Home Vijesti Održani tribina i radionice na temu „Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. –...

Održani tribina i radionice na temu „Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. – što predsjedanje donosi građanima Hrvatske?“

955
0

This image has an empty alt attribute; its file name is Predsjedanje-RH-Europskom-unijom-2020-12-880x570.jpg

U organizaciji Deska Kreativne Europe – Ureda KULTURA s partnerima Uredom za udruge Vlade RH, platformom CROSOL i Rijekom 2020 – Europskom prijestolnicom kulture u RiHubu su u utorak 12. veljače održani tribina i radionice „Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. – što predsjedanje donosi građanima Hrvatske?“.

Cilj tribine i radionice bio je potaknuti građane na raspravu i promišljanje o prioritetima i porukama kojima će se Republika Hrvatska prezentirati za vrijeme predsjedanja Vijećem Europske unije i statusa Grada Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, oboje s početkom u siječnju 2020. godine.

Irena Kregar Šegota direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva RIJEKA 2020 održala je uvodno predavanje o programu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a u drugom dijelu tribine o predsjedanju RH Vijećem Europe 2020. godine govorile su Željka Babić i Dubravka Kobaš Lučić načelnice sektora COREPER I i COREPER II Uprave za Europu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Marina Škrabalo, članica Europskog gospodarsko socijalnog odbora.

Nakon tribine, održane su dvije radionice o financiranju projekata, Anera Stopfer, voditeljica Deska Kreativne Europe-potprograma Kultura, uputila je zainteresirane građane u detalje o prioritetima programa te načinima prijave kulturnih projekata na fond Kreativna Europa, a o programu Europa za građane i financiranju vezanom za Predsjedanje RH EU, građanima su govorile Maja Tomičić i Željka Markulin iz Kontakt točke programa Europa za građane pri Uredu za udruge Vlade RH.

Anera Stopfer, voditeljica Deska Kreativne Europe, izrazila je zadovoljstvo uspješnošću inicijative zajedničkog predstavljanja ove važne teme za građanima – Mi smo jako sretni da se ovako skladno ukrižavaju različite razine društva, od udruga, do vladinih institucija i lokalne zajednice odnosno Rijeke, upravo taj profil bismo voljeli odaslati kao poruku jer mislim da to otvara dijalog i komunikaciju.

Maja Tomičić, voditeljica Kontakt točke programa Europa za građane, istaknula je slične ciljeve svih triju organizacija koje su zajednički nastupile kako bi dodatno potaknule građansku participaciju – Svi imamo zajedničke nazivnike u djelovanju, bilo da se radi o kulturi, ljudskim pravima ili zaštiti nacionalnih manjina, upoznavanje s radom europskih institucija, poticanje na građansku participaciju na lokalnoj, nacionalnoj ili EU razini. To je sve naš zajednički nazivnik, u osnovi kulturna baština je u oba programa tema koja se može obrađivati u projektima. Kad već imamo vrlo sličnu ciljanu skupinu u interesu nam je zajednički postići bolju sinergiju, a građanima je zanimljivije jer dobivaju širu sliku i više mogućnosti na jednom mjestu.” Tomičić je dodala kako je zbog zajedničkog cilja umrežavanje važno: “Surađivali smo do sad samo kao dva deska i jako nam je drago što smo uspostavili suradnju s platformom CROSOL jer nam je svima u fokusu predsjedanje i prijestolnica kulture pa je zajednički dolazak u Rijeku bio logičan početak.

Branka Juran, koordinatorica platforme CROSOL, oduševljena je odazivom i interesom Riječana – Danas smo organizirali prvo događanje na ovu temu, ali to ne znači da ih u budućnosti neće biti i više na druge teme, koliko vidim iz ovog danas, suradnja se pokazala uspješnom i svakako bi ju trebalo nastaviti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here