Home Kolumne Obersnel: Novčane nagrade učenicima i mentorima nepotrebne. Dovoljna nagrada im je lijepa...

Obersnel: Novčane nagrade učenicima i mentorima nepotrebne. Dovoljna nagrada im je lijepa riječ!

1770
4

2007. godine Grad Rijeka počeo je novčanim nagradama nagrađivati učenike i njihove profesore-mentore za  posebna postignuća na državnim i međunarodnim natjecanjima, susretima i smotrama. Gradonačelnik je tada pojasnio da su nagrade uvedene “s ciljem podupiranja znanja i izvrsnosti te davanja posebne pozornosti vrijednim i darovitim učenicima i njihovim mentorima.” Četiri godine kasnije, gradonačelnik Obersnel ukinuo je te nagrade uz objašnjenje da “zbog nepovoljnih ekonomskih okolnosti u Proračunu Grada Rijeke za 2012. godinu nisu osigurana sredstva za navedenu namjenu”.

"Bila je loša odluka da se novčane nagrade uopće uvode i mlade odmah potiče da za svaki uspjeh u redovitom obrazovanju očekuju novac."

Tom prilikom upozorili smo da je 2011. iz proračuna za nagrade učenicima i profesorima-mentorima izdvojeno nešto više od 400 000 kuna, što je zanemariva stavka u donosu na neke druge proračunske izdatke. Konkretno, samo za održavanje motornog broda Galeb iste te 2011. godine Grad Rijeka  izdvojio je milijun i pol proračunskih kuna, a prošlogodišnja nabavka četiri automobila Suzuki Kizashija za potrebe Gradske uprave porezne obveznike stoji 932.832 kuna godišnje. U odnosu na ove brojke, 400 000 kuna za nagrade učenicima koji su osvojili prva tri mjesta na državnim natjecanjima čini se kao sitniš.

Danas gradonačelnik Obersnel tvrdi da je uvođenje nagrada učenicima i mentorima 2007. bila  – loša odluka! Naime, na popularnoj Facebook-stranici Riječka enciklopedija Fluminensia jedna korisnica iznijela je mišljenje da je ukidanje nagrade bila “bezvezna odluka”, na što se u raspravu uključio gradonačelnik riječima: “Ne mislim da je odluka bezvezna, možda bih prije rekao da je bila loša odluka da se novčane nagrade uopće uvode i mlade odmah potiče da za svaki uspjeh u redovitom obrazovanju očekuju novac. Nagrada može biti i diploma i pohvala i knjiga, pa i lijepa riječ, a ne samo novac. Uostalom svi se mi na ovim stranicama sa sjetom prisjećamo nekih prošlih vremena, pa se prisjetitite da smo i mi osvajali nagrade u osnovnoj i srednjoj školi bez novčanih nagrada i bili smo zadovoljni pohvalom i lijepom riječi. A onda je stigla tržišna ekonomija i konzumerizam”, ispalio je riječki gradonačelnik i ostao živ.

Zaista je cinično da jedan od vodećih ljudi SDP-a, koji je uz HDZ najveća neoliberalna stranka u Republici Hrvatskoj, kritički govori o tržišnoj ekonomiji i konzumerizmu dok je njemu i njegovoj političkoj opciji glavna politička platforma upravo ta ista tržišna ekonomija!

Možda bi za mišljenje o tome trebaju li se proračunski novci davati za skupe japanske automobile za članove gradske uprave ili za nagrade učenicima i mentorima za visoka mjesta na državnim natjecanjima trebalo pitati roditelje istih tih učenika? Ili nastavnike-mentore koji radeći za mjesečnu plaću koja je više nego duplo manja od  gradonačelnikove ulažu mnogo truda i neplaćenih prekovremenih sati da bi djeca ostvarila dobre rezultate? Rezultate koji će tim istim učenicima omogućiti više bodova prilikom upisa u srednju školu, fakultet ili dobivanje stipendije. Kakvu poruku im gradonačelnik šalje svojom ‘lijepom riječi’? Da žive u društvu u kojem se rad i trud ne nagrađuju? U kojem do uspjeha ne vode akademski uspjesi, već stranačka iskaznica? Toliko o onoj, sad već izlizanoj sintagmi, o ‘gradu znanja’. (sp, foto:ri-karneval.hr)

 

4 COMMENTS

  1. “dok je njemu i njegovoj političkoj opciji glavna politička platforma upravo ta ista tržišna ekonomija” – da je bar tako! kakva trzisna ekonomija kada grad daje u najam prostorije prakticki bez licitacije ili odredjuje u koje svrhe ta prostorija mora biti upotrebljena?

  2. Bitno je da se već godinama potrvđuje kako je ovaj komedijaš u politici iz čistog entuzijazma i ljubavi prema općem dobru…Srećom, živi u gradu gdje je mjera ostvarenih obećanja porcija srdelica pa je takav njegov stav i prepoznat od općinstva…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here