Home Top Vijest Obrat u slučaju Sanader: Novac Ježiću uplatio Gasprom, a ne MOL?!

Obrat u slučaju Sanader: Novac Ježiću uplatio Gasprom, a ne MOL?!

3167
0

“Traljavi” rad USKOK-a oko Ive Sanadera za slučaj primanja mita od čelnika MOL-a Zsoltana Hernadija, mogao bi se pretvoriti u pravu lakrdiju, piše mađarski tjednik Heti Válasz dodajući kako su vrlo jednostavno došli do novih dokumenata koji bi mogli osramotiti hrvatsko tužiteljstvo. Naime, optužba protiv Sanadera počiva na iskazu Roberta Ježića koji kaže da je mito mađarskog MOL-a za Sanadera išlo dijelom preko njegove švicarske tvrtke, no prema istraživanju ovog mađarskog tjednika, to nikako ne može biti tako. Prema iskazu Ježića, mađarski MOL nije iznos doznačio neposredno, već preko dvaju tajanstvenih ciparskih trgovačkih društava i to Hangarn Oil Products Trading Limited, odnosno Ceroma Holdings Limited.

“Hangarn i Ceroma nalaze se pod upravljanjem tvrtki registriranih također u Limassolu i nalaze se na popisu poduzeća sestara ruskog Gasproma”, otkrio je mađarski tjednik dodajući da će vjerodostojne dokumente na zahtjev staviti na raspolaganje istražnim tijelima u Hrvatskoj.

Prema saznanjima mađarskih novinara energetski gigant s moskovskom središnjicom službeno je tek ove jeseni priznao kao svoje Atlas Alpha Services Limited, odnosno Potassa Holdings Limited koji nadziru Hangarn i Ceromu – ali su ista i tada podržavala biznise ruskih oligarha kada su formalno vođena pod imenom jedne ciparske posredničke offshore poslovnice.

“Zagrebačko državno odvjetništvo uporno inzistira na nemogućoj optužbi da je Zsolt Hernádi preko ciparskih krakova Gasproma, s kojim inače Mol vodi borbu na više fronti, podmitio Ivu Sanadera”, zaključuje Heti Valasz.

Podsjetimo kako mađarski tisak već duže vrijeme piše kako je jedino Rusima u interesu prekid mađarsko-hrvatskog naftnog braka. Upravo Rusi kontroliraju većinu rafinerija nafte u jugoistočnoj Europi, a Mađari su izravna konkurencija.

“U Zagrebu se ne uzima za ozbiljno niti Zaklada Jamestown koja je bliska američkoj obavještajnoj službi, koja Davora Šterna delegiranog sa strane premijerke Kosor u predsjedničku stolicu Inina Nadzornog odbora spominje kao lobista ruskih interesa”, pisalo se u mađarskim medijima.(index.hr)

Previous articleRadnici Diokija na rubu: Želimo raditi, a pogoni stoje
Next articleKrižman na arbitraži, slijede Čulina i Ljubović?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here