Home Vijesti Novi odnos snaga u Gradskom vijeću: ‘Lex Kukuljanu’ presudio izostanak HDZ-ovog vijećnika

Novi odnos snaga u Gradskom vijeću: ‘Lex Kukuljanu’ presudio izostanak HDZ-ovog vijećnika

2332
0
foto: rijeka.hr

Prva sjednica Gradskog vijeća nakon donošenja proračuna u 12.mjesecu donijela je nove odnose snaga u gradskom parlamentu koji se potpuno bipolarizirao. S jedne strane Obersnelova koalicija je proširena s tri vijećnika HNS-a, i sada kontrolira 18 vijećnika. S druge strane vijećnice je gradonačelnikova opozicija u čijim redovima je 19 vijećnika organiziranih u nekoliko grupacija: 5 vijećnika Kluba Liste za Rijeku, Mosta i Kukuljana, 5 vijećnika Kluba Živog zida i Akcije mladih, 7 vijećnika HDZ-a, nezavisni Koljanin te vijećnik Bure Hrvoje Burić.

Na početku dnevnog reda po treći put se našao prijedlog Josipa Kukuljana o ukidanju dvostruke naplate jednokratne grobne naknade koju KD Kozala naplaćuje nakon isteka 30-godišnjeg razdoblja sklopljenog po starom Zakonu o grobljima.
– Građani Rijeke plaćaju dva ili tri puta nešto što se u drugim gradovima plaća samo jednom. Riječ je o tisućama kuna koje su veliki financijski teret za riječke obitelji. U odnosu na prošli put, prihvatio sam HNS-ov amandman kojim se odgađa primjena odluke na 1. siječnja 2019. godine zbog toga što se  komunalno društvo mora za to pripremiti i zbog toga što na taj način izbijamo argument da ugrožavamo poslovanje, pojasnio je Kukuljan istaknuvši brojne primjere neracionalnog ponašanja KD Kozala poput utrošenih 2 milijuna kuna za najam bager koji se može kupiti za višestruko manje iznose, luksuzno uređenu upravnu zgradu i automomobile i slično.

Iako je Kukuljan svoj prijedlog izmijenio HNS-ovim amandmanom s prošle sjednice, kojim je produženo vrijeme prilagodbe KD Kozala na ovu mjeru do početka iduće godine, HNS-ovci ni ovog puta nisu podržali prijedlog.

Njihovog vijećnika Sandra Vizlera je čak iznenadilo da se ova točka dnevnog reda ponovno našla na dnevnom redu.
– Kakve su financijske posljedice odluke, kako će komunalno društvo poslovati ako im oduzmemo prihode, što s dvije trećine korisnika koji su to već platili i hoće li im se vratiti novac i iz kojih izvora? Na ta pitanja odgovora nema. Prihvaćanjem odluke ugrozili bi poslovanje Komunalnog društva Kozala i unijeli podjelu među građane, a to ne bi smjeli raditi kao gradski vijećnici. Apeliram na Kukuljana da povuče prijedlog i da se on kvalitetno pripremi, a osobno vam se stavljam na raspolaganje u tom poslu, ocijenio je.

Vojko Braut (SDP) je kazao kako neće podržati populistički prijedlog vijećnika Kukuljana jer je veliki broj sugrađana ovu naknadu već platilo, što bi ih dovelo u neravnopravan položaj. Smanjene prihoda utjecalo bi na poslovanje KD Kozala , dovelo do otpuštanja radnika i smanjivanja standarda održavanja svih groblja na području Rijeke. Vijećnici trebaju biti odgovorni prema svim građanima ali i voditi brigu o poslovanju komunalnih društava, zaključio je.

I Duško Milovanović (SDP) također smatra da bi, s obzirom na to da ovim prijedlogom stavlja dio Riječana u neravnopravan položaj, Kukuljan trebao predložiti da se onima koji su naknadu platili, novac vrati, kao i da kaže iz kojih izvora.

Danko Švorinić (Lista za Rijeku) smatra kako su licemjerne primjedbe prema kojima se donošenjem odluke u neravnopravan položaj stavlja 2/3 korisnika koji su duplu jednokratnu naplatu već platili.
– Pa nije za činjenicu da je dvije trećine ljudi platilo kriv predlagatelj nego oni koji su Zakon o Grobljima svojedobno protumačili na jedinstven način u cijeloj Hrvatskoj prema kojem je moguće ljudima još jednom naplatiti istu uslugu. Poanta prijedloga je upravo izjednačavanje Riječanima s korisnicima u ostatku Hrvatske koji ovaj namet ne plaćaju, istaknuo je Švorinić koji ne smatra da će ukidanje nameta i smanjen prihod za 1 i pol milijuna kuna značajno utjecati na poslovanje. Vijećnike Vizlera, Brauta i Milovanovića je upozorio da bi osim brige za komunalna društva trebali pokazati i brigu za građane.

Izostanak Staničića po drugi put ‘spasio’ Obersnela

foto: rijeka.hr

Hrvoje Burić je prozvao Kukuljana da je dostavio krnji prijedlog, ali je dodao da će ga ipak podržati.

– Drugi gradovi su zakon tumačili u korist građana jer su smatrali da je plaćanje jednokratne naknade stečeno pravo, ali ne i Grad Rijeka. Ovo komunalno društvo ne posluje racionalno jer zapošljava nove ljude dok prihodi padaju. Danas su zabrinuti za poslovanje, a što je s novcem koji je prikupljen kada je naknada povećana za 36 posto, pitao je Burić.

