Home Vijesti Nizinska pruga već 2014. godine?

Nizinska pruga već 2014. godine?

3427
3

Nova nizinska pruga Zagreb – Rijeka, odnosno od Botova na mađarskoj granici, preko Zagreba i Karlovca do Rijeke, jedna je od tih investicija, čiji je rok gradnje pet do šest godina, odnosno 2013. i 2014. godina. Najavljeno je to na konferenciji o željezničkim investicijama u jugoistočnoj Europi, koju u Zagrebu ove godine organizira tvrtka Russell Publishing – European Railway Review Events.

Nizinska pruga bi putovanje od Zagreba do Rijeke skratila sa sadašnja četiri, na samo jedan sat, dok će čitavo putovanje od mađarske granice do Rijeke s postojećih pet sati, biti skraćeno na dva sata. Gradnjom nove pruge temeljna je pretpostavka za povećanje kapaciteta luke Rijeka koja danas više nije konkurentna luci Koper.

No, otpori prema gradnji pruge dolaze upravo iz grada zbog kojeg bi se trebala izgraditi. Prvi joj se prije više od dvije godine usprotivio Slavko Linić.  On smatra i kako nova nizinska pruga Rijeka – Zagreb – Botovo u koju se planira utrošiti 8,5 milijardi kuna uopće nije potrebna. To je po njemu relikt socijalizma, kada se očekivalo da će riječka luka imati 20 milijuna tona tereta godišnje.

Previous articleObersnel o Sanaderovoj ostavci: Neozbiljna i neodgovorna odluka
Next articleSrednje škole objavile rezultate prvog upisnog kruga

3 COMMENTS

  1. Ajmo vise s tom prugom! Mi smo na satima zemljopisa ucrtavali trasu nizinske pruge i bila je drukcija! Nema veze kuda prolazi glavno je da Rijeku konacno poveze s Zagrebom. Glupi Linic je ekonomist a ne kuzi da se promet luke Rijeka moze samo povecati ako imamo dobru cestovnu i zeljeznicku povezanost – to je investicija u nasu buducnost i buducnost nase djece! Nijedan Hrvatski politicar ne razmislja strateski u danasnje vrijeme!

  2. Oni će novu prugu za Zagreb izgradit do 2014., a jednu najobičniju cestu koja povezuje deltu s vežicom grade 10 godina i još nisu gotovi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here