Home Vijesti Obersnel: Filipovića vidim kao svog nasljednika, a Komadina se više ne bi...

Obersnel: Filipovića vidim kao svog nasljednika, a Komadina se više ne bi trebao kandidirati!

5811
2
Foto: La voce del popolo/Goran Žiković

Najprije pandemija, koja je zaustavila najočekivaniji projekt, riječke prijestolnice kulture, usmjeren između ostalih ciljeva i na oživljavanje grada privlačenjem reflektora iz cijele Europe, zatim neuspjeh u izborima za Sabor i debakla SDP-a na nedavnim parlamentarnim izborima. Ako za gradonačelnika Vojka Obersnela 2020. godina nije užasna, blizu je toga. A da i ne spominjemo kako ova jesen skriva tisuću nepoznanica, od zdravstvene krize do ekonomske, s potencijalno razornim posljedicama. Nikada prije gradonačelnik nije mogao zamisliti tako nemirnu godinu kao sada kad broji posljednjih nekoliko mjeseci na čelu grada, piše La voce del popolo koji je s gradonačelnikom napravio veliki intervju..

Gradonačelniče, krenimo od prošlih izbora: je li vas razočarao neizbor u Sabor?

“Ne. Volio bih svojim iskustvom pomoći SDP-u, ali očito me nisu željeli predsjednik i njegovi suradnici kada sam završio na dnu liste. Budući da su tamo bila tri jaka kandidata, bilo je jasno da može biti izabran samo jedan.”

Zašto ste se kandidirali?

“Nakon 20 godina iskustva na mjestu gradonačelnika, i s obzirom na odluku da se više neću kandidirati ​​sljedećim izborima, uvjeren sam da mogu dati važan doprinos, posebice u pogledu zakonodavnog dijela koji se odnosi na lokalnu samoupravu”.

Kako objašnjavate činjenicu da je u rijeci Oleg Butković (HDZ) prikupio više glasova od vas?

“Ne radi se o osobnim izborima, već o preferencijalnim glasovima. Treba se sjetiti da je Butković bio na vrhu liste HDZ-a, dok su glasovi birača SDP-a bili podijeljeni između mene, Peđe Grbina i Željka Jovanovića.”

Je li krivicu za poraz od SDP-a u potpunosti pripisati Davoru Bernardiću ili postoje puno dublji problemi u bazi unutar stranke?

„Glavni problem se odnosi na funkcioniranje stranke koja se pojavila već u vrijeme Zorana Milanovića. Nezadovoljstvo koje su proizveli neki njegovi izbori dovelo je do stvaranja vodstva koje su vodili Bernardić i neki njegovi bliski suradnici, poput Rajka Ostojića i Zlatka Komadine, koji u ove četiri godine nisu učinili ništa osim raspada koji se povlači još iz prethodnog razdoblja. Nažalost, nisu naučili lekciju nastavljajući praviti iste pogreške kao Milanović, odnosno stvarali daljnje podjele unutar stranke. ”

Jesu li Ostojić i Komadina teret za SDP?

“To je jasno. Najmanje što mogu učiniti je da se više ne kandidiraju za bilo koju poziciju. ”

Trenutno je jedini predsjednički kandidat Peđa Grbin. Je li on prava osoba koju treba podržati i jeste li ga spremni podržati osobno?

“Apsolutno, ali to sam već rekao nakon najave njegove kandidature. Mislim da je to pravi profil, jer ima sva obilježja biti dobar predsjednik, osim što ima legitimitet budući da je među svim kandidatima SDP-a na ovim izborima bio onaj koji je dobio najviše preferencijalnih glasova “.

Zatvorimo izborno poglavlje i prelazimo na lokalna pitanja. Na idućim lokalim izborima se nećete kandidirati za gradonačelnika. Nema predomišljanja u posljednji trenutak?

“Ne”.

Je li se grad u ovih 20 godina promijenio na bolje ili na gore?

“Na građanima je da presude, ali ja nikad ne bih bio izabran za gradonačelnika pet puta da građani nisu bili zadovoljni mojim radom. Volio bih napraviti više, ne krijem to, ali u nekim slučajevima to nije bilo moguće. Zapravo, sjetimo se krize 2008/09. I trenutne koja je nastala zbog pandemije, koja nas je zadržala na trenutnoj organizacijskoj i financijskoj razini “.

Kojeg trenutka se sjećate s najvećim zadovoljstvom?

“Postoji ih nekoliko. Ponosno se sjećam skoka u bazen nakon otvaranja centra za plivanje Kantrida. Nogometne dvostruke krune osvajanja prvenstva i Kupa, tim više što sam svjedočio naslovu ukradenom posljednjeg dana sezone 1998/99. A onda opet, dan kada je Rijeka proglašena Europskom prijestolnicom kulture 2020.“.

Bilo kakvo žaljenje?

„Iznad svega Autobusni kolodvor u Žabici. Žalim što nisam uspio provesti ovaj projekt, ali ostajem uvjeren da će izgradnja terminala početi do kraja mog mandata. ”

Govoreći o terminalu, tijekom predizborne kampanje Oleg Butković rekao je da će ga izgraditi Ministarstvo infrastrukture europskim sredstvima. Je li to bila provokacija s obzirom na izbore ili stvarno postoje uvjeti za državnu intervenciju?

