Top Vijest

Obrat u slučaju Sanader: Novac Ježiću uplatio Gasprom, a ne MOL?!

Obrat u slučaju Sanader: Novac Ježiću uplatio Gasprom, a ne MOL?!

“Traljavi” rad USKOK-a oko Ive Sanadera za slučaj primanja mita od čelnika MOL-a Zsoltana Hernadija, mogao bi se pretvoriti u pravu lakrdiju, piše mađarski tjednik Heti Válasz dodajući kako su vrlo jednostavno došli do novih dokumenata koji bi mogli osramotiti hrvatsko tužiteljstvo. Naime, optužba protiv Sanadera počiva na iskazu Roberta Ježića koji kaže da je mito mađarskog MOL-a za Sanadera išlo dijelom preko njegove švicarske tvrtke, no prema istraživanju ovog mađarskog tjednika, to nikako ne može biti tako. Prema iskazu Ježića, mađarski MOL nije iznos doznačio neposredno, već preko dvaju tajanstvenih ciparskih trgovačkih društava i to Hangarn Oil Products Trading Limited, odnosno Ceroma Holdings Limited.

“Hangarn i Ceroma nalaze se pod upravljanjem tvrtki registriranih također u Limassolu i nalaze se na popisu poduzeća sestara ruskog Gasproma”, otkrio je mađarski tjednik dodajući da će vjerodostojne dokumente na zahtjev staviti na raspolaganje istražnim tijelima u Hrvatskoj.

Prema saznanjima mađarskih novinara energetski gigant s moskovskom središnjicom službeno je tek ove jeseni priznao kao svoje Atlas Alpha Services Limited, odnosno Potassa Holdings Limited koji nadziru Hangarn i Ceromu – ali su ista i tada podržavala biznise ruskih oligarha kada su formalno vođena pod imenom jedne ciparske posredničke offshore poslovnice.

“Zagrebačko državno odvjetništvo uporno inzistira na nemogućoj optužbi da je Zsolt Hernádi preko ciparskih krakova Gasproma, s kojim inače Mol vodi borbu na više fronti, podmitio Ivu Sanadera”, zaključuje Heti Valasz.

Podsjetimo kako mađarski tisak već duže vrijeme piše kako je jedino Rusima u interesu prekid mađarsko-hrvatskog naftnog braka. Upravo Rusi kontroliraju većinu rafinerija nafte u jugoistočnoj Europi, a Mađari su izravna konkurencija.

“U Zagrebu se ne uzima za ozbiljno niti Zaklada Jamestown koja je bliska američkoj obavještajnoj službi, koja Davora Šterna delegiranog sa strane premijerke Kosor u predsjedničku stolicu Inina Nadzornog odbora spominje kao lobista ruskih interesa”, pisalo se u mađarskim medijima.(index.hr)

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top Vijest

More in Top Vijest

PSHG: Uska suradnja nadbiskupije, lokalnih vlasti i države kroz Vjeronauk u PSHG dokaz je sekularnosti!

spOctober 3, 2018

Škola za 21. stoljeće? Možda u Finskoj! U Rijeci se u školi održavaju mise!

spOctober 1, 2018

Dan otvorenih vrata u Centru za strane jezike OMNIA

spAugust 30, 2017

Najbolje dječje aplikacije za učenje stranih jezika!

spAugust 9, 2017

IZLAZNE ANKETE: Obersnel 60,08, Burić 39,92 posto

spJune 4, 2017

Nenad Bunjac: Rijeka je titulom slomila kičmu korumpiranom hrvatskom nogometu

spMay 22, 2017

IZLAZNE ANKETE: Obersnel i Burić idu u drugi krug

spMay 21, 2017

Monti i Kirin: Lekcija iz skromnosti za hrvatske napuhane veličine!

spFebruary 25, 2016

“PRSTOM U OKO” Nenada Bunjca: ZLO SE RAĐA SA ZOROM

spJanuary 18, 2016

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.