Vijesti

Obersnel i Poropat o zabranjenoj zastavi: Jednoglasna odluka Gradskog vijeća se ne smije tako lako zanemariti

Obersnel i Poropat o zabranjenoj zastavi: Jednoglasna odluka Gradskog vijeća se ne smije tako lako zanemariti

Nakon odluke Ministarstva uprave kojom je odbijena Odluka Gradskog vijeća iz 2016. o povratku povijesne trobojnice u službenu uporabu, oglasili su se i riječki gradonačelnik te predsjednik Gradskog vijeća.

– Nakon gotovo dvije godine razmišljanja, Ministarstvo uprave odbilo je zahtjev Grada Rijeke za izmjenom gradske zastave i riječka trobojnica, nažalost, ostaje tek neslužbeni simbol našeg grada. U rješenju Ministarstva uprave navodi se kako je predložena trobojnica nema potrebne heraldičke boje te da je isključivo državna zastava trobojnica, ali i da je u interesu Republike Hrvatske da je državna zastava jedinstvena. Također, navodi se kako ne postoje nikakvi historiografski razlozi temeljem kojih bi se predložena zastava mogla smatrati isključivo jedinom gradskom zastavom, ali i da predložena zastava nema povijesni kontinuitet i samo je jedna u nizu povijesnih zastava Rijeke, ističe riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

– Stoga, barem za sada, riječka trobojnica ostaje neslužbena zastava našeg grada koju ćemo ipak, pa makar i neslužbeno, koristiti u nekim prilikama. No, u suradnji s Gradskim vijećem, razmotrit ću daljnje mogućnosti koje su nam na raspolaganju kako bi se eventualno poduzeli daljnji koraci, zaključio je.

– Ministarstvo uprave ponovno je odbilo želju Rijeke da trobojnica bude gradska zastava i time pokazalo da ne poštuje naš stav i našu povijest pa tako niti simboliku riječke trobojnice, istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat.

– Naime, Gradsko vijeće Grada Rijeke još je 1998. godine usvojilo Odluku o grbu i zastavi kojom je utvrđeno da je gradska zastava trobojnica vodoravnih pruga tamnog karmina, zagasito zlatnožute boje i ultramarina s grbom u sredini. No, tada je nadležno Povjerenstvo za davanje mišljenja u postupku odobravanja grba i zastave pri Ministarstvu uprave dalo negativno mišljenje na ovu zastavu s obrazloženjem u kojem među ostalim stoji da zastava nije u skladu s Pravilnikom prema kojem “grad za izradu zastave, u pravilu, koristi jednu boju”. Također, u obrazloženju stoji i da “crveno-žuto-plavu boju, premda je u prošlosti bila u zastavi Rijeke, danas koristi Udruga slobodne riječke općine u izbjeglištvu, dakle iredentistička organizacija u Italiji”. Gradsko vijeće Grada Rijeke 2016. godine je donijelo jednoglasno odluku temeljem koje je od Ministarstva uprave opet zatraženo odobrenje za korištenje riječke trobojnice kao službene zastave Grada Rijeke. Ministarstvo je u konačnici odbilo taj zahtjev i to nakon nevjerojatne dvije godine razmišljanja, ističe Poropat te dodaje kako će u suradnji s gradonačelnikom, Gradsko vijeć analizirati ovu odluku Ministarstva i donijeti odluku o daljnjim postupanjima.

– Osobno smatram da se jednoglasna odluka Gradskog vijeća ne smije tako lako zanemariti. Ostaje nam još mogućnost pokretanja Upravnog spora, zaključio je.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Krk i Rijeka u subotu najtopliji gradovi u Hrvatskoj

spFebruary 16, 2019

Policija upozorila: Snimat ćemo utakmicu i sankcionirati protupravna ponašanja!

spFebruary 16, 2019

Pješak nastradao na Potoku

spFebruary 14, 2019

Državno odvjetništvo traži zatvor za Miškovića!

spFebruary 14, 2019

Preminuo novinar Radio Rijeke Ivica Vrkić

spFebruary 14, 2019

Linija 1A se ponovno spaja s centrom grada!

spFebruary 14, 2019

Tajani se ispričao, pročitajte tekst isprike

spFebruary 13, 2019

Održani tribina i radionice na temu „Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. – što predsjedanje donosi građanima Hrvatske?“

spFebruary 13, 2019

Presuda u korist korisnika CHF kredita iz Rijeke za auto kredit

spFebruary 12, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.