Zvonimiru Peraniću (Most) nije jasan argument onih koji tvrde da će se ukidanjem duple naplate narušiti poslovanje komunalnog društva.
– A što kada se ovaj namet naplati i od preostale trećina korisnika? Hoće li se nakon toga ugroziti poslovanje tvrtke i smanjiti kvaliteta usluge, zapitao se.

Iako Obersnelova opozicija ima jednog vijećnika više od gradonačelnikove koalicije, Kukuljanov prijedlog opet nije prošao jer je sa sjednice izostao vijećnik HDZ-a Kristijan Staničić. Podsjetimo, na prošloj sjednici se dogodila slična situacija jer su na istoj točki izostali Bukša, Staničić i Burić. Kukuljan je zbog toga najavio i četvrti pokušaj sve dok se o njemu ne izjasne svi vijećnici. Za prijedlog je danas bilo 18 vijećnika (Lista za Rijeku, Most, Akcija mladih, Živi zid, Koljanin, Burić i HDZ), 16 vijećnika je bilo protiv (SDP-ova koalicija + 1 HNS-ov vijećnik), dok su preostala dva HNS-ova vijećnika bila suzdržana.

HDZ-ovim glasovima izglasana Odluka o načinu prikupljanja miješanog komunalnog otpada

S obzirom na činjenicu da su oba pola u vijećnici danas bila izjednačena, isti odnosi snaga zadržali su se i na ostalim točkama dnevnog reda.

Redom su padali amandmani Mostove vijećnice Petre Mandić na Odluku o načinu prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada te usluga povezanih s javnom uslugom na području grada Rijeke. Za sve amandmane je ruku diglo 18 vijećnika dok je 15 vijećnika SDP-ove koalicije bilo protiv, a 3 HNS-ova suzdržano.

foto: rijeka.hr

Petra Mandić (MOST) je svoje amandmane argumentirala činjenicom prema kojoj zakon i uredba određuju odvajanje biootpada, a Rijeka za to nije spremna jer je očito da se biootpad u dogledno vrijeme neće prikupljati odvojeno, što bi po njenom mišljenju bilo povoljnije za građane. Kazala je kako je Istarskoj županiji upućen dopis kako sustav funkcioniranja CZGO nije sukladan zakonu. Istarska županija dobila je Grace period na 5 godina i treba planirati novi sustav gospodarenja otpadom. Isti takav dopis bit će upućen i Gradu Rijeci. Nejasnim smatra i proceduru dodjele spremnika te hoće li korisnici moći tražiti manji spremnik, na osnovu kojeg se određuje cijena te smatra da je predložena Odluka suprotna zakonu.

Ivona Milinović (HDZ) Odluku smatra nedovoljno razrađenom, jer nema parametara po kojima korisnici mogu utjecati na cijenu usluge. Po njoj, svu odgovornost i utjecaj na izradi cijene ima gradonačelnik. Milinović smatra kako je riječ o svojevrsnom lihvarskom ugovoru po kojem je Čistoća zaštićena kao lički medvjed, zato su pripremili amandmane, koje je gradonačelnik većinom usvojio.

Ipak, odluka je izglasana upravo glasovima vijećnika HDZ-a nakon što je Obersnel prihvatio većinu njihovih amandmana.

Gradonačelnik je upozorio kako će inzistiranje na provođenju odluke o posebnim prikupljanjem biootpada to imati posljedice za građane. Od nabave novih spremnika, pronalaženja lokacije i izgradnje kompostane. što se u naredne dvije-tri godine neće moći realizirati, pa će se tako prikupljen biootpad i dalje zbrinjavati u CZGO Marišćina. Ministarstvo je također priznalo da se kroz MBO sustav zbrinjava i biootpad, ali preporučuje da se uvede odvojeno prikupljanje i zbrinjavanje biootpada, što je Vijeće usvojilo, prethodnom odlukom koja sadrži obvezu izrade Studije provodivosti i provođenje njenih rezultata u 2019. i 2020. Što se tiče ovlaštenja na davanje suglasnosti na cjenik, gradonačelnik je kazao kako nema intencije na povećanje cijene zbrinjavanja linearno. Cijena će se smanjiti generalno ljudima koji žive u većem stanu, a ima ih manje, a povećati onima koji žive u manjem stanu, a ima ih više, naravno ovisno o količini i vrsti otpada koji proizvode.

Opozicija zaustavila izmjene Statuta

Nije međutim prošao prijedlog izmjena Statuta grada Rijeke. Iako se većinom radilo o tehničkom usklađivanju nakon što je na snagu nastupio Lex šerif, opozicija je zatražila da se u izmjene uvrsti i odredba prema kojoj bi se gradonačelniku smanjila ovlast odobravanja zaduživanja sa 10 na milijun kuna. Kako Obersnel na to nije pristao, glasali su suzdržano. Buduć da je za izmjene statuta potrebna apsolutna većina od 19 vijećnika, koju Obersnelova koalicija nema, prijedlog nije prošao.

Previous articleGlavna porta na KBC-u Rijeka oštećena i prije otvaranja!
Next articleNa Krku se zaledilo more, Rijeka blizu negativnih temperaturnih rekorda!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here