Home Mozaik Objavljena prva prognoza za zimu. Evo što možemo očekivati

Objavljena prva prognoza za zimu. Evo što možemo očekivati

185
0

Prva prognoza za zimu 2023./2024. pokazuje očit utjecaj novog događaja El Nino. Postoji izražena promjena u uzorcima struje u usporedbi s prošlom godinom, s pojavom trendova za dinamičke vremenske obrasce u središnjim i istočnim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država i sjevernoj Europi.

Globalni meteorološki sustav je složen, s mnogo velikih i malih klimatskih utjecaja. Rastući događaj El Nino bit će glavni faktor za zimsku sezonu 2023./2024. na sjevernoj hemisferi, piše Severe Weather Europe.

Učinci ENSO-a (El Nino Southern Oscillation/Južna oscilacija El Nina) mnogo su manje izravni u Europi nego u Sjevernoj Americi jer su uključeni i drugi čimbenici, poput postojećeg uzorka tlaka u Sjevernom Atlantiku, piše Severe Weather Europe.

Gledajući prvo temperaturu, možemo vidjeti zanimljiv hladni signal nad sjevernom Europom. Također postoji hladniji signal iznad zapadne Europe, dok su temperature više od normalnih prema istoku u prosječnoj zimi. Ove zime moglo bi biti više oborina u sjeverozapadnoj Skandinaviji i nad dijelovima središnje i jugoistočne Europe. Zapadna Europa je obično suša tijekom zime.

Čini se da će najveći potencijal za snježne oborine biti iznad i oko alpskog područja i prema višim nadmorskim visinama jugoistočne Europe. I, naravno, nad sjeverozapadnim dijelovima Skandinavije.

Modeli samo sugeriraju

Čak i da su modeli 100% točni, to ne znači da će takvi vremenski uvjeti trajati tri mjeseca zaredom. Samo sugeriraju kako bi vremenski obrasci mogli izgledati većinu vremena.

ECMWF model se često naziva najpouzdanijim modelom. Ali niti jedna dugoročna/sezonska prognoza ne može se nazvati “pouzdanom”. To je zato što gledamo samo trendove i kako bi se vremenski obrasci mogli razvijati u velikoj mjeri tijekom dugog vremenskog razdoblja, piše Severe Weather.

Prognoza uzorka zimskog tlaka iz ECMWF-a pokazuje tipičan vremenski obrazac za El Nino. Imamo zonu niskog tlaka iznad sjevernog Pacifika i pojas anomalija niskog tlaka preko juga SAD-a i sjeverne Europe. Mjesečna NAO prognoza ECMWF-a zapravo nagovještava negativne trendove sredinom i krajem zime. To bi povećalo šanse za hladnoću na istoku SAD-a i dijelovima Europe.

Negativan NAO indeks znači viši tlak nad krajnjim sjevernim Atlantikom, što znači slabiju cirkulaciju polarne struje iznad sjevernog Atlantika i lakše ispuštanje hladnijeg zraka u istočni dio SAD-a i dijelove Europe.

Europa ima natprosječne temperature na zapadu. Ali sa zonom niskog tlaka naznačenom nad sjevernom Europom, to povećava šanse za sjeverni tok u kopno, stvarajući neutralnu zonu iznad Skandinavije i može se proširiti u budućim ažuriranjima.

Gledajući prognozu površinske temperature nad Europom, vidimo da su površinske temperature uglavnom iznad normale diljem kontinenta. Ali postoji neutralna zona nad sjeveroistočnim dijelovima kontinenta.

Što se tiče prognoze oborine, možemo vidjeti da Europa ima jak signal za natprosječnu količinu oborine. To povećava potencijal snježnih padalina uglavnom iznad alpskog područja i Skandinavije.

Snijeg ispod prosjeka

“Izradili smo posebnu prognozu snježnih padalina iz podataka ECMWF-a koje je donio projekt Copernicus-EU. Kako podaci za veljaču još nisu dostupni, pogledat ćemo razdoblje od studenog do siječnja.

Nad Europom će uglavnom padati snijeg ispod prosjeka, osim nad središnjim dijelovima Skandinavije i Alpama te dijelovima prema istoku.

Naš drugi model je model CanSIPS iz kanadskog meteorološkog ureda. Naziv je kratica za Canadian Seasonal and Interannual Prediction System (CanSIPS). Sastoji se od dva povezana modela fizičke klime atmosfera-ocean-kopno.

Ovaj model pokazuje zanimljiv El Nino, kojeg smo već vidjeli u povijesnoj analizi. Zona visokog tlaka nalazi se iznad Kanade i Grenlanda, s odgovorom niskog tlaka iznad SAD-a, sjevernog Pacifika i Europe. Veliko područje tople anomalije proteže se od Kanade do polarnih područja. Prognozira se anomalija hladnog zraka iznad središnjeg i istočnog dijela SAD-a i sjeverne Europe.

Gledajući bliže površinske temperature iznad Europe, vidimo tople anomalije usmjerene na središnje i južne dijelove kontinenta. Hladna anomalija je nad sjevernim dijelovima, s povremenim proširenjima u središnju Europu.

Gledajući oborine, Cansipsova prognoza slična je ECMWF-ovoj. Kanadski model pokazuje više oborina u većem dijelu srednje i južne Europe. Za sjevernu Europu prognozira se manje oborina”, pišu.

Objavili i skraćenu prognozu

“Čitanje slika i opisa može biti pomalo zbunjujuće. Dakle, da sve pojednostavimo, evo što ukratko nudi prva prognoza za zimsku sezonu 2023./2024”, pojašnjavaju.

Očekuje se da će Europa imati toplije temperature od prosjeka u većem dijelu zapadnog i središnjeg dijela kontinenta. Niže temperature bit će izraženije u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima kontinenta.

To znači da će glavni način cirkulacije nad Europom biti od sjevera prema jugu, što znači sjeverno strujanje nad Europom. Mogući scenariji snježnih oborina nad središnjom Europom bit će vezani uz intenzitet sjevernog strujanja i pojedinih hladnih fronti koje se spuštaju sa sjevera.

Modeli se ne slažu 100% oko uzorka u sjevernom Atlantiku. Glavni ključ je položaj i snaga potencijalne zone visokog tlaka iznad Islanda/Grenlanda u odnosu na sjevernoamerički uzorak.

Što se tiče oborina, više ih se očekuje se središnjom i južnom Europom. Prognoza snježnih oborina pokazuje manje snježnih oborina u Europi, unatoč više padalina općenito, osim u višim predjelima”, piše SWE. (index)

Previous articleGaleb progutao drugu životinju kao bombon VIDEO
Next articlePogledajte kako se Sopić oprostio od igrača Gorice prije odlaska u Rijeku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here