Home Vijesti Ništa od shoppinga preko granice? Trst drugi grad u Italiji po poskupljenjima...

Ništa od shoppinga preko granice? Trst drugi grad u Italiji po poskupljenjima hrane..

8447
0

Talijanski zavod za statistiku je ovih dana objavio podatke iz travnja o inflaciji na temelju kojih je Nacionalni savez potrošača stvorila listu gradova i regija koji su zabilježili najveći godišnji porast cijene hrane. Na drugom mjestu je susjedni Trst, u kojem je tradicionalno mnogi Riječani vole odlaziti u shopping.

S obzirom da prošli mjesec većina Talijana nije putovala ikamo, te su troškovi života svedeni na minimum, Nacionalni savez potrošača nije (kao po običaju) napravio popis gradova po troškovima života već po cijenama namirnica u supermarketima i dućanima. Potrošnja hrane je među rijetkim aktivnostima koja su i u doba koronavirusa zadržala istu razinu potrošnje.

Gradovi s najvećim poskupljenjem hrane su Caltanissetta, + 5,7% na godišnjoj osnovi, što je više nego dvostruko od talijanskog prosjeka, odnosno + 2,8%. Trst je drugi (+ 5,3%), a Palermo treći (+ 4,8%). Najmanje povećanje cijena hrane je zabilježila Siena, + 0,6%, Macerata (+ 0,9%) te Arezzo i Pistoia (oba grada + 1,4%).

Od nama bliskih gradova tu je i Gorizia (+4%)i Pordenone (+4).

Izvor: Istat (Drzavni zavod za statistiku Republike Italije)
Previous articleUrbanu pet nagrada Porin, ‘Iskra’ je pjesma godine!
Next articleGlas poduzetnika: Sabor se raspušta, a što je s reformama, gospodo?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here