Biznis

Pojednostavljeno otvaranje novih tvrtki ; Vlada smanjila temeljni kapital za d.o.o. na 5.000 kuna.

Pojednostavljeno otvaranje novih tvrtki ; Vlada smanjila temeljni kapital za d.o.o. na 5.000 kuna.
Image result for otvaranje poduzeća u hrvatskoj

Izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru koje na snagu stupaju u subotu, 20. travnja, omogućavaju se osnivanje na daljinu dva najčešća oblika trgovačkih društava – društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.), Vlada RH je krenula u smjeru pojednostavljenja procesa otvaranja novih poduzeća, stvarajući time pravne pretpostavke za otvaranje poduzeća iz inozemstva.

Naime, zakonom se omogućuje osnivanje d.o.o i j.d.o.o. na daljinu (tj. putem interneta) bez sudjelovanja punomoćnika ili javnih bilježnika, i smanjuje se iznos temeljnog kapitala koji je potrebno uplatiti prije osnivanja d.o.o. s 20.000 kuna na 5.000 kuna, a umjesto dosadašnja tri člana j.d.o.o. će moći osnovati najviše pet članova.

Novosti iz Zakona o sudskom registru


Izmjenama i dopunama Zakona o sudskom registru uvodi se osnivanje d.o.o. i j.d.o.o. elektroničkim putem preko aplikacije e-osnivanje koja će biti povezana sa sustavom START Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Cilj koji se time želi postići je osnivanje trgovačkog društva bez sudjelovanja javnog bilježnika i s minimalnim troškovima (plaćala bi se samo sudska pristojba) te unaprjeđenje osnivanja d.o.o. i j.d.o.o., kao prvog koraka u svijetu poduzetništva koje mora biti prilagođeno sadašnjem vremenu i novim komunikacijskim mogućnostima, kažu u ministarstvu.

Predviđeno je da aplikacija e-osnivanje bude dostupna za korištenje od 1. rujna 2019. godine, a od 1. prosinca 2019. omogućit će se preuzimanje izvatka iz sudskog registra u elektroničkom izvorniku putem internetske stranice sudskog registra.

Zakonom se, također, brišu odredbe o rezervaciji imena ili naziva, skraćuje se rok u kojem sud mora donijeti rješenje o upisu u sudski registar kada je podnesena uredna i po sadržaju osnovana prijava za upis s prilozima s 15 dana na pet radnih dana.

U postupcima nakon brisanja tvrtke iz sudskog registra propisuje se određivanje likvidacijske mase kao novog subjekta upisa te time i novog subjekta sposobnog za sudjelovanje u svim postupcima, a kod naknadno pronađene imovine otvara se mogućnost naplate kod dugovanja ili raspodjela imovine članovima društva, navodi Ministarstvo pravosuđa.

Jakominić: Pozdravljam dio prijedloga, ali….

Pitali smo poznatog riječkog poduzetnika Vedrana Jakominića, koji je u posljednjih nekoliko godina bio jedan od najglasnijih zagovaratelja za ukidanje birokratskih nameta, posebice prema malim i srednjim poduzetnicima. 

Related image

Pojednostavljenje osnivanja trgovačkih društava je u cijeloj toj priči uvijek bio najmanji problem, mada u potpunosti pozdravljam taj dio prijedloga zakona o trgovačkim društvima.

Bitne odredbe su jednostavno proširenje djelatnosti (što je bila velika poslovna zapreka do sada) i prije svega likvidacija tvrtke, a to su izmjene koje su doista od neprocjenjive važnosti. No, sve je to samo kap u moru dok se ne omogući normalno poslovanje tvrtki, kojima su osnivanje i zatvaranje samo trenuci u poslovanju. Predvidivost zakonskog i poreznog okvira, podrška u sudbenoj vlasti, pošten i kooperativan nadzor i pravedno oporezivanje – koje ostavlja prostor za rast i razvoj MSP-a – to su bile i biti će mnogo bitnije teme, budući da gotovo i nema male tvrtke koja je uspjela u posljednjih desetak godina postepeno narasti do srednje, a to ukazuje na restriktivno poslovanje.” –zaključuje Jakominić.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Biznis

Kreće nova brzobrodska linija Rijeka – Zadar!

spMay 22, 2019

Direktor 3. maja: S Kinezima otvoreni inženjerski razgovori

spMay 21, 2019

Za terminal u Rijeci zainteresirani Kinezi koji grade Pelješki most

spMay 18, 2019

Pale cijene goriva

spMay 14, 2019

Uljanik u stečaju!

spMay 13, 2019

Stiže“Maersk Hamburg” najveći kontejneraš u povijesti riječke luke

spMay 10, 2019

Dovršetak LNG terminala početkom 2021. godine

spMay 8, 2019

Pojeftinilo gorivo!

spMay 7, 2019

Udruženje obrtnika Rijeka uručilo novčane nagrade najboljim učenicima osam strukovnih škola

spMay 6, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.