Home Mozaik Nikola Tesla stiže na otvaranje Europske prijestolnice kulture!

Nikola Tesla stiže na otvaranje Europske prijestolnice kulture!

4596
0

Poznata skulptura Nikole Tesle, rad Frana Kršinića, trebala bi se pojaviti na Klobučarićevom trgu ispred OŠ Nikole Tesle, a povodom svečanosti otvorenja Europske prijestolnice kulture. Rezultat je to projekta udruge Slobodna Država Rijeka, Zajednice Srba Rijeka i riječkog umjetnika Damira Čargonje Čarlija koji je uvršten u popratni program manifestacije otvaranja EPK.

Naime, početkom 90-tih u središtu Gospića minirana je skulptura Nikole Tesle, rad Frana Kršinića. Ostatke skulpture skupio je riječki umjetnik prof. Žarko Violić te ih dopremio u Rijeku. Do 1999. nalazili su se u dvorištu scenografske radionice HNK “Ivana pl. Zajca”. Tada je kipar Željko Kranjčević u sklopu likovne akcije riječkih umjetnika predložio da se ostatci postave pred zgradu Poliklinike riječkog KBC-a te da se tako pokušala potaknuti javnost za ponovno vraćanje skulpture na njezino mjesto. Godine 2004. u galeriji O.K. Multimedijalnog centra “Palach” izložena je dokumentacija akcije “THNHT 1999. – Tesla Nikola na hitnom traktu”, kojom se željelo vratiti miniranu skulpturu Nikole Tesle u Gospić. Poslije izložbe u Palachu i velike medijske pažnje tadašnji Ministar kulture RH Božo Biškupić zatražio je da se hitno izradi replika skulpture te se otisak napravio u Beogradu jednom od dva mjesta na kojima se nalazi Kršinićeva skulptura (drugo su Nijagarini slapovi). Nakon toga priča o skulpturi pala je u zaborav, a nova skulptura već pet godina skuplja prašinu u skladištu u očekivanju povratka u Gospić gdje se još vode rasprave o lokaciji na kojoj bi trebao biti postavljen.

Povodom službenog otvorenja projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, od Ministarstva kulture, koji je vlasnik, ovih dana zatražiti će se zatražiti dozvola za privremenim postavljanjem skulpture u Rijeci. Nakon završetka EPK odlučilo bi se hoće li se zatražiti trajna dozvola ili će se skulptura vratiti u Gospić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here