“Prije svega, potrebno je to malo pojasniti. Jedna računica je stanica namijenjena kao mjesto za dolazak autobusa, a druga kompleks Žabica unutar kojeg bi se nalazio terminal. Kako je i zamišljeno, projekt uključuje stanicu, garažu s 900 mjesta i nekoliko prostora za trgovine, trgovačke urede, hotele i tako dalje. Takav se projekt teško može financirati europskim fondovima.”

Vratimo se upravi, koga bi vidio na mjestu svog nasljednika?

“Osobno bih želio vidjeti svog zamjenika Marka Filipovića, ali očito je posao gradskog SDP-a da odabere najprikladnijeg kandidata.”

Prije nekoliko tjedana svađa s Ivonom Milinović izazvala je veliku pomutnju tijekom posljednje sjednice Gradskog vijeća. Vijećnica tvrdi da je rođak jednog od gradskih zaposlenika dobio naknadu vezanu za ceremoniju otvaranja Fiume CEC 2020…

“Žao mi je što sam izgubio strpljenje i reagirao na taj način, ali teško je ostati miran kad netko i dalje cijeli dan laže i insinuira protiv tebe.”

Dakle, Milinovićkini navodi nisu utemeljeni?

“Točno”.

Prijeđimo na pandemiju. Da biste se mogli nositi s krizom i smanjiti troškove, hoćete li morati pribjeći rezanju plaća i broja zaposlenika?

“Nitko nije otpušten, iako neki ugovori na određeno vrijeme nisu obnovljeni. Čak se i plaće nisu dirale i u vezi s tim se sjećam da smo već 2009. godine smanjili za 13% naknadu nakon ekonomske krize i još ih nismo vratili na razine prije krize ”

Koliko zaposlenika broji gradska uprava?

“Preko 500”.

Ne mislite li da ih je malo previše?

“Moglo bi se činiti gledano izvana, ali imajte na umu da su u posljednjih deset godina određene zakonodavne izmjene nametnule zapošljavanje novog osoblja.”

Kriza je imala veliki utjecaj na komunalna poduzeća. Tu mislim posebno na Autotrolej, koji se prije svega morao nositi s vrtoglavim padom prihoda. Kako to vratiti?

“Za razliku od države, jedinice lokalne samouprave ne mogu ići u dugove kako bi osigurale likvidnost općinskih tvrtki i očito je to veliki problem. Isto tako, većina europskih zemalja pomagala je lokalnim tvrtkama za javni prijevoz, ali to u Hrvatskoj nije bio slučaj. Djelomično faktoringom, a dijelom moratorijom na kredite, ipak smo uspjeli garantirati uslugu, ali ako se problem ne riješi u kratkom roku, tada ćemo se naći u zaista ozbiljnoj situaciji “.

Gradske blagajne također su u crvenom. Revizijom financijskih izvještaja smanjio se višak od 35 milijuna kuna namijenjen za pokriće deficita nakupljenog u prethodnim godinama. Koliko je rupa do danas?

„To je nešto manje od 200 milijuna. Međutim, želio bih pojasniti da deficit ni na koji način ne utječe na normalno funkcioniranje grada niti na njegovu financijsku vjerodostojnost, jer u suprotnom ne bismo uspjeli dobiti hipoteke po vrlo niskim kamatama. ”

Mnogi se građani žale da je grad prljav. Ne mislite li da bi uprava trebala više pažnje posvetiti ovom problemu?

„Očito je da je kriza dovela do rezova koji su utjecali i na čišćenje javnih površina. Dakako, moglo bi se učiniti više, ali građani odgovornijim ponašanjem također mogu učiniti više. To je podijeljena krivnja. “

2 COMMENTS

  1. ovim cime se hvali gospodin da je izabran pet puta za redom za gradonacelnika samo potvrduje da je hrvatska jedna velika crveno fasisticka prcija, ja ne poznajem jednu ozbiljnu drzavu gdje se netko moze izabrati pet puta za redom to samo govori kolika je korupcija u gradu i okolici.
    ovaj gard je danas upropasten i nema svjetle buducnosti, kad pogledamo Fiume prije 1945 i danas uvidjeti cemo da je citta Fiume postala selendra Rijeka. ta crveno fasisticka polupismena banda je upropastila jedan grad koji je bio perspektivan grad, u gradu je cvjetala trgovina, industrija a danas imamo obersnela, SDP s zetoncicima koji vladaju s ovim gradom s malim postotkom gradana koji su ih izabrali. Sve to pokazuje da je selendra Rijeka jedna velika propala prcija SDP i takozvanog Rijeckog rokcen rolla.

  2. Istina, ko zna koliko je krmak nakrao sebi i drugima, jedni te isti ljudi postaju direktori komunalnih preduzeća i sustavno ih uništavaju, 90ih je bilo hrpa novaca na tim računima, Ri banka je od toga živjela i cijeli grad, zahvaljujuči Guciću mislim uništili su banku, pokrali sve novce s računa komunalnih preduzeća…A Obi djeli stanove ciganima, šiptarim, srbima, bosancima i talijanima u Ri, Hrvati kara, tako i pobjeđuje, sdp isti kao hdz, samo da je lapit što više…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here