Home Vijesti Obersnel: Galeb će biti obnovljen u Titovom brodogradilištu, ugovor potpisujemo na Dan...

Obersnel: Galeb će biti obnovljen u Titovom brodogradilištu, ugovor potpisujemo na Dan republike!

3218
2
rijeka.hr

Sandra Krpan (SDP) zatražila je na aktualnom satu Gradskog vijeća najnovije informacije o obnovi Galeba.

Gradonačelnik Obersnel kazao je kako se u javnom prostoru održano mnogo rasprava o kreditnom zaduženju za projekt obnove Galeba i uređenje Palače šećerane u Benčiću, koje je na koncu prihvaćeno od strane Gradskog vijeća. Završen je i postupak odabira brodogradilišta u kojem će se obavljati rekonstrukcija broda Galeb. To je Dalmont iz Kraljevice, pri čemu je Obersnel kazao kako se stjecajem okolnosti dogodilo da će nekadašnji Titov rezidencijalni brod rekonstruirati brodogradilište koje je nosilo njegovo ime.
– Potpisivanje ugovora za radove na brodu bit će potpisan sutra, u petak 29. studenog 2019. godine, što je također datum kojeg se mnogi od nas sjećaju.
Također, gradonačelnik je naveo kako ministar financija Vlade RH Zdravko Marić potpisao suglasnost za korištenje kredita, čime su ispunjeni svi preduvjeti za obnovu Galeba.

Marinko Koljanin (nezavisni) ocijenio je kako je Nogometni klub Rijeka dobar primjer preoblikovanja u privatno vlasništvo, gdje je u procesu 2012. godine Grad Rijeka zadržao udio od 30%. Navodeći kako je krajem 2017. godine na sjednici Gradskog vijeća odlučeno da Grad Rijeka ne otkupi natrag 70-postotni udio vlasništva kluba, vijećnik je upitao hoće li građani od Grada moći kupiti dionice, prema ugovorima potpisanima inicijalnom pretvorbom u kojima stoji kako će na raspolaganju za kupnju biti 5% ukupnog vlasništva.

Gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je kako je preoblikovanjem Nogometnog kluba Rijeka bilo predviđeno kako će se 5% dionica koje su sada u vlasništvu Grada staviti na raspolaganje za kupnju navijačima i široj javnosti. Gradonačelnik je rekao da je u početku čekana konsolidacija kluba u njegovim novim vlasničkim uvjetima, pa promjena vlasnika većinskog udjela od 70% u 2017. godini, te dodao kako bi za prodaju gradskog udjela dionica pojedinačnim građanima trebalo pričekati i rješavanje kompleksnih međusobnih odnosa bivših i sadašnjih većinskih vlasnika, što uključuje i odnose NK Rijeke kao sportskog trgovačkog društva i tvrtke Stadioni Kantrida s grupacijom Social Sport, kupcem većinskog udjela 2012. godine.

Predrag Miletić (Lista za Rijeku) iskazao je kako je 2017. godine Pavlinski trg bio zadnja javna površina koja se uredila u Starom gradu te upitao koja je iduća predviđena površina koja bi se trebala urediti.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je u posljednjih desetak godina u uređenje Starog grada uloženo oko 70-80 milijuna kuna, čime su se uredili Užarska i Ulica Andrije Medulića, Koblerov trg, Pavlinski trg, Trg Šišmiš i Klobučarićev trg. Projekt daljnjeg uređenja Starog grada predviđao je uređenje Trga Riječke rezolucije i Trga 128. brigade, no prema zahtjevnim uvjetima konzervatora za arheološka istraživanja, prošle godine se privremeno odustalo od opsežnog uređenja zbog predugih rokova, pa su te lokacije postale pješačke zone bez automobila s hortikulturnim uređenjem. Nakon 2020. godine projekt uređenja Starog grada trebao bi se nastaviti, pa će se osim spomenuta dva trga urediti i Trg Grivica, Trg Pul Vele Crikve i pristupne ceste. Gradonačelnik je naveo kako za Trg Pul Vele Crikve postoji izrađeno arhitektonsko rješenje koje uključuje načine interpretacije i prikazivanja rimskih mozaika, no kako postoje razmimoilaženja u mišljenjima između odabranog arhitekta i konzervatora oko konačnog rješenja.

Vijećnik Miletić kazao je kako Grad Rijeka u planovima uređenja ne bi trebala zaboraviti na Ulicu Đure Šporera i Ulicu Pod kaštelom, arhitektonski zaokružene ulice koje se nalaze u lošem stanju, a kroz koje prolazi veliki broj turista.(rijeka.hr/rd)

2 COMMENTS

  1. Bolesnik kakvog nema!!!! Nadam se da će uskoro doći hrvat na čelo vlade i zabraniti da se spominje ime zločinca tita i bilo kakvo obilježje zločinačke države!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here