Home Vijesti Obersnelova logika: Za poduzetnike manje, za Galeb još više

Obersnelova logika: Za poduzetnike manje, za Galeb još više

1128
16

Zbog smanjenja prihoda od 40-ak milijuna kuna gradonačelnik Vojko Obersnel predložio je rebalans proračuna koji bi trebalo prihvatiti Gradsko vijeće na sjednici koja će se održati 14. srpnja. Novi proračun će, pod uvjetom da do kraja godine ne doživi još koji rebalans, sada iznositi negdje oko 780 milijuna kuna. Unatoč gradonačelnikovim uvjeravanjima kako se ništa neće promijeniti osim što će Grad ‘kupovati manje zemljišta’, kresanja će doživjeti većina gradskih Odjela i brojni proračunski korisnici. Neki će, doduše, i profitirati.

Ionako skromni proračun Odjela za poduzetništvo doživjet će smanjenje od preko 16%. Manje novca će biti za programe ‘promicanja poduzetničke kulture’ (- 70,2%), financiranje malog gospodarstva (- 74,2%), potpora poduzetništvu (- 5,1%), predloženi projekti u sklopu programa Europski projekti koji nisu izabrani za financiranje iz EU fondova uzrokovat će smanjenje ove stavke za čak 96,3%.

S druge strane, povećana su sredstva za razvoj turističke destinacije za 69,4%, a financirat će se i projekt solarna energija u gradu s 530.000 kuna.

Kresanja će doživjeti i programi Odjela za kulturu. Najveći gubitnik je zgrada HNK Ivana pl Zajca od čije se planirane obnove pročelja odustalo pa za tu namjenu više nije predviđeno 1.300.000 nego samo 300.000 kuna. Obrazloženje ove odluke je prilično bizarno. Stavka za obnovu zgrade je manja zato što je u međuvremenu zaključeno kako će obnova zgrade koštati više nego se planiralo (!?).

Međutim, za motorni brod Galeb krize i dalje nema. Vjerovali ili ne, rebalansom će se sredstva potrebna za održavanje ovog broda, plaćanje agenata i lučkih pristojbi čak povećati. Planirani iznos koji će ove godine grad potrošiti na ovaj brod narasti će s 1.283.640 na 1.450.140 kuna. (rd)

16 COMMENTS

 1. Eklatantni primjer da Gradska uprava postaje svrha samoj sebi.
  Ali im jedna igra ekonomije za djecu, koju smo svi mi igrali, zove se MONOPOLY kaže da je takav sustav jednostavno neodrživ.
  Po tome bi značilo da je Obijeva ekonomija pobijena od strane igre koja je namjenjena za djecu počev od 2-3 razreda O.Š.
  Komentar na to…..
  Suvišan!

 2. Kako je rekao drug Komadina SDP vlada u Rijeci od 45. Dobro su nas stukli, svaka čast bando lopovska.

 3. Banditi ,Banditi reformirani komunisti u liku i dijelu SDP-ARTIJE J.vas Brod Galeb a šta taj brod predstavlja truli jednoumni jugoslovenski sistem ,kakve li ideologiske gluposti u tim glavama koliko ste zatucani,ispranih glava, da samo to vidite gledate samo svoje interese i partiju a građane i grad Rijeku ko j……..

 4. nemojte pozabiti da su hadeze i esdepe ista pašta….produkt sistema komunizma…u Hrvatskoj lustracije NIJE BILO ! ! !

 5. Korištenje energije iz alternativnih izvora je suvremeni trend.Rijeka se ozbiljno pozabavila time, stoga osiguravanje sredstava u proračunu za solarnu energiju je znak Obersnelove okrenutosti ka budućnosti.Pohvale Obersnelu i ekipi.

