Home Vijesti Nizozemski parlament traži suspenziju bezviznog režima ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji

Nizozemski parlament traži suspenziju bezviznog režima ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji

174
0

Zastupnički dom Nizozemske usvojio je 8. prosinca rezoluciju kojom poziva svoju vladu da se u Bruxellesu založi za privremenu suspenziju bezviznog režima za Srbiju, ako Srbija ne bude u skladu s viznom i vanjskom politikom EU.

Prijedlog je dobio potporu i vladajuće koalicije i oporbenih zastupnika. Podnijela su ga dva zastupnika dviju najvećih stranaka vladajuće koalicije, Jeoren van Weinharden iz Narodne stranke za slobodu i demokraciju (VVD) i Sjord Sjordsma iz stranke Demokrati 66. No, prijedlog je podržao i predstavnik oporbena Socijalistička partija (SP), Jasper van Dijk .

Zastupnik Jeoren van Weinharden podijelio je na Twitteru da je njegov prijedlog dobio potporu Zastupničkog doma nizozemskog parlamenta.

“Donji dom podržava naš prijedlog strožeg pristupa Srbiji ako predsjednik Vučić ne bude uveo sankcije Rusiji. Prekid procesa pristupanja Srbije EU mogao bi postati opcija. Nećemo oklijevati koristiti ga,” rekao je Van Weinharden.

Dan uoči pokretanja rezolucije u parlamentu, isti zastupnik dobio a je odgovore na zastupnička pitanja o povećanim migracijama kroz Srbiju od državnog tajnika za pravosuđe i sigurnost Erika van der Burgha. Rekao je da vlada “dijeli zabrinutost europskog povjerenika Johanssona zbog povećanog protoka kroz Srbiju i vidi potrebu da se suprotstavi protoku kroz Zapadni Balkan”, ali također pozdravlja korake koje je Srbija poduzela u pogledu usklađivanja s viznom politikom EU i nastavit će pratiti razvoj situacije, te po potrebi vršiti pritisak.

U institucionalnom sustavu Nizozemske Parlament ima mandat davati smjernice Vladi za vođenje vanjske politike. Primjerice, kada je Nizozemska blokirala otvaranje pregovora s Albanijom, takva je inicijativa došla iz parlamenta.

Rezolucija nizozemskog parlamenta poziva na suspenziju bezviznog režima za Srbiju putem mehanizma hitne kočnice najkasnije do ožujka 2023., “s obzirom na to da Srbija sve više potkopava vanjsku politiku EU zbog svog blagonaklonog odnosa prema Rusiji i nepoštivanje sankcija EU”, ali i neusklađenost viznog režima, zbog čega je tijekom 2022. velik broj neregularnih migranata prešao u EU upravo preko Srbije.

Prema Lisabonskom ugovoru, u Europskoj uniji postoje dvije vrste ovog postupka. Jedan koji se odnosi na zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i drugi koji se primjenjuje na druga područja, poput suradnje u borbi protiv kriminala i socijalne sigurnosti. (European Western Balkans)


Previous articleMarca: To što Gvardiol radi je pravo divljaštvo
Next articlePotres u engleskom kampu: Pojavilo se otkriće zašto je reprezentativac iznenada napustio Katar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here