Mozaik

Novi uspjeh riječkih lutkara: „Avanture maloga Juju“ u Sarajevu osvojile Grand prix za najbolju dječju predstavu

Novi uspjeh riječkih lutkara: „Avanture maloga Juju“ u Sarajevu osvojile Grand prix za najbolju dječju predstavu


Predstava “Avanture maloga Juju”, autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz (prema stihovima i skladbi istoimene pjesme autora Žarka Roje i Petra Bergama) te redateljice Renate Carola Gatica, u produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka, na 5. Festivalu dječje umjetnosti (FEDU) u Sarajevu osvojila je nagradu Planeta Teatar – Grand prix za najbolju dječju predstavu. 

5. FEDU održan je od 3. do 7. svibnja u Sarajevu, a spojio je igru, edukaciju i obrazovanje, što je bila prilika za afirmaciju knjige i  književnosti, kazališta za djecu i muzike, ali i ostalih obrazovnih, društvenih i kulturnih vrijednosti. Predstava „Avanture maloga Juju“ GKL Rijeka na rasporedu je bila u subotu, 4. svibnja u 20 sati u Pozorištu mladih Sarajevo. Uz riječke lutkare, u ovogodišnjem natjecateljskom kazališnom programu sudjelovalo je još osam umjetničkih ansambala iz Ljubljane, Mostara, Banje Luke, Niša, Kragujevca, Vinkovaca i Zagreba.

Svečanost zatvaranja i dodjele nagrada 5. FEDU-a održana je sinoć, a nagrada Planeta Teatar – Grand prix za najbolju dječju predstavu dodijeljena je predstavi „Avanture maloga Juju“ GKL Rijeka uz obrazloženje žirija u sastavu predsjednice Kaće Dorić te Nusmira Muharemovića i Indire Kučuk-Sorguč:

Avanture maloga Juju Gradskog kazališta Rijeka je visokoestetizirana pozorišna kreacija čiji su svi segmenti, od kreiranja teksta nastalog po jednoj djeci poznatoj pjesmici, scenografsko-kostimografskog dojma, izbora muzike, usklađenosti u ritmu i pokretu  cijelog ansambla, izvanredne glumačke interpretacije do inovativnog i vješto vođenog rediteljskog pristupa, savršeno ukomponirani u jednu zaokruženu cjelinu koja na dramski vrlo ubjedljiv način tretira ideje bliske i djeci i roditeljima.“

Ovaj prvi premijerni naslov GKL Rijeka ove sezone, čiji je moto Odrastamo hrabro!, upravo je priča o suočavanju sa strahovima. Mali Juju, koji je velik kao palac, poznaje sve životinje i govori njihove jezike, svaki dan provodi u zoološkom vrtu i radosno razgovara sa svim stanovnicima vrta. No, jedne se životinje boji – krokodila. Kao i svako dijete pa i svatko od nas koji formalno nismo više djeca, Juju gaji neke svoje strahove koji su često i nerealni. Kako ih konfrontirati, suočiti se s njima i pokušati ih prevladati, pitanja su koja će ova vesela i ritmična predstava postaviti i pomoći da odgovor nađe svatko za sebe.

Autorsku ekipu predstave čine skladateljica Ivana Đula, kreatorica scenografije, objekata i kostima Alena Pavlović, suradnik za scenski pokret Damian Cortes Alberti te oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić.

U predstavi sudjeluju Tilen Kožamelj kao Juju, Damir Orlić kao Krokodil, Andrea Špindel kao Mama Kukunka, David Petrović kao Tata Taranta i Zlatko Vicić kao Pripovjedač.

Avanture maloga Juju predstava je koju ćemo pamtiti i pjevušiti danima, predstava u kojoj kroz zabavu i ritam susrećemo naše noćne more, borimo se protiv strahova, pobjeđujemo ih i pretvaramo sve što nam je nepoznato i pomalo strašno u nešto što nam uljepšava život. Glazba, ples i prijateljstvo!” poručuje redateljica Carola Gatica.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Đorđe Balašević se ovo ljeto vraća u pulsku Arenu

spMay 21, 2019

Riječki anđeli: Nakon što su bolesnoj majci s 4 djece osigurali stan, sada su ga i uredili!

spMay 21, 2019

Film ‘Kula smrti’ u ‘Art kinu’

spMay 20, 2019

Velika obljetnica Fiumanke – punih 20 godina riječke regate

spMay 20, 2019

Riječki tunel ponovno otvoren!

spMay 20, 2019

Riječki lutkari iz Kragujevca se vratili sa šest nagrada!

spMay 20, 2019

Završen je 10. Student Day Festival: Vatra, Urban, Edo Maajka i Darius Syrossian oduševili tisuće mladih

spMay 19, 2019

‘Leica format’: Najbolja predstava hrvatske drame od ‘Vježbanja života’?

spMay 19, 2019

Bare i Majke sinoć zapalili crne ovce u Baški

spMay 18, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.