 6. ma koju ti solarnu energiju spominješ jel onu koju su si na korzu iznad glave gradonačelnika stavili bolje bi bilo da su to stavili u neku od riječkih bolnica ili vrtića a ne sebi i to od našeg novca iz proraćuna grada ako je to bravo onda si ga odnesi kući. Kakav gradonaćelnik kad odobrava poskupljene vode a rijeka obiluje izvorima da tu vodu može izvoziti kakva sramota …

 7. Šta je bizarno u tome da Hnk neće dobiti lovu i lovu za obnavljanje fasade, da ti ja objasnim druže novinaru…doći će više jer će iskrsnuti neki dodatni radovi , jelte, znamo kako to ide…ma uostalom boli me kuac…kraj svijeta je…, ali mislim taj Galeb Vam je draaaama stvar, istina, dolaziti će turisti još malo gledati kakve budale imamo na vlasti…kupe olupinu od broda, i to je to , a poduzetništvo minus 70 percent kažeš Obi aa, a haha…jeli

 8. Projekt Galeba je projekt koji ce zaradjivat pare i ponudit turistima sat vremena zanimacije, al ne smijemo dopustit da SDP il bilo koja njima kompatibilna stranka (HDZ) iskoriste još jednom za krađu novca, tj namještanje poslova i zatim napumpavanje i preplaćivanje troškova. Na palube su izlili beton, jer znaju da će sutra bit 3 puta skuplje uklonit beton s tikovine nego da su zavarili čelične grede. Nemojte mješati privatne predrasude i realne probleme, Galeb je bio što je bio, al kad ga jednom uredimo i počnemo naplaćivat ulaz nema razloga da se ne isplati – ako to budu radili pametni ljudi, tj, ako mi građani ne dopustimo da nas opet naprave budalama.

  PITANJE ZA NOVINARE PA NEK UTVRDE – tko je naplaćivao ulaz nedavno na Galeb i gdje je taj novac, pitajte Grad moraju vam odgooriti, također pitajte dal je plaćen pdv na te “ulaznice”.

 9. ja ne vidim budalu koja će uložiti 20 milijuna eura u nešto i onda to oplođivati tako što će naplaćivati ulaznice. (dobro, vidim još veću budalu koja je već uložila milijun eura samo da bi brod gledala kako trune na mrtvom vezu) baci cifru od recimo 20 kn za ulaznicu u kalkulator i izlazi ti da bi investicija bila na nuli nakon što brod obiđe preko 7 milijuna razgledavača (!!) s obzirom na činjenicu da se u rijeci godišnje zabilježi 100.000 turističkih dolazaka, brod će se isplatiti nakon 70 godina.

 10. Slikan ispred HNK pokušava glumiti Ciottu ili ne daj Bože La Guardiu.
  Nije u stanju riješiti problem pijane mladeži ispred Konta ili bespravno, mimo zakona nastanjene rome na Rujevici, Mihačevoj Dragi.
  Možda su to poduzetnici koji će napuniti prpračun Rijeke?
  Visoka politika je VISOKO za nj jer ne može riješiti niti ove probleme koji u isključivo u njegovoj domeni.

 11. PGŽ i Grad Rijeka bi trebali biti “ogledalo” i primjer upravljanja za cijelu Državu (s obzirom da TA stranka želi na vlast).

  S obzirom što su pokazali svojim gospodarenjem Županijom i Gradom, smatram da zaslužuju APSOLUTNU podršku:

  Poznavajući njihov model rada, vjerovatno bi prvo SVI umirovljenici dobili besplatan prijevoz, sardelice i vino za nekakav praznik, fažol za 29.Novemb… ups 1. Svibnja.
  Sve ostalo bi ostalo ISTO: državne ceste sa privatnim odvojcima, megatrgovački centri (a mi i dalje u Trst po špežu), kupovina ruzine…

  Znam za koga ću glasati…

 12. Pošto je SDP (sa svojom koalicijom) od PGŽ-a i Grada Rijeke napravio ogledni primjer upravljanja, nema straha da će nam biti bolje ako (kad) dođu na vlast u državi.

  U državi će umirovljenici imati besplatan prijevoz (možda i na državnoj bazi…), opraštati će se dugovi diljem Hrvatske njihovim zastupnicima, raznim gradskim vijećnicima; graditi će se odvojci za privatne potrebe na državnim cestama; ulagati će se u ruzinu; jednom godišnje će raja dobiti sardelice i vino; za 29. Novemb… ups, 1. Svibnja će se dijeliti grah; možda organiziraju i karnevalsku povorku NAJDUŽU na svijetu: iz bratinskog karnevalskog grada Budve kreće u 9. mjesecu, pa preko DU-ST-ZD dolazi u 2. mjesecu u Rijeku na veliki finale; graditi će se stadioni koji ne zadovoljavaju uvijete ni po HNL-u, a kamoli po UEFA-i ili FIFA-i.

  Uglavnom, ja znam za koga ću glasati.

  Krepat ma ne molat!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here