Home Vijesti Nova pruga za uzlet Rijeke

Nova pruga za uzlet Rijeke

1661
1

Za nekoliko mjeseci počet će gradnja nove željezničke pruge Zagreb – Rijeka. Bit će to najopsežniji infrastrukturni projekt u Hrvatskoj nakon višegodišnje gradnje autocesta, koji ima za cilj u potpunosti iskoristiti geografski položaj Hrvatske i od luke Rijeka stvoriti najvažnije sredozemno čvorište za prijevoz tereta s Dalekog istoka u Europu.

Cijeli je projekt, čiji konačni troškovi izgradnje još uvijek nisu poznati, po nekim stručnim izvorima vrijedan gotovo kao i autocesta Zagreb – Split, no to neće biti problem: iz Europske unije već su stigle najave o velikom zanimanju potencijalnih investitora za novu prugu, o čemu svjedoči i činjenica da je Europska investicijska banka spremna financirati čak 75 posto troškova izgradnje. Nova pruga od Zagreba do Rijeke uopće ne bi koristila staru, već postojeću prugu, nego će biti izgrađeno 160 kilometara sasvim nove dvokolosiječne pruge: na njoj će teretni vlakovi moći voziti do 120 kilometara na sat, a putnički i do 200 kilometara na sat, čime će, primjerice, vožnja od Zagreba do Rijeke trajati manje od jednog sata, a prijevoz tereta iz riječke luke do Budimpešte samo dva sata. Ipak, izgradnja zahtjevne pruge koja će imati čak tri tunela ukupne dužine od tridesetak kilometara, po procjenama stručnjaka, trajat će od pet do sedam godina, što znači da se predviđa da pruga bude potpuno završena tek potkraj 2014. godine.

Usporedno s izgradnjom najopsežnijeg željezničkog infrastrukturnog projekta, što će biti prva nova pruga u Hrvatskoj nakon više od 40 godina, veliki radovi očekuju se i u hrvatskom glavnom gradu: oko Zagreba izgradit će se tzv. željeznički prsten koji će južnim krakom spajati Zaprešić s Dugim Selom. Tako će čitav teretni i tranzitni željeznički promet biti preseljen iz središta Zagreba, čime će se povećati brzina prolaska kroz zagrebačko prometno čvorište, a istodobno i omogućiti veći prigradski putnički željeznički promet. Kad se nova pruga pusti u promet, Hrvatska će postati važno transportno čvorište cijele jugoistočne i srednje Europe, a riječka luka mogla bi preuzeti velik dio teretnog prometa koji trenutačno imaju “konkurenti”, luke u Kopru i Trstu. (nacional)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here