Home Vijesti Novi napad na Srbe: Pretučen povratnik iz okolice Rijeke?

Novi napad na Srbe: Pretučen povratnik iz okolice Rijeke?

2743
3
foto: index.hr

 

Još jedan napad na Srbe u Hrvatskoj dogodio se prije tri dana, u utorak, a pretučen je srpski povratnik iz okolice Rijeke.

Srpski povratnik prvo verbalno pa fizički napadnut uz uvrede na nacionalnoj osnovi

Kako portal Index.hr doznaje od Milana Erakovića, pravnog savjetnika Srpskog narodnog vijeća, 70-godišnji povratnik Dobrivoje Arsić bio je verbalno, a potom i fizički napadnut od strane nepoznatih osoba, od kojih je jednu napadnuti prepoznao kao stanara susjedne zgrade. Fizičkom napadu prethodilo je verbalno vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, nakon kojeg je povratnik zvao policiju dva puta. Indikativno je da su napadači znali ime i prezime povratnika te je vrijeđanje bilo usmjereno na njegovu nacionalnost i činjenicu da je povratnik. Kako se dolazak policije oduljio, došlo je i do fizičkog napada. Iako je povod svega bio problem parkiranja ispred stambene zgrade, to ne može biti opravdanje za vrijeđanje na nacionalnoj osnovi i fizički napad na osobu od 70 godina koja je još i invalid.

Srpsko narodno vijeće podnijelo je kaznenu prijavu u srijedu uz suglasnost povratnika za kazneno djelo prijetnje, nanošenje tjelesnih ozljeda te uznemiravanja protiv nepoznatih počinitelja.

Iz Srpskog narodnog vijeća sumnjaju da je i postupanje policije bilo etnički obojano

No iz SNV-a poručuju kako imaju sumnje da je i postupanje policajaca bilo etnički obojano.

“Nažalost imamo neformalna saznanja da je postupanje policajaca nažalost etnički obojeno. Naime protiv napadača nisu podnesene prekršajne prijave već protiv žrtve napada. Prema riječima napadnutog jedino činjenica da je srčani bolesnik spriječila je njegovo privođenje tijekom noći te upućivanje prekršajnom sucu. Iako je gospodin Arsić u četvrtak 22.08. 2019. godine oko podne tražio uvid u spis to mu nije omogućeno nego je traženo od njega da to napravi u pismenoj formi, što je on i učinio. Kako je u međuvremenu stigla kaznene prijave od strane Srpskog narodnog vijeća od prethodnog dana policija hitno poziva gospodina Arsića u oko 14 sati na razgovor povodom prijave koji traje četiri sata iako je Arsić u predinfartnom stanju”, poručio je Eraković.

Pojašnjava kako to nije prvi put da primorsko-goranska policija tako postupa.

“Slično postupanje Policijske uprave Primorsko-goranske imali smo 2015. godine prilikom održavanja predstave HNK Ivan Zajc gdje su gledaoci i posjetioci verbalno vrijeđani po nacionalnoj osnovi od strane navodno pripadnika „Armade“ a u stvari članova opskurne Autohtone Hrvatske stranke prava. Fizički napad na jednog od posjetioca od strane osoba koje su vrijeđale i dobacili uvrede gledaocima karakteriziran je kao „remećenje javnog reda i mira“. Međutim postupanje djelatnika pokazalo je izrazitu neobjektivnost gdje je napadač „upozoren“ što god to značilo a protiv napadnutog je podignuta prekršajna prijava. Kako je prekršajni sud nakon utvrđivanja dokaza utvrdio da nije bilo govora o bilo kakvom prekršaju od strane gospodina koji je optužen te donosi oslobađajuću presudu na istu PU Primorsko-goranska ulaže žalbu! Toliko o profesionalnom postupanju djelatnika PU PGŽ te se nadamo da kad je riječ o ovom slučaju obrazac neobjektivnog postupanja neće se ponoviti”, poručio je Eraković.

3 COMMENTS

  1. Dobrivoje Arsić je bio aktivni podoficir (vodnik) u JNA te je 1991 otišao sa svojom vojskom iz Rijeke. Da se razumijemo ne opravdavam nikakav fizički napad na bilo koga samo iznosim činjenice koje se prešućuju.

  2. A ovako izgleda pretučen čovjek.???
    Ajde vi novinari razmislite što pišete.
    Drug Dibrivoje bi sigurno puno jače udarao da mu je ostala na vlasti njegova voljena JNA.
    Isada će čovjek ostati bez posla. Pa jesmo li mi normalni???

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here