Home Biznis Pojednostavljeno otvaranje novih tvrtki ; Vlada smanjila temeljni kapital za d.o.o. na...

Pojednostavljeno otvaranje novih tvrtki ; Vlada smanjila temeljni kapital za d.o.o. na 5.000 kuna.

1689
0
Image result for otvaranje poduzeća u hrvatskoj

Izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru koje na snagu stupaju u subotu, 20. travnja, omogućavaju se osnivanje na daljinu dva najčešća oblika trgovačkih društava – društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.), Vlada RH je krenula u smjeru pojednostavljenja procesa otvaranja novih poduzeća, stvarajući time pravne pretpostavke za otvaranje poduzeća iz inozemstva.

Naime, zakonom se omogućuje osnivanje d.o.o i j.d.o.o. na daljinu (tj. putem interneta) bez sudjelovanja punomoćnika ili javnih bilježnika, i smanjuje se iznos temeljnog kapitala koji je potrebno uplatiti prije osnivanja d.o.o. s 20.000 kuna na 5.000 kuna, a umjesto dosadašnja tri člana j.d.o.o. će moći osnovati najviše pet članova.

Novosti iz Zakona o sudskom registru


Izmjenama i dopunama Zakona o sudskom registru uvodi se osnivanje d.o.o. i j.d.o.o. elektroničkim putem preko aplikacije e-osnivanje koja će biti povezana sa sustavom START Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Cilj koji se time želi postići je osnivanje trgovačkog društva bez sudjelovanja javnog bilježnika i s minimalnim troškovima (plaćala bi se samo sudska pristojba) te unaprjeđenje osnivanja d.o.o. i j.d.o.o., kao prvog koraka u svijetu poduzetništva koje mora biti prilagođeno sadašnjem vremenu i novim komunikacijskim mogućnostima, kažu u ministarstvu.

Predviđeno je da aplikacija e-osnivanje bude dostupna za korištenje od 1. rujna 2019. godine, a od 1. prosinca 2019. omogućit će se preuzimanje izvatka iz sudskog registra u elektroničkom izvorniku putem internetske stranice sudskog registra.

Zakonom se, također, brišu odredbe o rezervaciji imena ili naziva, skraćuje se rok u kojem sud mora donijeti rješenje o upisu u sudski registar kada je podnesena uredna i po sadržaju osnovana prijava za upis s prilozima s 15 dana na pet radnih dana.

U postupcima nakon brisanja tvrtke iz sudskog registra propisuje se određivanje likvidacijske mase kao novog subjekta upisa te time i novog subjekta sposobnog za sudjelovanje u svim postupcima, a kod naknadno pronađene imovine otvara se mogućnost naplate kod dugovanja ili raspodjela imovine članovima društva, navodi Ministarstvo pravosuđa.

Jakominić: Pozdravljam dio prijedloga, ali….

Pitali smo poznatog riječkog poduzetnika Vedrana Jakominića, koji je u posljednjih nekoliko godina bio jedan od najglasnijih zagovaratelja za ukidanje birokratskih nameta, posebice prema malim i srednjim poduzetnicima. 

Related image

Pojednostavljenje osnivanja trgovačkih društava je u cijeloj toj priči uvijek bio najmanji problem, mada u potpunosti pozdravljam taj dio prijedloga zakona o trgovačkim društvima.

Bitne odredbe su jednostavno proširenje djelatnosti (što je bila velika poslovna zapreka do sada) i prije svega likvidacija tvrtke, a to su izmjene koje su doista od neprocjenjive važnosti. No, sve je to samo kap u moru dok se ne omogući normalno poslovanje tvrtki, kojima su osnivanje i zatvaranje samo trenuci u poslovanju. Predvidivost zakonskog i poreznog okvira, podrška u sudbenoj vlasti, pošten i kooperativan nadzor i pravedno oporezivanje – koje ostavlja prostor za rast i razvoj MSP-a – to su bile i biti će mnogo bitnije teme, budući da gotovo i nema male tvrtke koja je uspjela u posljednjih desetak godina postepeno narasti do srednje, a to ukazuje na restriktivno poslovanje.” –zaključuje Jakominić.

Previous articleŠkoda u Rijeci snimila spot o sigurnosti biciklista, morate ga pogledati!
Next articleVIDEO: Požar u Sušačkoj Dragi, kanader nad Sušakom!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here