Home Vijesti Novi soj korone zbog kojeg se vraćaju maske potvrđen u Sloveniji, munjevito...

Novi soj korone zbog kojeg se vraćaju maske potvrđen u Sloveniji, munjevito se širi, ima jedan karakterističan simptom

320
0

Najnoviji podaci Nacionalnog zdravstvenog laboratorija u Sloveniji pokazuju da su među uzorcima pozitivnima na koronavirus, koji su sekvencirani između 24. ožujka i 7. travnja, potvrdili i novu podvarijantu omikrona XBB.1.16. odnosno arcturusa. Novi simptomi poput svrbeža, konjunktivitisa i visoke temperature javljaju se ondje gdje je varijanta već otkrivena, ali dosad nisu zabilježene ozbiljne komplikacije, javlja N1.

Najnoviji podaci Nacionalnog laboratorija za zdravlje, okoliš i hranu (NLZOH) pokazuju da su među uzorcima pozitivnima na koronavirus sekvenciranim između 24. ožujka i 7. travnja u Sloveniji potvrdili i jedan slučaj najnovije podvarijante omikrona XBB.1.16., poznat kao arcturus.

Trenutno u Sloveniji dominira varijanta XBB.1.5. Njih 77 sekvencirano je u navedenom razdoblju.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) najnovija podvarijanta slična je dominantnoj varijanti omikrona XBB.1.5., ali ima “dodatnu mutaciju u proteinu šiljka, a u laboratorijskim studijama je utvrđeno da je zarazniji i patogeniji”, objavila je SZO.

Premda to može značiti da bi se mogla brže širiti, nema naznaka da će uzrokovati teži tijek bolesti, dodaju.

XBB.1.16., odnosno arcturus stvara dosta problema u Indiji gdje zadnjih tjedana broj aktivnih slučajeva stalno raste.

U nekim dijelovima zemlje ponovno je uvedeno obvezno nošenje maski, a tamošnji ministar zdravstva pozvao je na masovnije testiranje i preventivne mjere u bolnicama.

Pedijatar u Indiji i bivši voditelj Odjela za imunizaciju Indijske pedijatrijske akademije, Vipin Vashishtha, primijetio je među simptomima kod djece pojavu novih simptoma, uglavnom visoke temperature, kašlja i konjunktivitisa koji svrbi, bez gnoja, ali s “ljepljivim očima”. To nije primijećeno u prethodnim varijantama.

Nagli porast zbog spomenute podvarijante primjećuje se i u SAD-u, Kanadi, Singapuru, Australiji i Japanu. Među ostalima, otkriven je u Danskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Nizozemskoj i Švedskoj te u Italiji, piše N1.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here