima, među kojima značajno mjesto pripada upravo Rijeka Adventu. „Zahvaljujem sve svim partnerima i sponzorima koji su se uključili u program, a s obzirom na postojanje brojnih inicijativa, koje se nisu sve mogle ostvariti tijekom ove godine, vjerujem da ćemo iduće godine imati još više sadržaja i dovesti Rijeka Advent i u neke druge dijelove grada,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Blagdanska rasvjeta ove se godine pali 1. prosinca, a na gradskim ulicama, od Trga bana Jelačića, duž ulice Ante Starčevića, preko Korza, sve do Jadranskog trga, bit će postavljena nova rasvjeta. Nova rasvjeta ima 7.458 m lampica i 20 ukrasnih motiva, za što je Turistička zajednica grada Rijeke izdvojila oko 530 tisuća kuna. Na Trgu Riječke rezolucije, kojeg će po prvi puta biti osvijetljeno, bit će postavljeno 2.012 m „zvijezdane“ dekoracije, a na potezu od Trga bana Jelčića do Jadranskog trga postavit će se 5.446 m novih lampica i 20 ukrasnih motiva, među kojima i zvjezdano nebo, kao poveznica s logotipom projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Dosadašnja rasvjeta osvijetlit će prostor oko klizališta na Gatu.

Prije samog paljenja blagdanske rasvjete, građani će imati priliku i sami sudjelovati u kićenju grada putem već tradicionalne humanitarne akcije „Kuglice dobrih želja“. Kako je kazala Lara Duvnjak, predstavnica Udruge studenata biotehnologije Sveučilišta u Rijeci, kuglice će se prodavati 28. i 29. studenog od 10 do 21 sat, a građani će nakon kupnje kuglice po cijeni od 20 kuna moći sa svojim dobrim željama ukrasiti centralni bor na Korzu, uz pomoć vatrogasne košare i na najviše grane.

Ovogodišnji Advent donosi nam brojne već poznate zabavne sadržaje, poput klizališta Morska pahuljica, Vlakića Djeda Mraza, mini-koncerata na Trgu Ivana Koblera te Adventa na Gradini, ali i nove programe na novim lokacijama.

Kako je kazao Vedran Babić, organizator Adventa na Gradini, prošlogodišnja premjerna manifestacija privukla je 60 tisuća posjetitelja. Brojne goste ove godine dočekuje Trsatska gradina obučena u blagdansko ruho od 11 božićnih lampica, dopunjenih petmetarskom replikom votivne krune, novim klizalištem i svjetlosnom dekoracijom u neposrednoj blizini Trsatske gradine, što znači da će Rijeka ove godine imati, uz već dobro poznatu Morsku pahuljicu, koju je najavio voditelj Andrej Radalj, dva klizališta.

Mirisi blagdanske kuhinje čekaju nas na novoj lokaciji, na Trgu Riječke rezolucije, koji će biti pravi gastro kutak. Nova dekoracija, prigodni blagdanski napitci i još slasniji zalogaji pretvorit će Trg Riječke rezolucije u nezaobilazno mjesto za guštanje u svim čarima ovogodišnjeg Adventa. Ovosezonska gastro-priča, na novoj lokaciji, okupit će brojne domaće ugostitelje koji će nam ponuditi široku lepezu ukusnih autohtonih jela. Bogat zabavni program bit će obogaćen velikim izborom tradicionalne božićno-novogodišnje ponude prigodnih jela koja se pripremaju na području Kvarnera i Gorskog kotara, riblja, sirna i mesna jela, sarmice u pecivu s palentom, burger s divljači, prigodne marende, slatka ponuda za sve uzraste, „Riječki škartoc“ te razna prigodna jela.

Ove godine nam se pridružuje i Advent u tunelima, koji će zbog posebnog ambijenta biti jedno od glavnih okupljališta tijekom ovih blagdana. Riječko podzemlje krasit će bogati zabavni programi za sve uzraste gdje posjetitelje očekuje sajamska prodaja, prezentacije OPG-ova i vinara, ugostiteljska ponuda te zabavni park i kazališne predstave za najmlađe posjetitelje. U večernjim satima, petkom i subotom, tunel će biti rezerviran za nezaboravne tulume, koji će trajati duboko u noć.

Kao i prethodnih godina, duž Korza, na Trgu 128. brigade HV-a i na Koblerovom trgu bit će postavljeni brojni prigodni štandovi te pozornica. Kako je kazala Iva Sušlić iz tvrtke Promocija, na glavnoj pozorinici na Trgu 128. brigade izmjenjivat će se brojni zabavni programi, dok je pozornica na Korzu namijenjena dječjem programu.

Sada već tradicionalni Advent na Kobleru i ove godine priprema izvrstan prigodan program, brojne koncerte te adventske kućice u kojima će se predstaviti riječki kreativci.

Radionicama za djecu bit će oplemenjen prostor Kružne ulice, dok će Korzo ugostiti i već tradicionalnu Gastrofeštu na Badnjak te proslavu Nove godine. Doček nove 2019. godine po prvi put će uz brojne DJ-eve biti organiziran u Ex port Delti.

Detaljni raspored programa manifestacije može se pronaći na mrežnoj stranici manifestacije Rijeka Advent.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here