Home Vijesti Obersnel nahvalio Milanovićev suverenizam i Olega Butkovića. Prodaja Žabice privatnicima? Ja nisam...

Obersnel nahvalio Milanovićev suverenizam i Olega Butkovića. Prodaja Žabice privatnicima? Ja nisam želio tako!

167
0

Vojko Obersnel izašao je iz medijske “hladovine” u koju se povukao nakon što se odrekao mjesta gradonačelnika Rijeke – na prošlim lokalnim izborima nije se ni kandidirao već je to mjesto prepustio svom dotadašnjem dogradonačelniku Marku Filipoviću – velikim razgovorom za Novi list u kojem je nahvalio predsjednika RH Zorana Milanovića i njegov “suverenizam”, te rad HDZ-ova ministra Olega Butkovića, dok je o svojoj stranci i svom nasljedniku na čelu Rijeke govorio dosta hladnim tonom.

– Neka stajališta predsjednika Zorana Milanovića podržavam, a neka ne. Odnosno, najviše ne podržavam način na koji ih iznosi jer svojom osebujnom retorikom često skreće pažnju s merituma i često izaziva medije da se bave njegovim frazama ili da mu izjave i sintagme prenose izvan konteksta. Na taj način gubi se jasnoća po pitanju onoga što doista kao predsjednik države poručuje i zagovara. No, ako izuzmemo taj dio, često se slažem s njegovim stavom vezanim uz poziciju Hrvatske u Europskoj uniji i s kritikom naspram poniznosti koju naše institucije vlasti iskazuju kada komuniciraju s europskim institucijama. Mi smo punopravna članica EU-a i ako se sami ne počnemo tako ponašati, uvijek će nas smatrati malima i iskompleksiranima – kaže Obersnel.

Kakvu ocjenu biste dali premijeru Andreju Plenkoviću kada je riječ o odnosu prema antifašizmu, ali i kada je riječ o ukupnom upravljanju Hrvatskom i odnosu prema Rijeci?, pitali su ga kolege iz Novog lista.

– Skromnu dvojku za antifašizam. Minus dva za upravljanje Hrvatskom. Jedva dvojku za pogled prema Rijeci … Ono što je najtužnije, građani Hrvatske već dugo žive gotovo na rubu siromaštva, inflacija je pojela minimalno jednu, ali i više plaća, a minusi na osobnim računima su pravilo, a ne izuzetak. Odlasci po osnovne namirnice u susjedne zemlje opet su hrvatska stvarnost. Eurostat je nedavno objavio da Hrvatska spada među zemlje EU-a s najnižim plaćama. Kad se sve to zbroji, i kad se pridoda samohvala kojoj je vrlo sklon, za upravljanje Hrvatskom minus dvojka mu je i prevelika ocjena – odgovorio je Obersnel, a zatim jako pohvalio potpredsjednika Vlade i vladajuće stranke Olega Butkovića.

– Što se tiče odnosa prema Rijeci, ni jedan riječki projekt koji je imao potencijal da ostale hrvatske sredine učini boljima, Plenković nije smatrao vrijednim preuzimanja na nacionalnoj razini. Primjer je, recimo, Građanski odgoj i obrazovanje. Na otvorenje najveće kulturne manifestacije ikada održane u Hrvatskoj, koja se 2020. odvijala u Rijeci, nije došao. Ocijenio bih ga jedinicom da nema ministra Olega Butkovića koji doista radi na nacionalnim prometnim projektima koji pozicioniraju Rijeku ondje gdje je trebala biti već davno, u mnogim prošlim ciklusima HDZ-ove vlasti – poručio je Obersnel.

Najdugovječniji gradonačelnik Rijeke komentirao promjenu projekta Zapadna Žabica, prodaju zemljišta i odustajanje od vaše ideje da gradska tvrtka izgradi podzemnu garažu?

– Za početak komentiram, pozivajući se na legitimitet novog gradonačelnika, da donosi odluke za koje smatra da su najispravnije. Projekt Zapadna Žabica, odnosno autobusni kolodvor i prateća velika garaža bio je svojevrsna bolna točka gotovo svih mojih mandata jer sam smatrao da je izgradnja autobusnog kolodvora i parkirnih mjesta u središtu grada javni interes, pogotovo kada imamo gradsku tvrtku koja upravlja parkiralištima, i pogotovo kada imamo u gradskom vlasništvu zemljište za tu namjenu. Da se razumijemo, ja nemam ništa protiv privatnog kapitala i investiranja u hotele, proizvodne pogone, trgovinu… ali sam smatrao da uređenje prometa i prijevoza, a u tom smislu i parkiranja, treba ostati pretežito javna djelatnost. Naravno da se na ovaj način koji je Marko izabrao projekt može realizirati bitno brže, a u konačnici vidjet ćemo kroz vrijeme je li to ujedno i najbolje rješenje. Ne tvrdim da nije, samo kažem da ja nisam želio tako

Previous article(VIDEO) Đoković kakvog niste očekivali: Zaplakao i pao na pod pored obitelji
Next articleĐoković se ispričao Ivaniševiću za divljanje: Ovaj trofej je moj kao i tvoj! (VIDEO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here